«Γιατί δεν κοιμάσαι μωρό μου;»

ύπνος και μωράκιΤο μωρό σας κοιμόταν ήσυχα πριν αρχίσει να κλαίει;

Αν ΝΑΙ, τότε μήπως είναι ώρα να το ταΐσετε;

 

Το μωρό σας μπορεί να διψάει ή να πεινάει. Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται 3-4 ώρες μεταξύ των γευμάτων. Οι ώρες αυξάνονται όσο μεγαλώνουν.

Στην περίοδο των 6-8 εβδομάδων ζωής τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν χωρίς διακοπή μέχρι και 8 συνεχόμενες ώρες. 

Αν ανησυχείτε για το εάν το μωρό σας λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εάν το μωρό σας είναι μεταξύ 4-6 μηνών και συνήθως κοιμάται ανενόχλητο κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ξαφνικά αρχίσει να ξυπνάει, τότε ίσως σας «δείχνει» το πρώτο σημάδι ότι είναι έτοιμο να αρχίσει να λαμβάνει στερεά τροφή. Με λίγα λόγια, ξυπνάει επειδή πεινάει!

Αν ΟΧΙ, παρατηρήστε εάν υπάρχει αίσθηση υγρασίας στην πάνα του ή είναι βρόμικο το κρεβατάκι του.

Μήπως πρέπει να το αλλάξετε;

Εάν ΟΧΙ, μήπως κρυώνει ή ζεσταίνεται; Μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο παιδικό δωμάτιο δε θα πρέπει να ξεπερνάει τους 22οC. Η σωστή θερμοκρασία σώματος για μωρά μέχρι 12 μηνών, είναι γύρω στους 36 με 37,7οC το πρωί και 38,2οC το βράδυ. Αν κατά τη θερμομέτρηση παρουσιάσει πιο υψηλή θερμοκρασία από τις προαναφερθείσες ή γενικώς συμπεριφέρεται παράξενα (είτε σε θέματα διατροφής, είτε σε θέματα συμπεριφοράς), συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. 

Αν ΟΧΙ, μήπως δυσανασχετεί και σηκώνει τα πόδια του ψηλά;

Αν ΝΑΙ, τότε μπορεί να έχει αέρια ή να θέλει να ρευτεί. Προσπαθήστε να το σηκώσετε και να το τρίψετε στην πλάτη για λίγο. Αν δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τοποθετήστε το μπρούμυτα και πιέστε ελαφρώς την κοιλίτσα του με το χέρι σας. Δοκιμάστε να του δώσετε λίγο αραιωμένο χυμό πριν το ταΐσετε, για να αποφύγετε τέτοιου είδους καταστάσεις μέσα στη νύχτα.

Αν ΟΧΙ, μήπως το παιδί σας κάνει συχνά εμετό και αρχίζει να κλαίει όταν το βάζετε για ύπνο ανάσκελα, με αποτέλεσμα να  κυρτώνει την πλάτη του;

Αν ΝΑΙ, το παιδί μπορεί να παρουσιάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που συνήθως οφείλεται στο ανώριμο ακόμα πεπτικό του σύστημα.Κρατήστε το για λίγο σε όρθια θέση και τρίψτε το στην πλάτη με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ηρεμήσει. Σχηματίστε ένα «μαξιλάρι» με διπλωμένες κουβέρτες στο κρεβατάκι του, για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας θα κοιμηθεί με σχετικά ανυψωμένο το κεφάλι του σε σχέση με τα πόδια, αλλά μη βάλετε ποτέ μικρά μαξιλάρια στο κρεβάτι του, γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. 

Αν ΟΧΙ, μήπως έκλαψε για λίγο και μετά του πέρασε;

Αν ΝΑΙ, μπορεί να έκλαψε για λίγο περνώντας από το ένα στάδιο ύπνου στο άλλο. Όταν συμβαίνει αυτό –περίπου μια φορά κάθε ώρα– μπορεί να ξυπνήσει για λίγο και ύστερα, αν το αφήσετε, να ξανακοιμηθεί από μόνο του. Κάθε φορά που κλαίει το μωρό σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να «απαντήσετε» αμέσως στο κάλεσμά του.

Αν ΟΧΙ, μήπως κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι το βράδυ;

Αν ΝΑΙ, μπορεί να έχει κάποια δυσκολία στο διαχωρισμό της ημέρας από τη νύχτα. βρέφος με μαμάΧρησιμοποιήστε γρίλιες που κλείνουν εντελώς και ροοστάτη για το φως στο δωμάτιό του, την ίδια ώρα κάθε απόγευμα. Κλείστε την τηλεόραση και χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας όταν μιλάτε με άλλους και το μωρό σας κοιμάται. Τα πρωινά ανοίξτε τις γρίλιες εντελώς και κάντε θόρυβο, ακόμη και αν το μωρό σας κοιμάται ακόμα. Βγείτε έξω (αν ο καιρός είναι καλός) και διασκεδάστε μαζί του. Θα μάθει τη διαφορά αν του δώσετε τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Αν ΟΧΙ, μήπως το μωρό σας έχει μια συγκεκριμένη ώρα για ύπνο και κάνει συγκεκριμένα πράγματα που υποδεικνύουν ότι «είναι ώρα για ύπνο»;

Αν ΟΧΙ, να ξέρετε ότι είναι δύσκολο για τα μωρά να ηρεμήσουν πριν τον ύπνο, αν δεν έχουν μια συγκεκριμένη ώρα που κοιμούνται. Για να κοιμηθείτε ήρεμα και εσείς και το μωρό σας, ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για ύπνο και τηρήστε την κάθε βράδυ.

