Η διακόσμηση του βρεφικού δωματίου

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδικό κρεβάτιΗ διακόσμηση του βρεφικού και του παιδικού δωματίου είναι μια μοναδική ευκαιρία για να οργανώσετε ενα ταξίδι στην ονειροχώρα!

 

Tο βρεφικό δωμάτιο, που αργότερα θα γίνει παιδικό, είναι συνήθως από τους πιο όμορφους χώρους σε κάθε σπίτι. Ακόμη και αν τα οικονομικά σας δεν είναι εκείνα που θα θέλατε, με πολλή αγάπη και φαντασία ένα δωμάτιο μπορεί να μετατραπεί σε μια παραμυθένια ονειροχώρα για το μωρό σας και αργότερα για το παιδί σας!

 

 

4 «χρυσοί» κανόνες

Υπάρχουν 4 πολύ χρήσιμοι αλλά και άκρως σημαντικοί κανόνες, που θα σας διευκολύνουν στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση του βρεφικού αλλά και μελλοντικά του παιδικού δωματίου, ώστε να μην... πελαγοδρομήσετε.

 

1. Δώστε του χώρο! Καθώς σχεδιάσετε το βρεφικό ή παιδικό δωμάτιο φροντίστε να εξοικονομήσετε αρκετό χώρο για το παιδί. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρασυρθείτε αγοράζοντας περίτεχνα έπιπλα, παρά μόνο τα απαραίτητα (κούνια, αλλαξιέρα, συρταριέρα). Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το μωρό και αργότερα το νήπιο χρειάζεται χώρο για μπουσούλημα, περπάτημα και παιχνίδι. Αν δεν του τα παρέχει το δωμάτιό του, θα τα αναζητήσει αλλού!

2. Ένας ωραίος, εντυπωσιακός και προσωπικός διάκοσμος δεν απαιτεί κραυγαλέα και ακριβά αντικείμενα. Αυτό θα σας γλιτώσει από περιττά έξοδα! Για παράδειγμα, ζωγραφίζοντας ένα απλό αλλά όμορφο δέντρο σε έναν από τους τοίχους του δωματίου, αμέσως αποκτάτε έναν υπέροχο διάκοσμο, χωρίς περιττά έξοδα!

3. Φροντίστε για την ασφάλεια του δωματίου. Είναι σημαντικό να δώσετε μεγάλη προσοχή στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το βάψιμο του δωματίου, το είδος των επίπλων, πώς θα τοποθετηθούν οι πρίζες, καθώς και πόσο ασφαλείς θα είναι οι μπαλκονόπορτες.

4. Συνδυάστε την αισθητική με τη λειτουργικότητα. Αυτός ο κανόνας είναι πολύ χρήσιμος για το μετέπειτα παιδικό δωμάτιο. Όταν δηλαδή θα μετατρέψετε το βρεφικό σε παιδικό, θα πρέπει να αφήσετε χώρο τόσο για το παιχνίδι όσο και για τη μελέτη του παιδιού.

 

Η επιλογή του δωματίου

Η επιλογή του δωματίου που θα φιλοξενήσει το νέο μέλος της οικογένειάς σας είναι πρωταρχικής σημασίας. Ο σωστός προσανατολισμός, το φως και οι μελλοντικές του δυνατότητες όταν το μωρό μεγαλώσει είναι βασικά κριτήρια για την επιλογή σας. Έτσι, το βρεφικό δωμάτιο πρέπει να είναι κοντά στο δωμάτιο των γονιών για μεγαλύτερη ασφάλεια, να βρίσκεται κατά προτίμηση στα νοτιοανατολικά του σπιτιού, ώστε να έχει την καλύτερη ποιότητα φυσικού φωτός και να είναι καλά αεριζόμενο.

 

Το παιδικό δωμάτιο

Κάνοντας μια ανακαίνιση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα χρώματα των τοίχων και αλλάζοντας τα έπιπλα, το βρεφικό δωμάτιο μετατρέπεται σε παιδικό. Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας;

  • Αυτό που χρειάζεται να μελετηθεί εξαρχής είναι η δυνατότητα να αποθηκευτούν τα ρούχα, τα βιβλία και τα πολυάριθμα πια παιχνίδια, καθώς και η διαμόρφωση ενός χώρου για διάβασμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός του δωματίου είναι επαρκής και σωστός. Το φυσικό φως είναι πάντα το καλύτερο και στην περίπτωση του γραφείου πρέπει να πέφτει από τα αριστερά για να βοηθάει το παιδί. Προτιμήστε οικολογικές λάμπες, που έχουν μακρά διάρκεια ζωής και δεν παράγουν περιττή θερμότητα.
  • Η προσαρμοστικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, όταν διακοσμείτε δωμάτια παιδιών σχολικής ηλικίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είναι καλό εάν σκέπτεστε να διακοσμήσετε με κάποιο ζωγραφικό θέμα έναν από τους τοίχους  του παιδικού δωματίου, προτιμήστε ένα μοτίβο που θα έχει διάρκεια στο χρόνο. Με άλλα λόγια, αποφύγετε να επιλέξετε θέματα «μόδας», καθώς μετά από ένα χρόνο είναι πιθανό τα παιδιά να σας ζητήσουν κάτι άλλο. Γενικά θέματα, όπως αυτοκίνητα για τα αγόρια και φύση για τα κορίτσια, μπορούν να τα… συντροφεύσουν για αρκετά χρόνια.

Top tip

Ζητήστε τη γνώμη των παιδιών για τη διακόσμηση. Άλλωστε είναι ένα δωμάτιο όπου το παιδί θα περάσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του!

 

Με τη συνεργασία της διακοσμήτριας εσωτερικών χώρων (Σχολή ΒΑΚΑΛΟ), Έρρικας Λευθέρη.

happy baby