Εξόρμηση στην παιδική χαρά!

κούνιες, παιδική χαρά, παιδικές δραστηριότητεςΔεν υπάρχει καλύτερο δώρο για το μικρό σας από μια βόλτα στην παιδική χαρά. Εάν μάλιστα η παιδική χαρά, βρίσκεται και κοντά στο σπίτι σας και πληρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, είστε από τους τυχερούς, γιατί θα μπορείτε να την επισκέπτεστε συχνά. Πριν ξεκινήσετε, μην ξεχάσετε ότι σε πολλές παιδικές χαρές απαγορεύονται οι μπάλες και τα κατοικίδια ζώα.

 

Τι να προσέξετε στην παιδική χαρά!

  • Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό και ποτηράκια, χαρτομάντιλα και φαγώσιμα.
  • Ξεναγήσετε το μικρό σας παιδάκι  στην παιδική χαρά και δείξτε του πώς να ασχοληθεί με την κάθε δραστηριότητα, όμως να  του υπενθυμίζετε συνεχώς τι πρέπει να προσέχει ώστε να μη χτυπήσει.
  • Εάν το παιδί φοβηθεί κάποιο παιχνίδι (την τσουλήθρα ή το μονόζυγο για παράδειγμα) μην το πιέσετε και μην κοροϊδέψετε το φόβο του. Αντίθετα αφήστε το να αποφασίσει μόνο του ποιο παιχνίδι του προκαλεί τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
  • Εάν το παιδάκι σας είναι μικρότερο των 4 ετών, μάλλον θα κουραστείτε λίγο παραπάνω. Συγκεκριμένα πρέπει να το ακολουθείτε συνεχώς, να μην το χάνετε από τα μάτια σας και γενικώς να το επιβλέπετε. Τα ματάκια του, όμως, που θα λάμπουν από χαρά και τα ξαναμμένα από το παιχνίδι μαγουλάκια του θα σας αποζημιώσουν στο τέλος της βόλτας!
  • Εάν η παιδική χαρά έχει σκάμμα, πάρτε μαζί σας κουβαδάκια και τσουγκράνες και αφήστε το μικρό σας να παίξει με το χώμα, χωρίς να φοβάστε μήπως λερωθεί.Όμως επιτρέψτε του να παίξει με το χώμα μόνο εάν είναι καθαρό.Σε αντίθετη περίπτωση μην το ρισκέρετε, καθώς πολλές αρρώστιες ελοχεύουν.
  • Μπείτε στο παιχνίδι! Δεν έχει σημασία εάν είστε στην παιδική χαρά.Συνοδέψτε τα παιδιά στο παιχνίδι τους.Ενώ κάνουν κούνια μπορείτε να κάνετε ότι προσπαθείτε να τα πιάσετε,κουνήστε τα ...περίεργα,πιάστε και αφήστε την κούνια τους απότομα.Θα τα κάνετε να ξεκαρδιστούν στα γέλια!
  • Εάν έχετε συνοδεύσει στην παιδική χαρά τα μικρότερα παιδάκια, μπορείτε να τραγουδάτε μαζί ή να τους κάνετε αστείες γκριμάτσες!

 

Χρήσιμες συμβουλές

Πώς  θα αναγνωρίσετε την ασφαλή παιδική χαρά, που είναι κατάλληλη για τα παιχνίδια και τη διασκέδαση του μικρού σας; Μην κάνετε εκπτώσεις στην ασφάλεια των παιδιών σας.Εάν η παιδική χαρά ακόμη και αν βρίσκεται απέναντι από το σπίτι σας, δεν είναι ασφαλής, με καινούρια παιχνίδια, καθαρή και περιφραγμένη, μην πηγαίνετε εκεί με το παιδί σας.

Μπορεί να φαίνεται εύκολη λύση και να κερδίζετε χρόνο, όμως το ρίσκο είναι μεγάλο.Μακάρι να μην συμβεί ποτέ κάτι άσχημο στην παιδική χαρά σε κανένα γονιό και παιδάκι, όμως δυστυχώς άσχημα πράγματα συμβαίνουν. Καλύτερα να μειώσετε τις εξόδους στην παιδική χαρά, όσο και αν πρόκειται για μια πολύ όμορφη έξοδο, ανέξοδη που δίνει στο παιδί την δυνατότητα να εκτονώσει την ενέργειά του και να διασκεδάσει πραγματικά.