Αν ΝΑΙ, μήπως είχατε επισκέψεις ή κάνατε πολλές δουλειές στο σπίτι;

Αν ΝΑΙ, το παιδί σας μπορεί να είναι σε υπερένταση. Βοηθήστε το να ηρεμήσει με το να χαμηλώσετε τα φώτα στο δωμάτιό του και παίρνοντάς το στην αγκαλιά σας. Κρατήστε το ή και χαϊδέψτε το, αλλά μην το κοιτάτε ή του μιλάτε. Μπορεί να κλάψει για λίγο στην αρχή, αλλά σύντομα θα κοιμηθεί.

Αν ΟΧΙ, μήπως το παιδί σας δεν κοιμήθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Αν ΝΑΙ, λίγες ώρες ύπνου το απόγευμα, είναι πιο πιθανό να κάνουν τον βραδινό ύπνο πιο δύσκολο, γι’ αυτό σκεφτείτε καλύτερα πριν το βάλετε να κοιμηθεί για λίγο το απόγευμα. Σιγουρευτείτε, όμως, ότι θα κοιμάται κατά καιρούς για λίγο το απόγευμα, για να μην κουράζεται την ημέρα, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αν ΟΧΙ, μήπως το κλάμα του μωρού σας, σας ακούγεται ασυνήθιστα υψηλό, διαπεραστικό ή απλώς «διαφορετικό»;

Αν ΝΑΙ, μήπως το παιδί σας χρειάζεται ιατρική φροντίδα;

Αν ΟΧΙ, μήπως η μύτη του παιδιού σας «τρέχει»;

Αν ΝΑΙ, μπορεί να του ανέβει πυρετός και να κουραστεί ξαφνικά. Τότε μπορεί να μιλάμε για κρύωμα ή γρίπη. Συνήθως η γρίπη συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, πάνω από 38οC. Αν το μωρό σας είναι κάτω από 3 μηνών, έχει πυρετό και συμπεριφέρεται περίεργα ή έχει δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Αλλιώς, το μωρό σας χρειάζεται αρκετά υγρά και ύπνο. Στην περίπτωση ενός ήπιου πυρετού σε παιδιά άνω των 3 χρονών, προτιμήστε κάποιο παιδικό αντιπυρετικό, αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό αλλά και τις οδηγίες χρήσης. Επίσης, δοκιμάστε τη λύση του χλιαρού ή ζεστού μπάνιου για να «ρίξετε» τον πυρετό.

Αν ΟΧΙ, μήπως το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών, και παρόλο που ο γιατρός σας καθησυχάζει ότι είναι καλά, συνεχίζει να κλαίει συχνά;

Αν ΝΑΙ, το μωρό σας είναι πολύ πιθανό να έχει κολικούς, και να κλαίει συχνά, παρόλο που φαίνεται να είναι υγιές, ταϊσμένο και αλλαγμένο. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορείτε να κάνετε κάτι (και δυστυχώς θα συνεχίζετε να ξυπνάτε τα βράδια), αλλά θυμηθείτε ότι μετά τους 3 πρώτους μήνες αυτή η κατάσταση ξεπερνιέται, γιατί ακόμα αναπτύσσεται το πεπτικό του σύστημα. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας και κουνήστε απαλά το μωρό σας. Η συνεχής κίνηση μπορεί να το ανακουφίσει για να μπορέσει να ξανακοιμηθεί. Αν θηλάζετε, μειώστε τα φαγητά που μπορεί να προκαλούν αέρια, όπως φασόλια, λάχανο, μπρόκολο και μπαχαρικά. Και βεβαίως μην παραμελείτε να του κάνετε μασάζ και να το βοηθάτε να ρευτεί. Ζητήστε από μια φίλη σας ή από συγγενείς σας να σας προσέχουν το μωρό όσο θα κοιμάστε ή απλώς θα χαλαρώνετε. Μην ξεχνάτε ότι και εσείς χρειάζεστε χαλάρωση όσο και το μωρό σας.

Αν ΟΧΙ, μήπως το παιδί σας χρειάζεται άμεση περίθαλψη; Μη σκέφτεστε ότι είστε παρανοϊκός γονέας. Οι παιδίατροι δεν παίρνουν αψήφιστα τα ζητήματα σχετικά με την υγεία των παιδιών και το μητρικό ένστικτο είναι συχνά ένα αποτελεσματικό προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αν πρόκειται πραγματικά για κάτι επείγον, τηλεφωνήστε στο ΕΚΑΒ.

 

happy baby