Η βρογχιολίτιδα στα βρέφη, χρειάζεται προσοχή!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

νεογέννητο βρογχιολύτιδα

Η βρογχιολίτιδα, προσβάλλει πολλά βρέφη ηλικίας 2-6 μηνών και τα οδηγεί ακόμη και στο νοσοκομείο, καθώς δημιουργεί προβλήματα στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Η λοίμωξη αυτή, προκαλεί φλεγμονή των τελικών (μικρών) αεραγωγών που ονομάζονται βρογχιόλια και εμποδίζει τον αέρα να φτάσει στις κυψελίδες, όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες. Η βρογχιολίτιδα,εμφανίζεται πιο συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες, μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου.Την λοίμωξη αυτή προκαλούν διάφοροι ιοί, με πιο γνωστούς τον ιό της γρίππης και τον ιό της παραγρίππης.Τα περισσότερα βρέφη προσβάλλονται από ενήλικες ή από μεγαλύτερα αδέρφια.

Πως εμφανίζεται η βρογχιολίτιδα;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η λοίμωξη εμφανίζεται με βήχα, καταρροή, το γνωστό σε όλους μας «μπούκωμα», χαμηλό πυρετό και τάση υπνηλίας.

Καθώς όμως η λοίμωξη εξελίσσεται, τα συμπτώματα εξελίσσονται και αυτά, οπότε μετά από 2-3 ημέρες,

  • ο βήχας συνοδεύεται από δύσπνοια,
  • η αναπνοή γίνεται θορυβώδης και
  • μπορεί να υπάρξει εμετός.

 

Παράλληλα εμφανίζεται απώλεια όρεξης, καθώς το μωράκι δεν μπορεί να αναπνεύσει καθώς τρώει. Τα παραπάνω, μπορεί να προκαλέσουν στο μωράκι αφυδάτωση, οπότε χρειάζεται κινητοποίηση από μεριάς σας.

Σε ελαφρά περιστατικά το μωρό μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, μετά από απόφαση του παιδίατρου. Σε άλλη περίπτωση χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο και παρακολούθηση. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από δύο (2) περίπου εβδομάδες αλλά κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστούν έως και (4) τέσσερις εβδομάδες, για να γίνει εντελώς καλά το μωρό.

 

Πότε η βρογχιολίτιδα είναι επικίνδυνη;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία απαιτούν άμεση ιατρική επέμβαση και είναι τα εξής:

-Εάν παρατηρήσετε στο δέρμα στο στέρνο του μωρού κοντά στη βάση του λαιμού του να εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο βαθούλωμα (εισολκές )
-Εάν το μωρό αναπνέει πολύ γρήγορα, έτσι που να κουνιούνται τα πτερύγια της μύτης του.

-Εάν το μωράκι βογγά.

-Εάν παρατηρήσετε κυάνωση στο δέρμα του, δηλαδή να γίνει μπλε. Αυτό μπορεί να το δείτε στα χειλάκια, στη γλώσσα,στους λοβούς των αυτιών,στα νύχια ή στην μύτη. Σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα του είναι πολύ χαμηλά.

 

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσει το μωρό από βρογχιολίτιδα, προσέξτε τα εξής:

-Μην εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα.Αποφύγετε μέρη όπου άτομα καπνίζουν.

-Αποφεύγετε μέρη με πολύ κόσμο, ώστε να μην εκτεθείτε σε ιώσεις τις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε στο μωρό. Παράλληλα μην επισκέπτεστε με το μωρό,μέρη όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα.

-Σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερο παιδάκι στην οικογένεια,το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, ίσως είναι φρονιμότερο, να απέχει από αυτόν για λίγο, προκειμένου να μην μεταφέρει ιώσεις στο μωρό και προσβληθεί το ίδιο.

-Αρνηθείτε την επαφή με το μωρό σε άτομα τα οποία είναι άρρωστα.

-Επιμένετε να πλένουν όλοι καλά τα χέρια τους, πριν αγκαλιάσουν το μωρό.  

- Εμβολιαστείτε εσείς και όλοι όσοι ασχολούνται και περιποιούνται το μωρό με το αντιγριππικό εμβόλιο, το οποίο συνιστάται και για παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών.

 

Συνήθως το 60% των βρεφών, αρρωσταίνει από βρογχιολίτιδα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής τους.

Βρέφη που είναι μικρότερα των 2 ετών και πάσχουν από χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό νόσημα όπως επίσης και πρόωρα βρέφη, μπορεί να λάβουν ανοσοποίηση γαι την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης από αναπνευστκό συγκυτιακό ιό (Synagis).

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας, αναφέροντάς του με λεπτομέρεια τις παρατηρήσεις σας και βεβαίως να εξετάζει το παιδί.

 

Υπάρχει σχέση μεταξύ βρογχιολίτιδας και άσθματος;

Η σχέση μεταξύ βρογχιολίτιδας και άσθματος δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένη.
Μερικές μελέτες καταλήγουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος μετά από ένα επεισόδιο βρογχιολίτιδας στην βρεφική ηλικία, αν και δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο εάν ο κίνδυνος εμφάνισης του άσθματος είναι αυξημένος λόγω του ιστορικού βρογχιολίτιδας ή οφείλεται σε άλλους παράγοντες που συνυπάρχουν, όπως για παράδειγμα γενετική προδιάθεση για άσθμα, έκθεση σε παθητικό κάπνισμα και άλλα.
Την πρώτη φορά που ένα βρέφος παρουσιάζει «θορυβώδη αναπνοή» είναι δύσκολο να ξέρει κανείς εάν πρόκειται για βρογχιολίτιδα ή ασθμα. Γι αυτό και η διάγνωση βασίζεται και στο οικογενειακό ιστορικό του μωρού, όπως άσθμα, έκζεμα και εμφάνιση ρινικών αλλεργιών.

happy baby