Η εγκυμοσύνη δρα ευεργετικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

κοιλιά εγκύουΝέες εξελίξεις στέλνουν παρήγορο μήνυμα στις γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και μέχρι σήμερα οι γιατροί τις απέτρεπαν από το να εγκυμονήσουν.

 

Μέχρι πρότινος υπήρχε, εσφαλμένα όπως αποδείχτηκε, η αντίληψη ότι οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού ενδέχεται να υποστούν την επανεμφάνιση της νόσου, έπειτα από μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Η εμπειρία της εγκυμοσύνης, κατά συνέπεια, θεωρούνταν επισφαλής για μεγάλο ποσοστό γυναικών, οι οποίες αναγκάζονταν να αγνοήσουν το βιολογικό τους ρολόι και να κάμψουν την ανάγκη της βιολογικής αναπαραγωγής. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ωστόσο, τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να ανακοινωθούν στο πλαίσιο του 7ου Ευρωπαϊκού Συνέδριου για τον καρκίνο του μαστού στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το Μάρτιο, όπως φαίνεται κατέρριψαν αυτόν το μύθο, φέρνοντας στο φως πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα!

 

Εσφαλμένες εντυπώσεις!

Στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί ανάλογες έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αποθαρρυντικά για όσες γυναίκες επιθυμούσαν να μείνουν έγκυες, έπειτα από τη δυσάρεστη εμπειρία του καρκίνου του μαστού. Η αβεβαιότητα ως προς την επίδραση των ορμονικών αλλαγών που πραγματοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη σε μια ενδεχόμενη υποτροπή του καρκίνου, απασχόλησε πλήθος ερευνητών, κι αποτέλεσε κίνητρο για τη διεξαγωγή νέων, πιο έγκυρων μελετών. Σε ένα πιο πρώιμο στάδιο, δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο περιοδικό Cancer, η οποία αποδείκνυε ότι τα ποσοστά εμφάνισης, μετάστασης και θνησιμότητας ήταν ίδια για εγκύους και μη. Οι νεότερες μελέτες, ωστόσο, ανέτρεψαν τα μέχρι τώρα δεδομένα, δίνοντας ελπίδες σε πολλές γυναίκες που επιθυμούν να βιώσουν την πρωτόγνωρη εμπειρία της μητρότητας!  

 

Ενθαρρυντικά νέα!

Σύμφωνα με την έρευνα που βασίστηκε σε γυναίκες οι οποίες έπασχαν παλαιότερα από τον καρκίνο του μαστού και είχαν λάβει αγωγή, δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο ούτε οι ίδιες αλλά ούτε και το έμβρυο. Αντιθέτως, μάλιστα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από την ασθένεια ενδέχεται να αυξηθούν χάρη στην κύηση.

 

Η μελέτη 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε συγκρίνοντας 1.500 περίπου γυναίκες που σημείωσαν υποτροπή και είχαν κυοφορήσει μετά τη νόσο και 18.000 περίπου γυναίκες που έπασχαν από τη νόσο και δεν κυοφόρησαν. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ επιδείνωσης της ασθένειας κι εγκυμοσύνης. Απεναντίας, μάλιστα, το ποσοστό κινδύνου θνησιμότητας στην πρώτη περίπτωση ήταν κατά 40% μειωμένο σε σχέση με τη δεύτερη.

 

Και η έρευνα συνεχίζεται…

Όπως λοιπόν διαπιστώθηκε, τα νέα ήταν καθησυχαστικά κι ευοίωνα, καθώς η εγκυμοσύνη όχι μόνο δεν επιδρά στην επανεμφάνιση καρκινικών κυττάρων, αλλά πολύ περισσότερο αποβαίνει ευεργετική για τη γυναίκα. Οι μελέτες συνεχίζονται, σε μια προσπάθεια των ερευνητών να αποσαφηνίσουν επαρκώς τη συσχέτιση μεταξύ των μηχανισμών και των ορμονικών αλληλεπιδράσεων με τη διεξαγωγή της ασφαλούς κι ευεργετικής εγκυμοσύνης. Εν αναμονή, λοιπόν, των νέων μελετών, οι μέλλουσες μανούλες που έχουν δοκιμαστεί από τη νόσο μπορούν και πρέπει πλέον να ελπίζουν, έχοντας κάθε λόγο γι’ αυτό!

 

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Καθώς η επιστημονική έρευνα για τον καρκίνο του μαστού συνεχίζεται, τα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν θα δίνουν ολοένα και μεγαλύτερες ελπίδες στις γυναίκες για την αποκατάσταση της υγείας τους αλλά και για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες είναι πλέον ολοένα και πιο συνειδητοποιημένες απέναντι στην ασθένεια και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της διάσημης χολιγουντιανής ηθοποιού Christina Applegate, η οποία παραδέχτηκε ότι έπασχε από καρκίνο του μαστού, προχώρησε σε προληπτική μαστεκτομή και του υγιούς μαστού της και λίγους μήνες μετά έμεινε έγκυος. Η ηθοποιός σε μερικούς μήνες θα κρατά στην αγκαλιά της το μωράκι της, ενώ η εγκυμοσύνη της εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό, δημόσιο παράδειγμα για πολλές γυναίκες που νόσησαν πριν προλάβουν να αποκτήσουν παιδιά.

 

Πηγή: ecco-org.eu

 

 

 

 

 

happy baby