Για τα ποδαράκια του και μόνο…

παιδί με παπούτσιαΠερπάτησε το μικρό σας και ήρθε η ώρα να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια για εκείνο; Εμείς θα σας καθοδηγήσουμε! Εσείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διαβάσετε τις συμβουλές μας και να τις λάβετε υπόψη σας!

 

Η κατάλληλη στιγμή…

Η σωστή επιλογή του παπουτσιού είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των ποδιών του μικρού σας, αλλά και για την εξασφάλιση της άνεσης την οποία νιώθει όταν κάνει τα πρώτα του, πολύ σημαντικά βήματα! Όταν οι μικροί μας φίλοι βρίσκονται ακόμα στη βρεφική ηλικία δεν χρειάζονται παπούτσια με σόλα. Αυτό που μπορείτε, όμως, να κάνετε για τις κρύες νύχτες αλλά και μέρες του χειμώνα είναι να τους αγοράσετε βρεφικά παπουτσάκια χωρίς σόλες ή ειδικά καλτσάκια τα οποία ζεσταίνουν τα ποδαράκια τους, αλλά ξετρελαίνουν και τους ενήλικες με τα απίθανα χρώματα και σχέδια που υπάρχουν στην αγορά!

 

Η προετοιμασΙα…

Πριν μπείτε στη διαδικασία να περάσετε μια βόλτα από όλα τα μαγαζιά με παιδικά υποδήματα που γνωρίζετε, καλό είναι να ζητήσετε από κάποιον φίλο, γνωστό ή συγγενή σας να σας συστήσει κάποιο. Αφού, λοιπόν, επιλέξετε το κατάστημα που θα επισκεφθείτε, μην ξεχνάτε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι και ο κατάλληλος χρόνος που θα επιλέξετε για να επισκεφθείτε τα μαγαζιά.

Φροντίστε το μικρό σας να έχει κοιμηθεί καλά, αλλά και να έχει φάει προηγουμένως, ώστε να αποφύγετε τυχόν εκρήξεις παραπόνων, κατά τη διάρκεια της δοκιμής των παπουτσιών. Ακόμη, αποφύγετε να κάνετε τη βόλτα σας στην αγορά, τις ημέρες που γνωρίζετε πως έχει πολύ κόσμο, καθώς κάτι τέτοιο θα σας υποχρεώσει σε πολύωρη αναμονή σε ουρές ταμείων, γεγονός το οποίο θα κουράσει και εσάς αλλά και το νήπιο.

Φυσικά, αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσετε, πριν κλείσετε την εξώπορτα του σπιτιού σας, είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας φοράει κάλτσες, ούτε πολύ λεπτές, ούτε πολύ χοντρές, αλλά τον τύπο κάλτσας που χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Αυτό σας βοηθήσει να κατανοήσετε από την αντίδρασή του όταν τα φορέσει την πραγματική ελαστικότητα. Ακόμη, και αν δεν είναι καλοκαίρι και πρόκειται να του αγοράσετε κάποιο κλειστό παπούτσι, μην ξεχάσετε να πάρετε κάλτσες μαζί σας!

 

Το ιδανικό παπούτσι!

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία εξασφαλίζουν την καταλληλότητα του παπουτσιού, την άνεση, την υγεία, αλλά και τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας και είναι τα εξής:

  • Τα παπούτσια δεν πρέπει να είναι ούτε στενά αλλά ούτε και μεγάλα για το πόδι του μικρού σας. Απλά, χρειάζεται να υπάρχει απόλυτη εφαρμογή. Επειδή, όμως, το απόλυτο είναι λίγο δύσκολο, σίγουρα ένα άνετο παπούτσι είναι πάντα η πιο ακίνδυνη επιλογή!
  • Το επάνω μέρος του παπουτσιού δεν πρέπει να έχει σκληρές ραφές ή σημεία κόλλησης τα οποία μπορούν να τραυματίσουν το πόδι κατά την τριβή. Επιπλέον, το ιδανικό είναι να επιλέξετε ανάλογα παπούτσια, ώστε τα πόδια του νηπίου να αναπνέουν! Για το λόγο αυτόν τα παιδικά παπούτσια που έχουν στο επάνω μέρος τους δέρμα ή ύφασμα είναι σαφώς πολύ καλύτερα από όσα έχουν πλαστικό ή συνθετικό δέρμα.
  • Η καμάρα του παπουτσιού χρειάζεται να είναι καλοσχηματισμένη και αναπαυτική, ώστε να στηρίζεται καλά το ποδαράκι του!
  • Φροντίστε να αγοράσετε παπούτσια τα οποία να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα, ώστε να μπορεί το παιδί να μάθει με ευκολία να αυτοεξυπηρετείται. Επίσης, θα ήταν καλό να αποφύγετε το τακούνι, διότι ακόμα και μια ελαφρώς ανασηκωμένη φτέρνα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του, κατά τη διάρκεια του βαδίσματος.
  • Το μπροστινό μέρος των παπουτσιών χρειάζεται να είναι ευρύχωρο, ώστε να μη στριμώχνονται ούτε να πιέζονται, με οποιονδήποτε τρόπο, τα δάχτυλα του παιδιού. Επιπλέον, είναι σημαντικό να είναι και ψηλό, ώστε να μην πιέζονται ή τρίβονται τα νύχια του.
  • Η σόλα χρειάζεται να είναι ελαφριά, εύκαμπτη και να μη γλιστράει και η φτέρνα πρέπει να αγκαλιάζει σταθερά το πόδι του μικρού σας, καθώς και να μην είναι ψηλότερη από 3,8 εκ.

Τέλος, να θυμάστε πάντα πως το ιδανικό παπούτσι είναι αυτό το οποίο ανταποκρίνεται στο γούστο του παιδιού σας και όχι στο δικό σας!

 

happy baby