Γονείς που διαφωνούν:τί νομίζει το παιδί!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά με μωρό αγκαλιάΓονείς και παιδιά δεν έχουν την ίδια οπτική.Αυτό είναι λογικό λόγω εμπειριών,ηλικίας και βεβαίως λόγω ρόλων.Τι πιστεύει όμως το παιδί, όταν οι γονείς τους διαφωνούν συνεχώς;

 

ΝΑΙ & ΟΧΙ  (όταν οι γονείς διαφωνούν):

Δύο γονείς δεν μπορεί πάντα να συμφωνούν σε θέματα ανατροφής ενός παιδιού. Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν μπορούν πάντα να αποφεύγονται. Η λύση δεν είναι και τόσο εύκολη στην πράξη, αλλά όχι και αδύνατο να επιτευχθεί: διοχετεύστε το θυμό σας, διατηρώντας παράλληλα την οικογενειακή σας ηρεμία.  Όταν το παιδί βλέπει τους γονείς του να τσακώνονται και να χάνουν τον συναισθηματικό τους έλεγχο, τρομάζει και αισθάνεται ευάλωτο. Επιπλέον, ενδέχεται να θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τη διαφωνία μεταξύ των γονιών του, ακόμα και όταν ο καβγάς δεν το αφορά. Φυσικά δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα την ώρα του τσακωμού και είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που η  αντικειμενικότητα δεν υφίσταται όταν η έντασή σας βρίσκεται στο απόγειό της. Καλό είναι, λοιπόν, να αφήσετε τα πνεύματα να ηρεμήσουν πριν προβείτε σε διαδικασίες συμφιλίωσης.

Αν το παιδί σας έχει παρακολουθήσει τον καβγά ή εσείς και ο σύζυγός σας δεν κάνετε τίποτα για να καλύψετε την ένταση, είναι σαφώς προτιμότερο να το κοινοποιήσετε στο παιδί σας παρά να προσπαθήσετε να το κρύψετε. Εξηγήστε του, λοιπόν, ότι εσείς και ο μπαμπάς είστε θυμωμένοι και ότι θα το συζητήσετε όταν ηρεμήσετε. Τέλος, μην πανικοβάλλεστε λόγω του τσακωμού. Συμβαίνει άλλωστε και στις καλύτερες οικογένειες! Πρέπει να γνωρίζετε βέβαια ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλέκετε τα παιδιά σας σε όλο αυτό το σκηνικό και καλό είναι οι διαφορές μεταξύ σας να λύνονται σε ιδιωτικές στιγμές. Δεν θα πρέπει ποτέ να αποκαλεί ο ένας τον άλλο με διάφορες υβριστικές ονομασίες ή με εκφράσεις που δίνουν το προβάδισμα στο συναίσθημα και όχι στη λογική.

 

Ξύλο

Υπάρχει το «ξύλο» που είναι πραγματικά απαράδεκτο, όχι μόνο επειδή βλάπτει σωματικά, αλλά κυρίως επειδή υποβιβάζει ψυχολογικά και  προσβάλλει, πληγώνοντας την αξιοπρέπεια του παιδιού, αλλά κυρίως του γονέα. Έτσι, εκείνος μεταβάλλεται σε «αντι-γονέα», αφού δίνει ένα σκληρό παράδειγμα βίας και φόβου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το ελαφρό και στιγμιαίο «ξύλο»-έκρηξη, που πονάει μόνο το γονέα επειδή έχασε την ψυχραιμία του και στην καλύτερη περίπτωση προκαλεί μια ελαφριά έκπληξη στο παιδί. Η ελαφριά ξυλιά στον ποπό του παιδιού, που δίνει ο γονιός που εχει απαυδήσει σε μια στιγμή εκνευρισμού, δεν φέρνει και τη συντέλεια του κόσμου. Είναι κυρίως μια ομολογία απόγνωσης από την πλευρά του γονιού. Απλώς, την επόμενη φορά προσπαθήστε να συγκρατήστε τα νεύρα σας και να πειθαρχήσετε το παιδί σας με άλλες μεθόδους.