Εξάλλου σκεφτείτε το εξής απλό.Σίγουρα υπάρχει μία ασφαλής παιδική χαρά σε κοντινή απόσταση. Οπότε το καινούριο περιβάλλον, τα νέα παιχνίδια, ο προσεγμένος χώρος από τη μια θα εξιτάρει το παιδί σας και θα διασκεδάσει περισσότερο από την άλλη κι εσείς θα αισθάνεστε ωραιότερα και πιο ήσυχοι, καθώς θα είστε σίγουροι ότι κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας!

Οπότε αυτό που προτείνουμε είναι πρόληψη και αυστηρότητα ώς προς τις επιλογές σας.Μην επιτρέπετε στις καταστάσεις να σας οδηγούν, παρά οδηγήστε εσείς την οικογένειά σας, στην πιο όμορφη και ασφαλή παιδική χαρά! Εξετάστε τα παρακάτω και θα είστε σίγουροι για την επιλογή σας.

 

Τοποθεσία παιδικής χαράς

Η τοποθεσία, που επιλέγεται ή παραχωρείται για τη δημιουργία μιας παιδικής χαράς, πρέπει να εξυπηρετεί, όσον αφορά την πρόσβαση, κυρίως τους λιλιπούτειους επισκέπτες της. Οι παιδικές χαρές πρέπει να βρίσκονται κοντά σε σχολεία ή νηπιαγωγεία και γενικά σε κατοικημένες περιοχές, στις οποίες έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ασφαλείας, π.χ. διάβαση πεζών, φανάρια, περίφραξη, ώστε να παρέχουν ασφάλεια και να εξασφαλίζουν την εύκολη προσέλευση των παιδιών.

 

Περίφραξη

Η σωστή περίφραξη της παιδικής χαράς, μειώνει σημαντικά τους κινδύνους για τους μικρούς χρήστες του χώρου. Οι παιδικές χαρές πρέπει να είναι πάντα περιφραγμένες ολόγυρα, για να μην έχουν τα παιδιά πρόσβαση στο δρόμο. Το ιδανικό ύψος περίφραξης της παιδικής χαράς, είναι από ενάμισι μέτρο και πάνω, με κάθετα κάγκελα, ώστε να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν εύκολα τα παιδική χαράπαιδιά. Η είσοδος της παιδικής χαράς πρέπει να μένει μόνιμα κλειστή.

Επίσης, καλό είναι να υπάρχει μπάρα στο πεζοδρόμιο, επαρκούς μήκους στα σημεία εισόδου-εξόδου από την παιδική χαρά, ώστε να μην μπορούν να βγαίνουν κατευθείαν στο δρόμο τα παιδιά.

Τέλος, ενδείκνυται πόρτα με σούστα και σύρτη.

 

Υπόστρωμα στις παιδικές χαρές

Εδώ και πολλά χρόνια κάθε παιδική χαρά πρέπει να πληρεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.Ένα από αυτά είναι βέβαια και ο σωστός τάπητας, μπροστά από κάθε παιχνίδι στο έδαφος της παιδικήςς χαράς καθώς αφενός θα πρέπει να μπορεί να απορροφά τους κραδασμούς μιας πτώσης και αφετέρου να προστατεύει τα παιδικά γονατάκια.

Κατασκευές παιχνιδιών στις παιδικές χαρές!

Όσον αφορά την ποιότητα των κατασκευών μιας παιδικής χαράς, μπορεί να υπάρχουν σιδερένιες, ξύλινες και πλαστικές κατασκευές. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στις κατασκευές μιας παιδικής χαράς είναι κυρίως η σωστή τους συντήρηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ξύλο, εάν δεν συντηρείται συχνά, εμφανίζει αγκίδες που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλους τραυματισμούς. Το σίδερο, πάλι, στον ήλιο πυρώνει (γενικώς πρέπει να αποφεύγονται οι σιδερένιες τσουλήθρες) και ένα παιδί μπορεί να πάθει έγκαυμα.Μην το θεωρείτε απίστευτο.

