Η χρήση του κινητού κατά την εγκυμοσύνη

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

στον καναπέ με κινητόΠόσο ασφαλής είναι η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της 9μηνης κύησης; Aλήθεια, έχετε ποτέ αναρωτηθεί; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κινητό και την επίδρασή του!

 

 

Είναι αλήθεια ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι εφοδιασμένα με κεραίες που εκπέμπουν και αποδέχονται μη-ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Aν και γενικότερα υπάρχουν ανησυχίες για τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εντούτοις δεν επιβεβαιώνει κάποια έρευνα κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε, ωστόσο λάβετε τα μέτρα σας!

 

Iονίζουσα VS μη ιονίζουσα ακτινοβολία!

Kαθημερινά δέχεστε ακτινοβολία από μια πληθώρα πηγών ενέργειας, είτε φυσικών, είτε τεχνητών (π.χ. κεραίες), συμπεριλαμβανομένης και αυτής του κινητού σας. H ιονίζουσα ακτινοβολία του ηλίου, για παράδειγμα, στην οποία υποβάλλεστε, έχει πολύ ψηλότερη συχνότητα, μεγαλύτερη ενέργεια σε σύγκριση με τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία του κινητού σας τηλεφώνου, ενώ έχει τη δυνατότητα να προκαλεί βλάβες στους ανθρώπινους ιστούς. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν επαρκή προστασία από τον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

H ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, πάντως, είναι πολύ χαμηλότερης συχνότητας και ενέργειας σε σύγκριση με την ιονίζουσα ακτινοβολία υψηλής συχνότητας και μεγάλης ενέργειας των ακτίνων X, τις ακτίνες Γάμμα και τη ραδιενεργό ακτινοβολία (ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, θεραπευτική ακτινοβολία).

 

Οι απραίτητες προφυλάξεις!

Όπως όλα δείχνουν, η χρήση του κινητού σας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γενικά ασφαλής. Xρειάζεται, ωστόσο, να είστε προσεκτικές γιατί οι κίνδυνοι καραδοκούν!

  1. Kαθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να περιορίσετε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία της συσκευής του κινητού σας. Όχι γιατί υπάρχει αποδεδειγμένα κίνδυνος, αλλά επειδή γενικότερα είναι μια περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικές.
  2. Kαλό θα ήταν να διαβάσετε το έντυπο που βρίσκεται στο κουτί του κινητού σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας της Eυρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Προτιμάτε τα γραπτά μηνύματα, γιατί εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία και για μικρότερο χρονικό διάστημα.
  4. O χρόνος χρήσης του κινητού σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερος.
  5. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε ακουστικά (π.χ. hands free), ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο την επαφή του εγκεφάλου σας με την ακτινοβολία της συσκευής σας.
  6. Σε περιοχές όπου το σήμα της συσκευής σας είναι αδύναμο, αποφύγετε τη χρήση εκτός εάν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. H χαμηλή ένδειξη στο κινητό σας ισοδυναμεί με την παραγωγή περισσότερης ενέργειας και κατά συνέπεια μεγαλύτερο δείκτη ακτινοβολίας.

Τι λένε οι μελέτες

Είναι γεγονός ότι πολλές σοβαρές έρευνες από ανεξάρτητους, αρμόδιους, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, δεν μπόρεσαν με τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα στοιχεία, να διαπιστώσουν ότι τα σύγχρονα τηλέφωνα ψηφιακής τεχνολογίας προκαλούν προβλήματα στην υγεία. Όμως όλοι τονίζουν ότι υπάρχουν επιφυλάξεις στα συμπερά­σματά τους, καθώς πρόκειται για νέες τεχνολογίες και κατά συνέπεια δεν μπορούν οι επιστήμονες να γνωρίζουν επακριβώς τι θα συμβεί μετά από μακροχρόνια χρήση των εν λόγω συσκευών. Το όριο που τέθηκε για την τιμή απορρόφησης ακτινοβολίας από το σώμα λόγω κινητού τηλεφώνου είναι τα 2 Watt ανά κιλό. Δεν επιτρέπεται η εμπορία κινητών τηλεφώνων που έχουν SAR μεγαλύτερη από 2 Watt ανά κιλό. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν περιορισμό του χρόνου που μιλάμε στα κινητά μας τηλέφωνα και να χρησιμοποιούμε το εξάρτημα ακουστικών hands free.

 

Για ώρα ανάγκης.

Είναι αλήθεια ότι όπως κάθε νέο επίτευγμα της τεχνολογίας έτσι και η εφεύρεση της κινητής τηλεφωνίας βελτίωσε την ποιότητα της ζωής μας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα πλέον να επικοινωνήσουμε με κάποιο κοντινό μας πρόσωπο ή αρμόδια υπηρεσία σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται κατάχρηση όταν για, παράδειγμα, υπάρχει πρόσβαση σε σταθερό τηλέφωνο.

 

Το γνωρίζατε;

  • 54% μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων επικοινωνίας, συμπεριφοράς και συναισθηματικής φύσεως σε παιδιά που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Κατά 18% αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστοιχων προβλημάτων η χρήση κινητών τηλεφώνων στην παιδική ηλικία.
  • 1.000.000.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως. Ο αριθμός τους αυξάνεται μερά με τη μέρα.
  • Τα παραπάνω πορίσματα αποτελούν μελέτη που διενεργήθηκε από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας (UCLA) στις ΗΠΑ και του Άαρχους στη Δανία.
  • Οι ίδιοι ερευνητές τονίζουν πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά, τους οποίους δεν εξέτασαν –όπως το ενδεχόμενο οι μητέρες που μιλούν συχνά στο κινητό να μη δείχνουν την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα αυτά να παρουσιάζουν προβλήματα– γι’ αυτό και προτείνουν επιπλέον μελέτες.

 

Mε τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρ.γυναικολόγου, μέλους του Kολεγίου Mαιευτήρων Γυναικολόγων Mεγ. Bρετανίας, Θάνου Παπαθανασίου.

category: 
happy baby