 

Όρια στη παιδική συμπεριφορά

Τα παιδιά δεν ήρθαν στον κόσμο γνωρίζοντας πώς να υπακούουν και να κατανοούν το σωστό και το λάθος. Γι’ αυτό, ακριβώς, θα χρειαστεί να διδάξετε εσείς το παιδί σας, που βρίσκεται στη νηπιακή ηλικία,πως βάζω όρια στα παιδια, θανατος και παιδί πώς να φέρεται όπως πρέπει, ανεξάρτητα αν το επιβλέπετε εσείς ή όχι. Χρειάζεται, ωστόσο, υπομονή και επιμονή. Καθώς το παιδί σας θα μεγαλώνει, η συμπεριφορά του θα αλλάζει και θα έχει διάφορες μεταπτώσεις. Η ηλικία ανάμεσα στα 7 και τα 10 χρόνια κρύβει για το παιδί σας όσο και για σας αρκετές εκπλήξεις. Ψυχραιμία! Ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση. Πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας πως η συγκεκριμένη αντίδρασή του σχετίζεται άμεσα με τη συμπεριφορά του στη συγκεκριμένη ηλικία. Μια συμπεριφορά που έχει σχέση τόσο με τον ίδιο του τον εαυτό, όσο και με την σχέση του με εσάς τους ίδιους. Όσο και αν αυτό σας φαίνεται παράξενο, η κακή συμπεριφορά και τα άσχημα λόγια που ίσως πει, είναι ένα ακόμη σημάδι πως το παιδί σας μεγαλώνει. Ωστόσο, μην ενθαρρύνετε το παιδί σας κάθε φορά που διαπιστώνετε ότι υιοθετεί  μια αρνητική συμπεριφορά. Έτσι, θα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται άσχημα και προκλητικά.

 

Πένθος

Μπορεί το θέμα θάνατος, να είναι κάτι το βαρύ κι όχι ευχάριστο, για να το συζητάμε, όμως δεν παύει να είναι ένα γεγονός, που υπάρχει και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σωστά, για να διαφυλαχθείτε εσείς και τα παιδιά σας. Οι παιδοψυχολόγοι συνιστούν σαν λύση τη συζήτηση  και την ενημέρωση. Η ηλικία του παιδιού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Τι πρέπει να πείτε σ’ ένα μικρό παιδί; Τι σ’ ένα μεγάλο; Κάθε ηλικία χρειάζεται ν’ αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Τι μπορεί κανείς να εξηγήσει σ’ ένα παιδί, ώστε και να μην το τρομάξει αλλά και να του εξηγήσει σωστά; Η απάντηση εξαρτάται από την ηλικία. Σ’ ένα μικρό παιδί, που θα ρωτήσει, πείτε του ότι ο άνθρωπος έφυγε. Αν το παιδί είναι πάνω από 8 χρονών, προσπαθήστε να  του εξηγήσετε τη βιολογική  πλευρά της ζωής. Εξηγήστε του ότι ο άνθρωπος παύει να κινείται, να τρώει, να παίζει. Πείτε του, ότι η φυσιολογική εξέλιξη ενός ανθρώπου είναι η ζωή, που ξεκινά με τη γέννα και καταλήγει στο θάνατο. Με το θάνατο ενός πολύ αγαπημένου προσώπου, το παιδί, για αρκετό καιρό, ενδέχεται να νιώθει μια μεγάλη λύπη. Με τον καιρό, όμως, θα ξεχάσει και θα ξεπεράσει τη θλίψη του. Βέβαια όσο πιο κοντινό και όσο πιο αγαπημένο ήταν το πρόσωπο που χάθηκε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η στενοχώρια του. Αν χρειαστεί, ζητήστε τη συμβουλή ειδικού.

 

Συμβουλές διαπαιδαγώγησης για γονείς - μέρος 5ο

 

happy baby