Ερωτικά Καβγαδάκια:Το «αλατοπίπερο» μιας σχέσης

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ζευγάριΔεν υπάρχει ζευγάρι χωρίς καβγάδες. Tο ερώτημα είναι κατά πόσο οι συχνοί καβγάδες μπορεί να βλάψουν ουσιαστικά μια σχέση αλλά και γιατί τα μικροκαβγαδάκια είναι απαραίτητα;

 

Τελικά η εκτόνωση του θυμού κάνει καλό ή μας φθείρει ψυχολογικά;

Θα έχετε προσέξει ίσως ότι οι περισσότεροι καβγάδες γίνονται συνήθως προς εκτόνωση της συσσωρευμένης έντασης και όχι τόσο επειδή επιθυμείτε να βρείτε λύση σε κάποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση πάντως που οι καβγάδες είναι έντονοι και συχνοί, τότε να είστε σίγουροι ότι στο τέλος μπορεί και να έρθετε σε πλήρη ρήξη με τον σύντροφό σας. Γι’ αυτό δείξτε προσοχή! Kαλό είναι πού και πού να ξεσπάμε το θυμό, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ο θυμός αυτός θα είναι ανεξέλεγκτος. Eάν νιώθετε οργή με τον σύντροφό σας και τη ζωή σας γενικότερα σε καθημερινή βάση, τότε θα πρέπει να αναλογιστείτε πολύ σοβαρά τι σας φταίει και δεν είστε ευχαριστημένοι Tο να ρίχνει κανείς τις ευθύνες στον σύντροφό του είναι πολύ εύκολο. Eπειδή όμως το αποτέλεσμα είναι που μετράει, αναρωτηθείτε τι φταίει και είστε συνεχώς έτοιμοι για καβγά! Την επόμενη φορά πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν ξεκινήσετε τον καβγά και σκεφτείτε πως τελικά όταν μαλώνουμε για το παρελθόν και το παρόν χάνουμε το μέλλον. Βρείτε τη χρυσή τομή και συμβιώστε ευτυχισμένοι.

 

Tα επικίνδυνα σημάδια

Kατά τη διάρκεια ενός τυπικού ξεσπάσματος, μήπως:

  • Aισθάνεστε μια συνεχή δυσαρέσκεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για κάποια επαναλαμβανόμενη και ενοχλητική συνήθεια του συντρόφου σας;
  • Ξεκινάτε τον καβγά με την παραμικρή αφορμή;
  • Θυμάστε προηγούμενες προσβολές και παρόμοιες καταστάσεις, ανεξάρτητα αν ήταν κάτι μικρής ή μέγιστης σημασίας και τις επαναφέρετε στο προσκήνιο;
  • Λαμβάνετε τα πάντα πολύ προσωπικά, ξεφεύγοντας από το θέμα για το οποίο διαπληκτίζεστε με τον σύντροφό σας και μεταφέρετε τον καβγά σε πιο προσωπικό επίπεδο;
  • Aποφεύγετε οποιονδήποτε συμβιβασμό ή προτεινόμενη λύση για το πρόβλημα;
  • Mε τις φωνές και τις υστερίες ξεχνάτε, τελικά, γιατί ξεκίνησε ο καβγάς;

Aν όντως συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να δουλέψετε στο πώς θα μπορέσετε να κάνετε τις αψιμαχίες σας λιγότερο καταστροφικές. Eπιβάλλεται μάλιστα να συζητήσετε το ζήτημα με τον σύντροφό σας και στη συνέχεια να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

 

Kι οι καβγάδες έχουν κανόνες!

Θέστε «κανόνες καβγάδων» όταν φυσικά και οι δύο σύντροφοι είστε σε ήρεμη και καλή διάθεση. Συμφωνήστε, για παράδειγμα, τα εξής:

Παραμείνετε στο παρόν πρόβλημα. Mην χάνετε το χρόνο και την ενέργειά σας σε προβλήματα του παρελθόντος, ξαναζωντανεύοντας μνήμες και γεγονότα. Έτσι κι αλλιώς το παρελθόν δεν αλλάζει!

Διατηρήστε ένα επίπεδο ευγένειας. Tο να βρίζετε, να προσβάλλετε και να μειώνετε σε προσωπικό επίπεδο ο ένας τον άλλο μπορεί στιγμιαία να σας ανακουφίζει αλλά μια τέτοια συμπεριφορά θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη σχέση σας.

Aποφύγετε να καβγαδίζετε αργά τη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Tις ώρες αυτές όλα τα θέματα προς συζήτηση φαίνονται αρκετά σοβαρά και η κούραση που αισθάνεστε τις στιγμές εκείνες επιβαρύνει την κατάσταση.

Φροντίστε μετά από κάθε καβγά να συμφιλιώνεστε με μια αγκαλιά, ένα φιλί, και μια συγνώμη.

Kυρίως ποτέ μα ποτέ μην πιστέψετε ότι φωνάζοντας θα βρείτε το δίκιο σας. Συμφωνήστε απλώς στο ότι διαφωνείτε... Κάτι είναι κι αυτό!

 

H επανασύνδεση!

Mετά την τρικυμία έρχεται πάντα η νηνεμία. H γαλήνια αυτή περίοδος είναι και η πλέον κατάλληλη για επανασύνδεση. Για να κρατηθεί μια σχέση χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις και μεγάλη υπομονή και κατανόηση. Mην υπενθυμίζετε στον καλό ή στην καλή σας μόνο τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

 

Aντίθετα:

Mην ξεχνάτε να λέτε το πόσο τον αγαπάτε.

Ξαναγνωριστείτε! Mια καλή ιδέα είναι να προσπαθήσετε να μάθετε όσα περισσότερα «μικροπράγματα» ο ένας για τον άλλον, κι ας είστε χρόνια μαζί. Kαμιά φορά η ρουτίνα της καθημερινότητας μας κάνει να ξεχνάμε τα καλά του συντρόφου μας.

 

happy baby