Η ψυχολογία μιας μέλλουσας μαμάς

εγκυος γυναίκα χαμογελάει

Η ψυχολογική διάθεση της εγκύου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο. Δυστυχώς όμως, για τις περισσότερες γυναίκες, το διάστημα της κύησης επιφυλάσσει πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις και κλιμακωτές μεταπτώσεις της αυτοεκτίμησής τους.

 

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Η διαδικασία της εγκυμοσύνης βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα. Υπάρχουν συγκεκριμένα δύο κατηγορίες γυναικών, αυτές οι οποίες βιώνουν θετικά την κύηση κι αυτές οι οποίες τη βιώνουν πιο πεσιμιστικά. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι γυναίκες που αναπτύσσουν μια σχέση αγάπης με το σώμα τους και ξεκινά γι’ αυτές μια γλυκιά περίοδος αναμονής για τη νέα ζωή που θα φέρουν στον κόσμο. Οι γυναίκες αυτές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δραστήριες, νιώθουν πιο υγιείς από ποτέ και ακτινοβολούν ζωντάνια και θετική αύρα. Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, δυστυχώς σ’ αυτήν ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών.Το διάστημα της λοχείας χαρακτηρίζεται από συνεχείς μεταπτώσεις της ψυχολογικής τους διάθεσης και η εικόνα τους για τον εαυτό τους φθίνει σημαντικά.

 

Παράγοντες που επιδρούν στην ψυχολογία της εγκύου

Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις μιας γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, ενδογενείς κι εξωγενείς. Τα κοινωνικά πρότυπα παίζουν κυρίαρχο ρόλο και επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχοσύνθεση της εγκύου. Οι παραμορφώσεις, που υφίσταται σταδιακά το σώμα της, την απομακρύνουν όλο και περισσότερο από το πρότυπο της επιτυχημένης γυναίκας, που έχει επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία. Η εικόνα της λεπτής, αεικίνητης και δραστήριας γυναίκας ανατρέπεται προσωρινά και η πίεση που δέχεται είναι ιδιαιτέρως ψυχοφθόρα. Όσον αφορά δε τις ενδογενείς παραμέτρους, η κυριότερη είναι η απώλεια του ελέγχου. Η εικόνα της γυναίκας μεταβάλλεται από μήνα με το μήνα, και η ίδια νιώθει αδύναμη να επιβληθεί στις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα αλλά και την ψυχολογία της.

 

Στάδια εγκυμοσύνης και συμπτώματα

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς οι ναυτίες και οι εμετοί κάνουν έντονη την παρουσία τους, με αποτέλεσμα η διάθεση της γυναίκας να επηρεάζεται άμεσα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι ζαλάδες μειώνονται και οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πλέον αισθητές. Το σώμα αρχίζει να παρουσιάζει αλλαγές, και ανάλογη είναι και η διάθεση της γυναίκας. Στο τρίτο τρίμηνο, είναι πιθανές οι δυσκολίες στην αναπνευστική λειτουργία και στη διαδικασία του ύπνου. Στο διάστημα αυτό, η γυναίκα αποκτά τα περισσότερα κιλά και η εικόνα για τον εαυτό της πλήττεται σημαντικά. Πολλές γυναίκες νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτες, θεωρώντας ότι έχουν χάσει τη θηλυκότητά τους, ενώ η υφιστάμενη δυσκινησία δρα επιβαρυντικά στην ψυχολογία τους. Η ιδέα ότι δεν είναι πια ποθητές από τον σύζυγό τους τους δημιουργεί φοβίες και συχνά κλείνονται στον εαυτό τους.

 

Άγχος και ανησυχίες

Η εύθραυστη ψυχολογία της γυναίκας, εξαιτίας των ορμονών που δραστηριοποιούνται έντονα κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης, γεννά άγχη κι ανησυχίες, άλλοτε πραγματικές κι άλλοτε πλασματικές. Συχνά οι γυναίκες γίνονται εξαιρετικά καχύποπτες και θεωρούν ότι η εικόνα των γύρω τους γι’ αυτές μεταβάλλεται ριζικά. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν την αίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως γυναίκες, αλλά ως υποκείμενα που θα φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Τα σχόλια που εισπράττουν, εν πολλοίς καλοπροαίρετα, κι αφορούν στην εικόνα και το σωματικό τους βάρος, τα εκλαμβάνουν ως μομφές και νιώθουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του περιγύρου τους. Οι ιδεοληψίες αυτές αποβαίνουν εξαιρετικά στρεσογόνες, καθώς η γυναίκα αισθάνεται ότι βάλλεται από παντού, αδυνατώντας να εγκλιματιστεί στις νέες συνθήκες. Ένας ακόμη παράγοντας που επιδρά στην ψυχολογία της εγκύου, αυξάνοντας σημαντικά το άγχος και δημιουργώντας ταυτόχρονα ενοχικό σύνδρομο, είναι οι απαιτήσεις για τα νέα δεδομένα αλλά και ο βαθμός στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί ως μέλλουσα μαμά. Η άγνοια για την πρωτόγνωρη εμπειρία της μητρότητας τής γεννά ερωτήματα που αφορούν τη στάση της απέναντι στο μωρό, αλλά και την ικανότητα της να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του. «Θα είμαι καλή μητέρα; Θα αγαπώ το μωρό; Κι αν δεν τα καταφέρω;» Αυτές είναι μερικές μόνο ερωτήσεις που ταλανίζουν τις μέλλουσες μαμάδες. Συχνά τους δημιουργούν ενοχές που φοβούνται να εξωτερικεύσουν. Όλα αυτά τα ερωτήματα, ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικά, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με μια ολότελα καινούρια κατάσταση, η οποία τους δημιουργεί ευθύνες και μεταβάλλει ριζικά τις προτεραιότητες που έθεταν μέχρι πρότινος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι αμφιβολίες και οι ενδοιασμοί παύουν να υφίστανται με τον ερχομό του μωρού.

 

Συμβουλές για μια ευχάριστη εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, κατά το οποίο επαναπροσδιορίζεται κι επανατοποθετεί τις προτεραιότητες και της αντιλήψεις της. Το άγχος και η αμφιβολία είναι απολύτως φυσιολογικά και οι ισορροπίες ανακτώνται με την έλευση του νέου μέλους της οικογένειας, γεμίζοντας ευτυχία και ολοκληρώνοντας το ζευγάρι. Αποδεσμευτείτε, λοιπόν, από όλες εκείνες τις ενοχικές σκέψεις κι απολαύστε τον επικείμενο ερχομό του μωρού σας! Αποφύγετε τις πεσιμιστικές αντιλήψεις και σκεφτείτε θετικά. Το μωράκι ισχυροποιεί το δεσμό με τον σύντροφό σας και ολοκληρώνει και τη δική σας προσωπικότητα. Επιδιώξτε να συναναστρέφεστε με νέες μαμάδες που απολαμβάνουν τη μητρότητα, για να αντιληφθείτε ότι οι φόβοι σας δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Συζητήστε τους προβληματισμούς σας με τους οικείους σας, ή ακόμα συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Θα σας στηρίξουν και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τυχόν ανασφάλειες και φόβους. Τέλος θυμηθείτε: «Πολλά παιδιά - πολλές φροντίδες, Κανένα παιδί- καμία ευτυχία».

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου (Msc στην ψυχική υγεία παιδιού κι εφήβου), Κορίνας Παλλικαράκη.

Ελληνικά
happy baby