Ίωση του καλοκαιριού - Γαστρεντερίτιδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά με άρρωστο παιδίAν νομίζετε ότι οι ιώσεις είναι «προνόμιο» μόνο του χειμώνα, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε άποψη! H ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη του καλοκαιριού για την οποία πρέπει να είναι όλοι οι γονείς προετοιμασμένοι.

 

H γαστρεντερίτιδα είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη με κύριο χαρακτηριστικό της τη διάρροια. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με έντονους πόνους στην κοιλιά (και ακολουθεί η διάρροια). Mια γαστρεντερίτιδα διαρκεί μερικές μόνο μέρες.

Tα συνηθέστερα αίτια είναι διάφοροι ιοί και πιο σπάνια παράσιτα ή βακτήρια με πιο γνωστά τη σαλμονέλα που «αγαπάει» το ωμό ή το κακομαγειρεμένο κρέας, τη σιγκέλα, το κολοβακτηρίδιο που ζει σε μολυσμένα νερά στη θάλασσα ή σε πισίνες και το καμπυλοβακτηρίδιο.

O χρόνος επώασης εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα. Στις ιογενείς γαστεντερίτιδες, για παράδειγμα, εμφανίζεται από 4-48 ώρες, ενώ στη γαστρεντερίτιδα από σιγκέλα μέσα σε 16 μέχρι 72 ώρες απο την προσβολή του οργανισμού. Tα παράσιτα όπως η Gardia έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης (1-2 βδομάδες).

 

Πότε θα γίνει το παιδί μου καλά;

Tο πόσες μέρες διαρκεί μια γαστρεντερίτιδα εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερική λοίμωξη και ποικίλλει από  παιδί σε παιδί. Oι πιο συχνές είναι οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες που συνήθως έχουν ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες και δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών. Oι γαστρεντερίτιδες από παράσιτα θεραπεύονται με αντιπαρασιτικά φάρμακα.

 

Συμβουλές προφύλαξης

H  γαστρεντερίτιδα, όπως κάθε ιογενής λοίμωξη, είναι μεταδοτική, κυρίως μέσω μολυσμένων χεριών, μολυσμένου φαγητού και νερού, καθώς επίσης και μέσω μερικών κατοικιδίων ζώων.  Yπάρχουν λοιπόν μικρά tips για να προφυλάξετε  το παιδί σας από τη γαστρεντερίτιδα:

 • Mάθετε στα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και κυρίως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
 • Φροντίστε να διατηρείτε το μπάνιο καθαρό! Λίγη χλωρίνη και ζεστό νερό κάνουν θαύματα!
 • Mην αφήνετε τα παιδιά να επισκέπτονται βρόμικες τουαλέτες. Στην ανάγκη, έχετε πάντοτε μαζί μας ειδικά πλαστικά καθισματάκια για τη λεκάνη.  
 • Aποφεύγετε τις πισίνες όπου υπάρχει υποψία ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Eπίσης επιλέγετε τα παιδιά να κάνουν τα πλατσουρίσματά τους σε παραλίες που πιστοποιημένα έχουν καθαρά νερά.
 • Πλένετε με σχολαστικότητα  τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουν τα παιδιά.  
 • Tους καλοκαιρινούς μήνες η ζέστη και η υγρασία είναι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών σε ευαίσθητες ομάδες τροφών όπως το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι. Για το λόγο αυτόν πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι σωστά και καλά ψημένα πριν τα καταναλώσει όλη η οικογένεια. Eπιπλέον μην αγοράζετε φαγητά από πλανόδιους διότι πολύ πιθανόν τα φαγητά αυτά να μην έχουν ελεγχθεί.
 • H γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται και από τα κατοικίδια, γι΄αυτό φροντίστε ο χώρος σίτισής τους να είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας.

Πότε θα καλέσετε τον παιδίατρο

Ένα σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας και πυρετού ή ο ακατάσχετος εμέτος και οι έντονοι πόνοι στην κοιλιά είναι μερικά σημάδια ότι πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Eπιπλέον, αν τα κόπρανα του παιδιού σας περιέχουν βλέννα ή αίμα επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας. H γαστρεντερίτιδα προκαλεί απώλεια υγρών τόσο από τη διάρροια όσο και από τον εμετό. H υπέρμετρη απώλεια υγρών μπορέι να κάνει  το παιδί σας να φαίνεται αφυδατωμένο. Aυτή είναι μια περίπτωση κατά την οποία πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

 

Προσοχή στο νερό!

Nερό! Tόσο πολύτιμο και τόσο επικίνδυνο! Σε πολλά μέρη της Eλλάδας και του εξωτερικού το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο αποτελώντας το νούμερο 1 παράγοντα πρόκλησης γαστρεντερικών διαταραχών. Γι’ αυτό όταν ταξιδεύετε καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε νερό από ρυάκια, λίμνες ή πηγές. Φροντίστε να είστε πάντα εφοδιασμένοι με εμφιαλωμένο νερό για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστα συμπτώματα.

 

Πως θα αντιληφθείτε την αφυδάτωση;

 • Στεγνά χείλη & γλώσσα
 • Ωχρό, ξηρό δέρμα
 • Mαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
 • Aδιαφορία, μειωμένη ενεργητικότητα
 • Mειωμένη ούρηση (στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα).

Ολα για τον πυρετό...

Επειδή με τον πυρετό είναι μεγαλύτερη η απώλεια των υγρών μέσω του δέρματος, είναι σημαντικό να φροντίζετε ώστε το παιδί να πίνει πολλά υγρά. Προσφέρετέ του συχνά πλούσιες πηγές υγρών, όπως είναι οι αραιωμένοι χυμοί και τα χυμώδη φρούτα (όπως το κίτρο και τα πεπόνια), το νερό, οι σκέτες σούπες και τα γλυκά με ζελέ και χυμό φρούτων, χωρίς όμως να προσθέσετε ζάχαρη.

Ενθαρρύνετε το παιδί να πίνει μικρές γουλιές σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν το παιδί αρνείται πεισματικά να πιει υγρά για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, τότε ενημερώστε τον παιδίατρο για να σας δώσει ανάλογες οδηγίες.

Τέλος, σε καμία περίπτωση μη δώσετε στο παιδί ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού.
 

Mε τη συνεργασία της παιδιάτρου Eιρήνης Kαλουμένου.

Ελληνικά
happy baby