Καισαρική:Πώς θα αναρρώσετε!

χαμογελαστή έγκυος κρατά πιπίλα

Η καισαρική τομή, είναι ένας αρκετά συνηθισμένος τρόπος τοκετού. Δεν παύει, όμως, να είναι μια χειρουργική επέμβαση. Δείτε όλα τα στάδια ανάρρωσηςτου σώματος,μετά από μία καισαρική και πως μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναρρώσει.

 

Ο τοκετός προκαλεί ένα πλήθος μεταβολών στο σώμα σας. Πολλές από αυτές οφείλονται σε μείωση των επιπέδων των ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης), σύντομα μετά τον τοκετό. Πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία και το σημαντικότερο είναι να γνωρίζετε ότι οι καταστάσεις αυτές είναι προσωρινές. Ειδικά ο τοκετός με καισαρική τομή παρουσιάζει ιδιομορφίες σε σχέση με τον φυσιολογικό ως προς την ανάρρωση, καθώς αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση. Η μεγάλη πρόκληση στη γέννα με καισαρική είναι ότι χρειάζεστε απόλυτη ξεκούραση, ενώ την ίδια στιγμή ένα νεογέννητο απαιτεί όλη σας τη φροντίδα.

 

Οι πρώτες ώρες μετά την καισαρική

Η καισαρική επιβάλλει τη χορήγηση αναισθησίας, γενικής ή τοπικής, που επηρεάζει και εσάς αλλά και το μωρό σας, συνεπώς μην εκπλαγείτε αν εμφανίσετε αδυναμία για διάστημα έως 12 ώρες μετά τον τοκετό.

Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, καλό θα ήταν να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ανάλογα με τις συνθήκες, καθώς επίσης και με τον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί, το πρόγραμμα του θηλασμού τροποποιείται και έτσι σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατό να μπορείτε να θηλάσετε ακόμη και μία ώρα μετά τον τοκετό.

Καθώς η δράση της αναισθησίας μειώνεται, θα νιώσετε πόνο γύρω από την περιοχή της τομής. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει την αναλγητική αγωγή, που είναι κατάλληλη στην περίπτωσή σας. Ακόμη και αν θηλάζετε, μη φοβηθείτε να πάρετε τα παυσίπονα. Η απουσία πόνου όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και πιο άνετα, αλλά επίσης θα κάνει ευκολότερη την έγερση από το κρεβάτι και το περπάτημα, που είναι πολύ σημαντικό για την ανάρρωση και τη μείωση των πιθανοτήτων θρόμβωσης. Την πρώτη συνήθως μέρα, ο ουροκαθετήρας που τοποθετείται κατά την καισαρική θα αφαιρεθεί και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών θα συνεχιστεί μέχρι να αρχίσετε να τρώτε κανονικά. Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από καισαρική είναι συνήθως 3-4 μέρες, εκτός αν υπάρχουν άλλες παθολογικές καταστάσεις.

 

Το σώμα σας μετά την επέμβαση

Τι πρέπει να περιμένετε κατά την ανάρρωσή σας από καισαρική; Η καισαρική μπορεί να επηρεάσει τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας κατακράτηση αερίων και δυσφορία ή πόνο στους ώμους και το θώρακα για λίγες ημέρες. Αν η κατακράτηση των αερίων σας ενοχλεί ιδιαίτερα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία.γυναίκα με καισαρική ξαπλωμένη κρατά κουκλίτσα Αποφύγετε τα πολύ κρύα ή τα πικάντικα φαγητά και δοκιμάστε τα εξής: κάντε μικρούς κύκλους με τους αγκώνες σας ή κρατήστε την αναπνοή σας για 3 έως 5 δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε αργά. Δοκιμάστε να κάνετε αργούς, σύντομους και τακτικούς περιπάτους (λίγα βήματα κάθε φορά).

Στην αρχή θα είναι αρκετά δύσκολο και επώδυνο λόγω των ραμμάτων, όμως μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Με τον καιρό αυξήστε την ποσότητα της άσκησης που κάνετε καθημερινά, για να βοηθήσετε την καλύτερη επούλωση της περιοχής. Θα νιώθετε τράβηγμα και τσιμπήματα στην περιοχή της τομής,η οποία θα είναι ευαίσθητη αρκετές εβδομάδες (6 και παραπάνω) μετά τον τοκετό, ενώ θα έχετε ένα μούδιασμα που θα φύγει με τον καιρό.

Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για να πιέζετε την περιοχή όταν γελάτε, βήχετε ή φτερνίζεστε. Ένα σημαντικό καθήκον του συντρόφου σας ή όποιου σας περιποιείται, με τον οποίο θα νιώθετε, βέβαια, άνετα, είναι να τσεκάρει για ενδεχόμενες αλλαγές, που δεν είναι φυσιολογικές κατά την επούλωση της τομής. Η τομή, λοιπόν,σταδιακά θα μετατραπεί από κόκκινη σε μια αχνή γραμμή.Όπως ακριβώς και στον κολπικό τοκετό, έτσι και στην καισαρική θα πρέπει να περιμένετε ότι θα δείτε αίμα από τον κόλπο σας, τα λεγόμενα λόχια. Αυτά είναι τα υπολείμματα από τον πλακούντα και σταδιακά, μέσα σε 6 εβδομάδες, θα περιοριστούν.
Έπειτα από καισαρική, θα νιώθετε κούραση και ευαισθησία και θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να αναρρώσετε πλήρως. Θα πρέπει να αποφεύγετε να ανεβαίνετε σκάλες και να σηκώνετε βάρη κατά την περίοδο αυτή.

 

Πως να νιώσετε άνετα!

Ο πόνος μετά από μια επέμβαση είναι κάτι αναμενόμενο. Κάθε άνθρωπος, βέβαια, έχει διαφορετική ανοχή στον πόνο. Στην περίπτωση της καισαρικής καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν θα βλάψει το μωρό σας εάν πάρετε τα αναλγητικά που θα σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Μάλιστα η ανακούφιση από τους πόνους θα σας βοηθήσει στο να μπορέσετε να κινείστε πιο εύκολα και φυσικά να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες θηλασμού του μωρού σας.
Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι όσο πιο πολύ ξεκουραστείτε, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε εξωτερική βοήθεια, τόσο από τον σύντροφό σας όσο και από κάποιο οικείο σας πρόσωπο. Η βοήθεια θα είναι χρήσιμη γιατί θα σας επιτρέπει να ξεκουράζεστε όσο κάποιος ασχολείται με το μωρό. Δεν είναι συνετό ούτε καν να προσπαθήσετε να ασχοληθείτε με δουλειές του σπιτιού. Η μόνη «δουλειά» που πρέπει να κάνετε είναι ο θηλασμός. Εάν το τάισμα του μωρού σας γίνεται με μπιμπερό, μπορείτε εναλλάξ με τον σύντροφό σας να αναλάβετε τη διαδικασία, ώστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν θηλάζετε, θα χρειαστεί πιθανώς να δοκιμάσετε διάφορες στάσεις για να κρατάτε και να ταΐζετε το μωρό σας, έτσι ώστε να ασκείται μικρότερη πίεση στο κοιλιακό τραύμα που επουλώνεται. Η πλέον άνετη στάση για σας είναι πιθανότατα εκείνη στην οποία κάθεστε και το μωρό είναι ξαπλωμένο κοιτάζοντάς σας από τα πλάγια. Η στάση αυτή βοηθάει στο να κρατήσετε το βάρος του μωρού μακριά από την κοιλιά σας. Η χρήση ενός μαξιλαριού μπορεί επίσης να διευκολύνει το θηλασμό.

 

Συναισθηματική ανάρρωση

Η ανάρρωση από καισαρική είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ίσως πιο επώδυνη από εκείνη του φυσιολογικού τοκετού. Το γεγονός ότι περιορίζονται οι κινήσεις σας μπορεί να σας φέρει συναισθηματική αναστάτωση και ανάμεικτα συναισθήματα. Εάν, μάλιστα, αποφασίστηκε καισαρική την τελευταία στιγμή, ενδέχεται να νιώθετε απογοητευμένη από την έκβαση του τοκετού. Γι’ αυτό καλό είναι να ανοίγεστε και να μιλάτε για τα συναισθήματά σας σε ένα οικείο πρόσωπο, είτε αυτό είναι ο σύντροφός σας είτε κάποιος άλλος. Η ανάρρωση από έναν τοκετό δεν γίνεται σε μια μέρα, όμως κάθε μέρα θα είστε και καλύτερα. Οι προτεραιότητες που πρέπει να θέσετε είναι η ξεκούραση και η φροντίδα του μωρού, όσο αντικρουόμενες κι αν είναι. Μην πιεστείτε για οτιδήποτε άλλο. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας που τα καταφέρατε και αφήστε τους άλλους να σας φροντίσουν!

Πότε να καλέσετε το γιατρό:

  • Εάν η τομή πονάει περισσότερο από το φυσιολογικό, παρουσιάζει εκκρίσεις ή είναι δύσοσμη.
  • Εάν η κολπική αιμορραγία αυξηθεί, είναι πιο κόκκινη ή είναι δύσοσμη. 
  • Εάν αισθάνεστε καθημερινά θλιμμένη και δεν παρουσιάζετε σημάδια κάποιας ανάρρωσης.  

 

Με τη συνεργασία του γυναικολόγου-μαιευτήρα, Νίκου Μουρελάτου 

Ελληνικά
category: 
happy baby