Επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

γιατρόςκαι δοκιμαστικοί σωλήνεςΜια νέα συσκευή, που μιμείται τις κινήσεις του σώματος, υπόσχεται να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Το απαλό λίκνισμα των εμβρύων, καθώς αναπτύσσονται μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, βελτιώνει τα ποσοστά επιτυχίας της κατά 22%, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έγινε σε ποντίκια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτή η μέθοδος θα οδηγήσει μια μέρα σε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας των εξωσωματικών στις γυναίκες. Οι ερευνητές Shu Takayama (επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Βιοïατρικής Μηχανικής & Μακρομοριακής Επιστήμης) και Gary Smith (επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας & επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μοριακής Φυσιολογίας και Ουρολογίας & διευθυντής του Προγράμματος Επιστημών Αναπαραγωγής του ίδιου Πανεπιστημίου) δημιούργησαν μια συσκευή που μιμείται την κίνηση, την οποία βιώνει ένα γονιμοποιημένο ωάριο μέσα στο σώμα, καθώς μεταβαίνει από τις σάλπιγγες στη μήτρα.

 

Η ΣΥΣΚΕΥΗ

Η συσκευή που κατασκεύασαν οι δύο επιστήμονες φιλοξενεί πρώιμα έμβρυα ποντικών, που έχουν μέγεθος όσο μισή τελεία. Η συσκευή τροφοδοτείται με φρέσκο υγρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ αποβάλλει το παλιό υγρό. Επίσης είναι προγραμματισμένη να κινείται παλμικά χάρη σε έναν εξομοιωτή που αναπαράγει τις κινήσεις των υγρών μέσα στο σώμα, καθώς συσπώνται οι μύες που κατευθύνουν το γονιμοποιημένο ωάριο προς τη μήτρα.

Σε σύγκριση με τα έμβρυα που αναπτύχθηκαν σε στατικό δίσκο γονιμοποίησης, αυτά στη νέα συσκευή με κίνηση ήταν πιο εύρωστα μετά από 4 ημέρες παραμονής στη συσκευή. Αυτά που είχαν αναπτυχθεί σε στατικό δίσκο περιείχαν περίπου 67 κύτταρα, ενώ τα άλλα κατά μέσο όρο 109. Ο αριθμός αυτός έχει αξία να συγκριθεί με γονιμοποιημένα ωάρια που εμφυτεύτηκαν και ωρίμασαν σε ποντίκια για τέσσερις μέρες και κατά μέσο όρο είχαν 144 κύτταρα!

 

γονιμοιποιημένο ωάριο, επιτυχία εξωσωματικής, υπογονιμότηταΣημαντική έρευνα

Η υπογονιμότητα πλήττει μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζευγαριών στις αναπτυγμένες χώρες. Πολλά από αυτά τα ζευγάρια καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία δεν είναι και τόσο φθηνή λύση, ενώ δεν εξασφαλίζει μια επιτυχή έκβαση, δηλαδή την εγκυμοσύνη. Η επιτυχία των εξωσωματικών αγγίζει σήμερα το 35%. «Εάν μπορούσαμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό στο 45% θα ήταν πολύ σημαντικό», δήλωσε ο dr Smith συμπληρώνοντας: «Στόχος μας είναι να παράγουμε πιο υγιή γονιμοποιημένα ωάρια, που όχι μόνο θα βελτιώσουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης, αλλά θα μας επιτρέψουν να εμφυτεύουμε λιγότερα έμβρυα τη φορά και έτσι να μειώσουμε τα ποσοστά πολύδυμων κυήσεων». Αυτό έχει νόημα, καθώς οι πολύδυμες κυήσεις, που συνήθως προκύπτουν από τις εξωσωματικές, εγκυμονούν προωρότητα και κινδύνους για τη μητέρα, αλλά και μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους γονείς.

 

Πηγή: University of Michigan (http://www.umich.edu)

happy baby