Φιλίες παλιές και νέες με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

φίλες συζητούνΌταν ήσασταν στο σχολείο σίγουρα θα γράφατε συχνά σε λευκώματα και θα λέγατε όλα τα μυστικά σας στην καλύτερή σας φίλη. Τι γίνεται, όμως, τώρα που μεγαλώσατε και ο ελεύθερός σας χρόνος είναι περιορισμένος;

 

 

Οικογένεια και δουλειά είναι το δίπτυχο που σκοτώνει τις φιλίες! O ελεύθερος χρόνος σας είναι περιορισμένος και έχετε όλα τα δίκαια του κόσμου όταν λέτε ότι δεν προλαβαίνετε να δείτε τις φίλες σας. Όμως η φιλία είναι μια αξία που ισορροπεί τη ζωή μας. Γι’ αυτό θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να κρατήσετε τον κύκλο των φίλων σας ισχυρό ή πώς να κάνετε νέους φίλους!

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ!

Παρά τα όσα συχνά ακούγονται, υπάρχουν ακόμα αληθινές φιλίες μεταξύ γυναικών. Οι γυναίκες γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να συμπαραστεκόμαστε η μία στην άλλη. Το μαθαίναμε ενστικτωδώς ήδη από την παιδική μας ηλικία όταν γράφαμε λευκώματα επαινώντας τις φίλες μας, στις κοινές κοπάνες από τα μαθήματα, στις διακοπές. Οι φίλοι άλλωστε, διαμορφώνουν ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μας, μπορούν να μοιραστούν μαζί μας πράγματα και να δείξουν κατανόηση σε καταστάσεις που ίσως δεν μπορεί ένας σύζυγος ή η οικογένειά μας. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στις μακροχρόνιες φιλίες, αφού οι φίλοι είχαν την ευκαιρία να «μεγαλώσουν» μαζί.

 

«ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ» ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Μια καλή φιλία χρόνων είναι όπως το κρασί, όσο παλιώνει τόσο πιο πολύ ωριμάζει. Η αξία της φιλίας μεταξύ γυναικών μεγαλώνει καθώς η ζωή τους αλλάζει όταν παντρεύονται και γίνονται μητέρες. Τότε, ίσως περισσότερο από ποτέ, οι γυναίκες χρειάζονται έναν συμπαραστάτη εκτός της οικογένειας, στον οποίο θα καταφεύγουν χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πολλές εξηγήσεις ή να φοβούνται την κριτική.

1. Προσαρμοστείτε! H φιλία δεν είναι στατική! Αν νομίζετε δηλαδή ότι οι φίλοι σας παραμένουν ίδιοι μέσα στα χρόνια ή ότι εσείς δεν έχετε αλλάξει καθόλου, θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Αν για παράδειγμα πριν αποκτήσετε οικογένεια ξενυχτούσατε με τη φίλη σας αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνετε και τώρα. Δεν σας το επιτρέπει ο χρόνος σας! Τώρα μπορείτε εναλλακτικά να βγαίνετε για φαγητό. Tο δεδομένο είναι ότι καθώς αλλάζετε, μαζί σας αλλάζουν και οι φιλίες σας...

2. Μοιραστείτε κοινά ενδιαφέροντα. Αυτή είναι μια καλή συμβουλή είτε έχετε φίλους είτε θέλετε να κάνετε νέους. Για παράδειγμα, γραφτείτε σε μια λέσχη ανάγνωσης για γονείς ή βρείτε ένα πρόγραμμα στο γυμναστήριο αποκλειστικά για μαμάδες, προκειμένου να κάνετε νέες φίλες. Αλλά και με αυτές που έχετε ήδη, κάντε πράγματα που αρέσουν και στις δυο σας. Eιδικά αν η φίλη σας είναι ακόμα ελεύθερη ή δεν έχει παιδιά, δεν υπάρχει λόγος να τη σέρνετε από παιδότοπο σε παιδότοπο! Με τους φίλους έχει μεγαλύτερη αξία να κάνετε πράγματα που σας ξεκουράζουν λίγο από την καθημερινή ρουτίνα. Aν, πάλι, δεν μπορείτε να το αποφύγετε, τουλάχιστον ζητήστε τη γνώμη τους πριν τους υποχρεώσετε να σας ακολουθήσουν σε κάποια παιδική εκδήλωση, ακόμη κι αν λατρεύουν τα παιδιά!

3. Ξεκλέψτε λίγο χρόνο! Αν κάνετε καλή κατανομή του χρόνου σας και είστε οργανωμένη, τότε το να συναντάτε έστω και 2 φορές το μήνα τους φίλους σας δεν θα αποτελεί πρόβλημα για σας. Αν πάλι η οργάνωση είναι μια άγνωστη λέξη για σας, τότε προκειμένου να αποφορτιστείτε από το χάος της έγγαμης με παιδιά ζωής σας πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και στους φίλους σας. Αν συμφωνήσετε να κρατάτε εκ περιτροπής τα παιδιά με τον σύζυγό σας, τότε και εσείς μπορείτε να βγαίνετε έξω και εκείνος αντίστοιχα με τους φίλους του. Eπιπλέον, ξεκλέψτε 5 λεπτά για να στείλετε ένα e-mail ή ένα μήνυμα στη φίλη σας για να δώσετε το «παρών» ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο. Ειδικά αν ζείτε μακριά από τους φίλους σας, το τηλέφωνο είναι από τους τρόπους για να κρατήσετε επαφή.

4. Ώρα για εκδρομή! Με ή χωρίς παιδιά, οι κοινές διακοπές είναι μια ιδανική ευκαιρία για να βρεθείτε με τους φίλους σας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Eιδικά το καλοκαίρι οι κοινές διακοπές με φιλικά ζευγάρια δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις, πολλές φωτογραφίες και είναι οικονομικές αν μοιράσετε τα έξοδα! H Eλλάδα διαθέτει πολλούς προορισμούς (Ναύπλιο, Kαρπενήσι, Mονεμβασιά, Πήλιο, Xαλκιδική), που προσφέρονται για διακοπές με φίλους και παιδιά!

 

3 συμβουλές για νέους φίλους!

  1. Γραφτείτε στο γυμναστήριο! Βρείτε ένα mommy-friendly γυμναστήριο, για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να συναντήσετε κι άλλες μαμάδες που θα κάνετε παρέα.
  2. Blogging! Αν είστε εξοικειωμένη με την τεχνολογία, τα blogs και τα forum των μαμάδων είναι ένας ιδανικός τρόπος για να κάνετε νέους φίλους με τις ίδιες ανησυχίες με σας και να ανταλλάξετε χρήσιμες απόψεις.
  3. Γνωρίστε τους γείτονες! Σίγουρα θα υπάρχουν γείτονες με παιδιά που θα αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε. Οι γείτονες πολλές φορές αποδεικνύονται πολύτιμοι σε περιπτώσεις ανάγκης!

 

Με τη συνεργασία της ψυχοθεραπεύτριας-οικογενειακής συμβούλου, MA Κλινικής Ψυχολογίας, University of Indianapolis (USA), Xαράς Παπασαράντη.

happy baby