Η μνήμη των παιδιών!
Μάθετε τους ρυθμούς αλλά και τους τρόπους με τους οποίους εξελίσσεται η μνήμη του παιδιού σας τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του και απολαύστε τη διαδικασία στο έπακρο!
Εξέλιξη μνήμης
Η μνήμη αλλά και η συγκέντρωση είναι δύο δεξιότητες που αναπτύσσονται σταδιακά στα παιδιά και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για όλα τα μαθησιακά έργα, όπως είναι και η κατάκτηση της ομιλίας. Εσείς, να θυμάστε πως το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης αναπτύσσεται μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, οπότε χρειάζεται να έχετε υπομονή και επιμονή έως ότου καταφέρει να θυμάται όσα του λέτε, όσα του δείχνετε ή όσα κάνετε μαζί του!
Από 1,5 έτους:
Τον 18ο μήνα της ζωής του η μνήμη αλλά και η συγκέντρωση του μικρού σας θα έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και θα θυμάται πιο εύκολα αντικείμενα ή γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος.
Εάν επιχειρήσετε να του επισημάνετε π.χ. να μην αγγίζει κάτι, ίσως να μην το θυμάται για πολλή ώρα, οπότε μετά από λίγο να προσπαθήσει ξανά να το αγγίξει. Μην το μαλώσετε! Δεν είναι πως δεν δίνει σημασία στις προειδοποιήσεις σας, απλώς τις ξεχνάει! Αυτό που είναι σημαντικό για το μωρό σας είναι να ζει μεν σε έναν ασφαλή χώρο αλλά όχι βαρετό για εκείνο!
Μετά τους 24 μήνες:
Πλέον το μωρό σας θα μπορεί να θυμάται με ευκολία γεγονότα από την περασμένη εβδομάδα ή ακόμη και από τον προηγούμενο μήνα!
Ενώ το μικρό σας μπορούσε να επεξεργαστεί μόνο ένα ερέθισμα τη φορά, δηλαδή δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί εύκολα μία άλλη πληροφορία τη στιγμή που έπαιζε, θα διαπιστώσετε ότι κάτι τέτοιο πλέον θα αρχίσει να αλλάζει!
Μετά τα 2,5 χρόνια:
Tο μικρό σας θα ξέρει ολόκληρο το όνομά του και θα γνωρίζει αρκετά τραγουδάκια τα οποία ενδεχομένως να άκουγε για ένα χρονικό διάστημα ή να του τα τραγουδούσατε.
Ανάμεσα στα 2,5 και τα 3 έτη εάν του πείτε πως αύριο θα φάει παγωτό δεν θα το ξεχάσει!
Μετά τα 3 χρόνια:
Σε αυτήν την ηλικία θα επαναλαμβάνει λέξεις και φράσεις που έχει ακούσει. Κάτι τέτοιο το βοηθά να μάθει καινούριες λέξεις αλλά και να αφομοιώνει το νόημά τους. Είναι μια πολύ σημαντική περίοδος!
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου, ΜΔΕ Σχολικής Ψυχολογίας, Χρύσας Μαλανδράκη.