Η δύναμη των συναισθημάτων!
Ο φόβος, η μελαγχολία και το άγχος είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που ενδέχεται να εκδηλώσει μια μέλλουσα μαμά. Πώς μπορείτε να ελέγξετε τις ψυχολογικές διακυμάνσεις σας στην εγκυμοσύνη;
H εγκυμοσύνη αποτελεί ένα γεγονός ορόσημο και μια μεταβατική περίοδο για τη ζωή κάθε γυναίκας αλλά και του συντρόφου της. Συχνά, μάλιστα, φέρνει στην επιφάνεια συναισθήματα που δεν είχαν εκδηλωθεί στην προεγκυμοσύνης περίοδο. Κάθε εγκυμονούσα, βέβαια, περνάει από διαφορετικές ψυχολογικές διεργασίες και συνεπώς εκδηλώνει τα συναισθήματά της με μοναδικό τρόπο. Ακολουθώντας τα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης μπορούμε εύκολα να αναγνώσουμε ορισμένες από αυτές, ώστε να δείτε τι ενδεχομένως θα προκύψει κατά τη διάρκεια αυτής της 9μηνης πορείας.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ!
Η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης, από το γυναικολόγο σας, φέρνει ποικίλα συναισθήματα. Αρνητικά ή θετικά, τα συναισθήματα αυτά προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στην εγκυμονούσα. Και αναφερόμαστε κυρίως στη μέλλουσα μαμά, επειδή κυοφορεί το έμβρυο και όσο η εγκυμοσύνη προχωράει οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα της αλλά και ο «χορός» των ορμονών που καταβάλλει τον οργανισμό της συντελούν αναπόφευκτα στην εκδήλωση θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων. Ενδέχεται, λοιπόν, μια μέλλουσα μαμά να χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού, αλλά και άγχους. Γενικότερα η εγκυμοσύνη, ακόμη και κάτω από τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, αποτελεί μία φάση έντονων ψυχολογικών αμφιταλαντεύσεων, ανησυχιών και φόβων, τόσο για το έμβρυο που κυοφορεί η μέλλουσα μαμά όσο και για την ίδια. Αλλά όπως κάθε άνθρωπος αντιδρά και εκφράζει με το δικό του τρόπο τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του, έτσι και μια εγκυμονούσα εκδηλώνεται με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Μην ξεχνάτε ότι κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώμα τα αλλά και εμπειρίες και επομένως αντιδράει με βάση αυτά. Οι αλλαγές στην ψυχοσύνθεση της μέλλουσας μαμάς ξεκινούν ήδη από την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης από το γιατρό της!
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι περισσότερες εγκυμονούσες κλείνονται στον εαυτό τους και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα πρώτα συμπτώματα, παρατηρούν τις πρώτες αλλαγές στο σώμα τους και προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι τους συμβαίνει. Ένα από τα πλέον συνηθισμένα συναισθήματα που ενδέχεται να εκδηλώσει μια μέλλουσα μαμά κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου είναι ο θυμός, που πολλές φορές συνοδεύεται από δάκρυα άνευ λόγου και αιτίας. Οι ξαφνικές συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι πιο έντονες σε ορισμένες γυναίκες συγκριτικά με άλλες. Αυτό εξαρτάται κυρίως από:
- Την προσωπικότητα της μέλλουσας μαμάς.
- Το αν υπάρχει στρες στη ζωή της.
- Το είδος της στήριξης που λαμβάνει από το περιβάλλον της.
- Τις ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της.
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου κύησης ένα αίσθημα ευεξίας σας διακατέχει, καθώς υποχωρούν οι ναυτίες, οι ζαλάδες και μαζί με αυτά το ενδεχόμενο αποβολής. Η μέλλουσα μαμά αρχίζει να σκέφτεται λιγότερο τον εαυτό της και περισσότερο το παιδί που κυοφορεί. Συχνά όμως την απασχολούν διάφορα άλλα ζητήματα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, τα οποία στη συνέχεια επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία της. Ποια είναι αυτά;
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω της αύξησης του βάρους της.
- Ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη είτε από τον σύντροφο είτε από κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο.
- Αυξημένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή, εξαιτίας της υπερέκκρισης προγεστερόνης.
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η μέλλουσα μαμά μπαίνει στην τελική ευθεία. Συνεπώς, οι μέλλουσες μαμάδες καταβάλλονται από άγχος, καθώς η μέρα του τοκετού πλησιάζει. Βέβαια σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές σταθεροποιούνται. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει με την έναρξη του τελευταίου τριμήνου. Η ανυπομονησία είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εγκύων αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη. Κυρίως ανησυχούν για τη διαδικασία του τοκετού και πολλές φορές ανησυχούν επειδή κυριεύονται από ένα αίσθημα ανικανότητας.
TOP TIPS
- Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να εκδηλώνετε άφοβα τα συναισθήματά σας, προκειμένου να εκτονωθείτε και να νιώσετε ανακουφισμένη.Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μοιραστείτε τους φόβους και τις ανησυχίες σας με τα οικεία σας πρόσωπα, είτε πρόκειται για τον σύντροφό σας είτε για κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο.
- Σε περίπτωση που τα συναισθήματα αγωνίας και έντασης επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες, απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου και επιστημονικής διευθύντριας στον Ελληνικό Σύνδεσμο επιστημόνων, Αγάθης Αργυριάδη