Η τέχνη του ποδήλατου!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί κάνει ποδήλατοΜάθετε στο παιδί σας την τέχνη του ποδηλάτου.Το ποδήλατο ειναι σημαντικό για τη σωματική ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού καθώς προσφέρει διασκέδαση και  μοναδικές στιγμές παιχνιδιού και ανεμελιάς!

 

Όλοι διατηρούμε εικόνες από την παιδική μας ηλικία, όταν μας μάθαινε ποδήλατο ο μπαμπάς μας.Φαίνεται πως το παιχνίδι με το ποδήλατο είναι must σε αυλές, πιλοτές ή πάρκα, όπου ξεχύνονται τα μικρά παιδιά βιώνοντας την ανεμελιά και τη χαρά! Ως γονείς, θέλετε σίγουρα να είστε πλήρως ενημερωμένοι για το πώς μπορείτε να μάθετε ποδήλατο στο παιδί σας, ώστε να κάνει ποδήλατο διασφαλίζοντας παράλληλα τη σωματική του ασφάλεια. Εμείς θα σας δώσουμε πρακτικές συμβουλές για την  αγορά ενός ποδηλάτου, αλλά και tips που θα βοηθήσουν τα λιλιπούτεια παιδιά σας να γίνουν δεινοί ποδηλάτες! Μην ξεχνάτε, βέβαια, πως η ψυχολογική ενδυνάμωση του μικρού σας είναι αυτή που θα βάλει το χεράκι της και στην ασφάλειά του όταν θα «ιππεύει» το ποδήλατο!

 

Η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο!

Καταρχάς, όταν έρθει η ώρα για να αγοράσετε ποδήλατο να θυμάστε πως χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη επιθυμία του παιδιού σας και όχι δική σας. Ορίστε μερικά μυστικά αγοράς:

 • Η αγορά ενός ποδηλάτου γίνεται πάντα λαμβάνοντας υπόψη το ύψος και την ηλικία του παιδιού. Το παιδί χρειάζεται να κάθεται άνετα πάνω στη σέλα και ολόκληρο το πέλμα να ακουμπά στο έδαφος, ώστε να μπορεί να καβαλήσει και να ξεκαβαλήσει το ποδήλατο.
 • Χρειάζεται να πιάνει με άνεση το τιμόνι του ποδηλάτου, δίχως να αναγκάζεται να σκύβει ή να τεντώνεται σε βαθμό που να κινδυνεύει να χάσει το κέντρο βάρους του. Το ίδιο ισχύει και για τα φρένα ή την κόρνα του ποδήλατου.
 • Απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα πώλησης ποδηλάτων, όπου το εξειδικευμένο προσωπικό του θα είναι σε θέση να σας λύσει κάθε απορία, αλλά και να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο για το παιδί σας. Φυσικά, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και το μικρό σας, για να διαλέξει το ποδήλατο που του αρέσει!
 • Μάθετε στο παιδί σας την τέχνη του ποδηλάτου, βοηθήστε το να αποκτήσει ισορροπία και ανοίξτε του ένα νέο δρόμο εκπαίδευσης!

 

Ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες!

Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν να κάνουν ποδήλατο από τα 4 ή πιο συχνά από τα 5 με 6 τους έτη. Η ηλικία που ένα παιδί θα δοκιμάσει να ισορροπήσει πάνω στις ρόδες εξαρτάται από τη θέλησή του, αλλά και τους προσωπικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα περισσότερα παιδιά, πλέον, εξοικειώνονται εύκολα με την τέχνη του πεντάλ, διότι πολλά παιχνίδια όπως χαμηλά ποδηλατάκια με βοηθητικές ρόδες, αυτοκινητάκια κ.λπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν ήδη από την ηλικία των 3 ετών και μαθαίνουν να δυναμώνουν το μυϊκό τους σύστημα από νωρίς! Σε αυτή την περίπτωση το ποδήλατο με τις βοηθητικές ρόδες έρχεται πιο φυσικά!

Τι γίνεται, όμως στην περίπτωση που έχει έρθει η ώρα το μικρό σας να πάρει παράσημο και να προχωρήσει στην επόμενη φάση; Σε αυτήν τη φάση, λοιπόν, και οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν! Διαβάστε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας λύσουν το πρόβλημα!

