Γιατί να θηλάσω;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

θηλασμόςΚάποιες μητέρες είναι πεπεισμένες για τα οφέλη του θηλασμού, κάποιες ενδεχομένως έχουν αμφιβολίες. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς πολύ καλούς λόγους για να επιλέξετε κι εσείς το θηλασμό.

 

 

9 λόγοι που πρέπει να θηλάσετε το νεογέννητο!

Eπιλέξαμε τους κορυφαίους λόγους που πρέπει να γνωρίζετε  σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού, πριν αποφασίσετε εάν θα θηλάσετε ή όχι μετά τον τοκετό.

1. Ο θηλασμός είναι μια μοναδική μορφή δεσμού μητέρας και παιδιού, που ενισχύει την ψυχοσωματική ανάπτυξη του μωρού.

2. Το μητρικό γάλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους, αφού περιέχει πολύτιμα αντισώματα που το προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Επιπλέον, το μητρικό γάλα παρέχει προστασία από αλλεργίες.

3. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτο, γι’ αυτό και προκαλεί λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές στα βρέφη.

4. Ο θηλασμός μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας στη μητέρα.

5. Ο θηλασμός είναι ένα φυσικό αντισυλληπτικό, αφού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες νέας εγκυμοσύνης (εφόσον η μητέρα θηλάζει τακτικά κι αδιάλλειπτα).

6. Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας στο παιδί.

7. Ο θηλασμός είναι εξαιρετικά οικονομικός, αφού το γάλα πάντα είναι έτοιμο, στην κατάλληλη θερμοκρασία, αλλά και χωρίς να απαιτείται η αγορά εξοπλισμού.

8. Οι γυναίκες οι οποίες θηλάζουν έχουν μικρότερα ποσοστά καταγμάτων στο μέλλον και λιγότερες πιθανότητες για την εμφάνιση οστεοπόρωσης μετά από την εμμηνόπαυση.

9. Ο θηλασμός βοηθάει τη μητέρα να ξαναβρεί τη φόρμα της, καθώς συνεπάγεται μία... αξιοσημείωτη καύση θερμίδων.

 

Top tip

Ο θηλασμός συχνά αποτελεί πηγή άγχους για μια μέλλουσα μητέρα, αφού οι γνώμες που ακούει είναι αντικρουόμενες. Σε αντίθεση με αυτό που πολλές φορές ακούγεται, ο θηλασμός δεν είναι απλώς ένα ένστικτο, αλλά μια ικανότητα που χρειάζεται εκμάθηση, τόσο από την πλευρά σας, όσο και από την πλευρά του μωρού σας. Κατά τις πρώτες ημέρες με το μωρό σας θα μάθετε πως να συνεργάζεστε και να λειτουργείτε ως μια «ομάδα» κατά τον θηλασμό. Σίγουρο είναι ότι τον πρώτο καιρό το μωρό σας θα σας χρειάζεται αρκετά συχνά και ότι ο θηλασμός θα σας απασχολεί για αρκετή ώρα, τόσο τη μέρα όσο και νύχτα. Αργότερα, γίνονται τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα όλο και μεγαλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό τις πρώτες με το μωρό σας να λάβετε σαφείς οδηγίες από τις μαίες ή τις συμβούλους θηλασμού για το πώς να θηλάσετε αποτελεσματικά. Μια καλή αρχή θα σας δώσει θάρρος για να συνεχίσετε. Ακόμη όμως κι αν η πρώτη επαφή με το μωρό σας δεν είναι τόσο «επιτυχημένη», μην το βάλετε κάτω. Με τη βοήθεια μιας έμπειρης συμβούλου θα τα καταφέρετε!

 

 

happy baby