Η ερωτική πράξη μετά τον τοκετό

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ζευγάρι με νεογέννητοΗ ερωτική πράξη μετά τον τοκετό προβληματίζει πολλά ζευγάρια. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για το πότε μπορείτε να έχετε ξανά ενεργή σεξουαλική ζωή, αλλά και για το τι είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε!

 

Είναι γεγονός πως η απόφασή σας να γίνετε μητέρα επέφερε μεγάλες αλλαγές στο σώμα σας αλλά και ενδεχομένως στην ψυχολογία σας. Κάτι τέτοιο είναι φυσικό να επηρεάσει ακόμη και την ερωτική σας διάθεση μετά τον τοκετό! Όπως και να έχει, όμως το γεγονός πως για κάποιο διάστημα μπορεί να μην έχετε ερωτική επαφή με τον σύντροφό σας, δεν σημαίνει επίσης πως την χάσατε και για πάντα!

 

Η ψυχολογία σας…

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες μετά την γέννα δεν έχουν ερωτική διάθεση λόγω της κούρασης που υπέστη το σώμα τους αλλά και λόγω του γεγονότος πως δεν νιώθουν πια ελκυστικές. Μέσα από τη διαδικασία της εγκυμοσύνης κάποιες γυναίκες μπορεί να χάσουν την αυτοπεποίθησή τους σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση, η οποία σίγουρα έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές. Επιπλέον, υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στην ιδέα των δύο ρόλων που έχουν στη ζωή τους, της μητέρας και της ερωτικής συντρόφου.

Βέβαια, το άγχος να μην κλάψει το μωρό ή η ανάγκη τους να βρίσκονται σε επιφυλακή για το μικρό τους μπορεί να μην τους αφήνει περιθώρια χαλάρωσης αλλά και ερωτικής διάθεσης. Σας λέμε, λοιπόν, να μην αγχώνεστε. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε για να χωνέψετε τη συνύπαρξη των δύο ρόλων στην καθημερινή σας αλλά και την καινούργια σας ζωή. Από την άλλη, αρκετοί σύντροφοι δυσκολεύονται να δουν τη γυναίκα τους ερωτική και ελκυστική, εξαιτίας των μεταβολών στην εξωτερική της εμφάνιση, αλλά και επειδή αρχικά ενδέχεται να την ταυτίζουν περισσότερο με το ρόλο της μητέρας.

Επιπλέον, σαφώς και ένα μεγάλο διάστημα αποχής από τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα συμβαίνουν τόσες αλλαγές σε συναισθηματικό αλλά και πρακτικό επίπεδο ζωής, μπορεί να επιφέρει κάποια αμηχανία ανάμεσα στο ζευγάρι, η οποία με τον καιρό χάνεται!

 

Πάρτε τα «πάνω» σας!

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σχετικά με τη σεξουαλική ζωή σας, μη νομίζετε πως αυτό θα κρατήσει για πάντα ή πως η ερωτική σας ζωή έχει καταστραφεί. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δώστε χώρο στον εαυτό σας αλλά και στον σύντροφό σας, ώστε να συνειδητοποιήσετε τους νέους σας ρόλους αλλά και να προσαρμοστείτε στη νέα σας, οικογενειακή ζωή!

  • Συζητήστε ανοιχτά με τον σύζυγό σας για το θέμα που αντιμετωπίζετε, αποδεχθείτε το και στηρίξτε ο ένας τον άλλον, δίχως να αλληλοκατηγορείστε!
  • Η ερωτική πράξη ενώνει συναισθηματικά ένα ζευγάρι και ανασύρει όλα εκείνα (την τρυφερότητα, την αγάπη, την έλξη και τον ερωτισμό) που σας δένουν επί της ουσίας! Αυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι που σας έφεραν κοντά και αποκτήσατε μια πανέμορφη οικογένεια. Αν σκεφτείτε αυτό, θα συνειδητοποιήσετε πως ο έρωτας δεν αντιτίθεται στην οικογένεια ή στο ρόλο της μητρότητας και της πατρότητας. Είναι ένα!
  •  Ίσως να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αρχικά με τα προκαταρκτικά, τα οποία σταδιακά θα σας ξυπνήσουν την επιθυμία και θα σας φέρουν πιο κοντά.
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν από την ερωτική πράξη, θα σας χαλαρώσει.