Πως θα βγάλετε τις βοηθητικές ρόδες!

 • Το μικρό σας θα είναι έτοιμο να βγάλει τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατο όταν, πλέον, έχει αποκτήσει αίσθηση ισορροπίας και έχει εξοικειωθεί με το συντονισμό των κινήσεων όταν κάνει ποδήλατο.
 • Φροντίστε να είστε εσείς πρώτα ήρεμοι, γιατί εάν είστε αγχωμένοι θα μεταφέρετε στο μικρό σας ανησυχία και ενδέχεται να το παρεκκλίνει από το στόχο του, να μάθει να κάνει ποδήλατο.
 • Διαλέξτε ένα μέρος, μία αλάνα κατά προτίμηση, όπου να μην υπάρχει χωματόδρομος, μεγάλες λακκούβες και εμπόδια που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού ή να αποτελέσουν αιτία για τραυματισμούς!
 • Οι πτώσεις είναι μέσα στο παιχνίδι! Πάρτε το απόφαση! Σαφώς και θα κάνετε ότι μπορείτε για να μην πέσει ή χτυπήσει το μικρό σας, αλλά με το να πάρει μια ελαφριά τουμπίτσα δεν σημαίνει ότι ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Φροντίστε να το διασκεδάσει!

Αντιμετωπίστε με χιούμορ και με και με ψυχραιμία καθετί και μην το κάνετε να νιώσει πως έγινε κάτι το τρομερό!

 • Αφήστε το μικρό σας να ανεβεί πάνω στη σέλα του ποδηλάτου, αφού την έχετε ρυθμίσει με βάση το ύψος του και δοκιμάστε να δώσετε μια μικρή ώθηση στο ποδήλατο από το πίσω μέρος της σέλας. Πείτε στο μικρό σας πως θα κάνετε παιχνίδι ισορροπίας και ενημερώστε το αρχικά να μη βάλει τα πόδια στα πετάλια, αλλά να τα κρατήσει λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Αυτό θα το βοηθήσει να βρει την ισορροπία του στις δύο ρόδες. Όταν εξοικειωθεί με αυτό, πείτε του να τοποθετήσει τα πόδια του στα πετάλια και να τσουλήσει. Καλό είναι να μην κρατάτε το ποδήλατο αλλά να βρίσκεστε απλώς δίπλα του. Στην περίπτωση που χρειαστεί μπορείτε να επέμβετε.
 • Εάν η παραπάνω μέθοδος δεν πιάσει, τότε μπορείτε στο αρχικό στάδιο να κρατάτε το ποδήλατο από το πίσω μέρος της σέλας ή από το τιμόνι. Σε καμία, όμως περίπτωση μην του πείτε ψέματα. Δηλαδή να του πείτε πως το κρατάτε, ενώ δεν το κάνετε. Αυτό μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στην πιθανότητα που όλα βαίνουν καλώς και το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση, όμως θα είναι πολύ δυσάρεστο στην αντίθετη περίπτωση. Εάν π.χ. πέσει ή πάει να πέσει από το ποδήλατο και δει πως δεν το κρατούσατε ενδεχομένως να έχει ανασφάλεια να προσπαθήσει ξανά, αλλά και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του προς εσάς, κάτι που σίγουρα δεν επιθυμείτε.
 • Συνεχίστε αυτές τις…πρόβες για όσο διάστημα χρειαστεί. Το παιδί σας δεν θα είναι πιο έξυπνο εάν καταφέρει να κάνει ποδήλατο αμέσως και λιγότερο έξυπνο εάν έχει ανάγκη από περισσότερου χρόνο. Μην πιέζετε το μικρό σας να κινηθεί έξω από τους ρυθμούς του, αλλά και μη συνδέσετε την ευφυΐα του με το χρονικό διάστημα της εκπαίδευσής του!

Tα καλά νέα!

Το ποδήλατο βοηθά κάθε παιδί να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες, αλλά και ενδυναμώνει το μυϊκό του σύστημα και το σώμα του γενικότερα. Παράλληλα, δυναμώνει την καρδιά του, αλλά και βοηθά το μικρό σας να αναπτύξει την ικανότητα της ισορροπίας!Και τι καλύτερο από τις οικογενειακές βόλτες με ποδήλατα!

 

happy baby