Μπορεί να φαίνεται ότι δεν καίει η τσουλήθρα, μπορεί να τη δοκιμάσετε με το χέρι σας ή να δοκιμάσει την θερμοκρασία της το ίδιο το παιδί, πριν ανέβει επάνω στην τσουλήθρα.Όμως αναλογιστείτε, ότι όταν ένα παιδί τσουλήσει πάνω στην επιφάνεια η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο χρόνος που απαιτείται για να τσουλήσει το παιδί μεγαλώνει και μπορεί να καταλήξει με κλάματα η προσπάθεια.Δυστυχώς το έχω δει να συμβαίνει σε φιλικό άτομο και στο παιδάκι του.Επίσης τα παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων αποτελούν ένα εύχρηστο υλικό στις παιδικές χαρές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως καθίσματα στις κούνιες.Πάντα όμως χρειάζεται έλεγχος για τυχόν φθορές, είτε από το περιβάλλον είτε από ανθρώπινες ενέργειες.

 

Τοποθέτηση κατασκευών

Οι κατασκευές των παιδικών χαρών, πρέπει να τοποθετούνται πάντοτε σωστά και από άτομα τα οποία να έχουν μηχανικές γνώσεις. Πρέπει να είναι στέρεες και να γίνεται η στήριξη των κάθετων δοκών σε τσιμέντο που καλύπτεται κατόπιν με χώμα ή άλλο μαλακό υλικό ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών. Το μέγιστο ύψος των κατασκευών δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο μέτρα και να συμπεριλαμβάνει τη σωστή προστασία για ενδεχόμενες πτώσεις. Πρέπει να υπάρχουν κάθετα κάγκελα ύψους 70 εκατοστών και άνω. Τα καθίσματα στις κούνιες πρέπει να είναι από πλαστικό ή από λάστιχο ή να είναι καλυμμένα από αφρώδες υλικό. Γενικά, οι κατασκευές στις παιδικές χαρές, πρέπει να σχεδιάζονται και να τοποθετούνται από εξειδικευμένα άτομα, τα οποία να φροντίζουν επίσης και τη συντήρησή τους επί μονίμου βάσεως.

 

Επίβλεψη στην παιδική χαρά

Όσο ασφαλής και αν είναι μια παιδική χαρά, δεν παύει να αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνεχής επίβλεψη των μικρών παιδιών. Οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να παίζουν ελεύθερα και να χαίρονται το παιχνίδι.Απλώς να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία!

 

Οι παιδικές χαρές είναι ακίνδυνες;

Τα παιδιά απολαμβάνουν πολύ το παιχνίδι στην παιδική χαρά. Το παιχνίδι αποτελεί μέσο επικοινωνίας του παιδιού με τους συνομηλίκους ή τους μεγαλύτερούς του, αλλά και σταθερό σημείο επαφής και κοινωνικοποίησης. Η ευκαιρία για παιχνίδι σε έναν υπαίθριο παιχνιδότοπο προσφέρει στο παιδί μία επιπλέον απόδραση στο φυσικό περιβάλλον. Απελευθερώνεται και δοκιμάζει τις δυνάμεις του.Νιώθει ελεύθερο να τρέξει, να γελάσει, να το χτυπήσει το αεράκι και να κοκκινήσουν τα μαγουλάκια! Με το παιχνίδι στην παιδική χαρά ή το πάρκο, το μικρό σας ασκεί την κινητικότητά του και ξεκινά για τη μεγάλη περιπέτεια της κατάκτησης του «αγνώστου», εκτός του σπιτιού του.

Ταυτόχρονα, έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, μαθαίνει να προσεγγίζει συνομήλικους και μεγαλύτερους, να μοιράζεται πράγματα και παιχνίδια. Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι ή το παιχνίδι όπου τηρούνται κάποιοι κανόνες, αναπτύσσει επίσης την ικανότητά του να οργανώνεται αυθόρμητα σε ομάδες και πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα προς την κοινωνικοποίηση.Όμως πάνω απ' όλα η ασφάλειά του!

 

happy baby