 

Σεξ και πρακτικοί λόγοι!

Είναι σημαντικό να έχετε ξανά μια ενεργή σεξουαλική ζωή όταν νιώθετε έτοιμη ψυχολογικά αλλά και συναισθηματικά. Ο τοκετός, όπως είναι φυσικό, ταλαιπώρησε το σώμα σας και ίσως να χρειάζεται ξεκούραση για κάποιον καιρό μετά τη γέννα. Κάποιοι γιατροί συνιστούν το ζευγάρι να απέχει από τη σεξουαλική πράξη μέχρι και 6 βδομάδες μετά τον τοκετό. Γεγονός είναι πως για να λάβει χώρα η πλήρης αποκατάσταση του οργανισμού σας χρειάζεται τουλάχιστον ένα 6μηνο. Αυτό, όμως , δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητο να περιμένετε τόσο για να κάνετε έρωτα με το σύντροφό σας. Να συμβουλεύεστε πάντα τον γυναικολόγο σας, γιατί κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του ανάγκες.

  • Εάν κάνατε τομή στο περίνεο, για τις ανάγκες της γέννας, μια τόσο σύντομη επαφή μετά τον τοκετό μπορεί να είναι επώδυνη για εσάς.
  • Η ξηρότητα του κόλπου, η οποία οφείλεται στην πτώση των οιστρογόνων, ιδιαίτερα αν θηλάζετε, μπορεί να σας προκαλέσει πόνο. ακόμα, από τη στιγμή που κάνετε έρωτα κατά τη διάρκεια της λοχείας ενδέχεται την ώρα της πράξης να βγει γάλα από το στήθος σας. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε βγάλει λίγο με το θήλαστρο, πριν από την ερωτική συνεύρεση.
  • Στο διάστημα της λοχείας (40 μέρες) η μήτρα αποβάλλει κολπικές εκκρίσεις, στην αρχή κόκκινες και έπειτα λευκές, τα λεγόμενα λόχια, που ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων. Γι’αυτό καλό θα ήταν να κατευνάσετε τις ορμές σας για λίγο. Επιπλέον, όταν σας έρθει ξανά περίοδος, αυτό θα σημαίνει πως οι μεταβολές στα γεννητικά όργανα έχουν πλέον επανέλθει στην προ- εγκυμοσύνης κατάστασης. Τότε μπορείτε να αρχίσετε τις σεξουαλικές σας επαφές!
  • Επισημαίνουμε πως πλέον οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν το ζευγάρι να ακολουθήσει αυτό που αισθάνεται. Δηλαδή το ζευγάρι μπορεί να κάνει έρωτα στις δύο βδομάδες ή και στις τέσσερις, ανάλογα με το πώς νιώθει, αλλά και με το πόσο γρήγορα επουλώνονται οι πληγές από τη γέννα στο σώμα της μητέρας. Ακούστε, λοιπόν, το σώμα σας!

 

Συμβουλή!

Καλό είναι να πράξετε τα δέοντα, ώστε να μην μείνετε ξανά έγκυος σε μικρότερο διάστημα των 2 ή 3 μηνών. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως μια γυναίκα θα πρέπει να περάσει τους 3 μήνες από την ημέρα της γέννησης του παιδιού της, ιδιαίτερα εάν γέννησε με καισαρική, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 12 μήνες πριν την επόμενη εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει διότι τα τραύματα στη μήτρα δεν έχουν προλάβει να επουλωθούν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μα μην «ανταπεξέλθει» σωστά η μήτρα κατά τη διάρκεια της νέας κύησης.

 

category: 
happy baby