Eπιστροφή ή όχι στη δουλειά;

γυναίκα στο γραφείοΠολλοί πιστεύουν ότι η απόφαση για να επιστρέψει μια νέα μητέρα στη δουλειά ή όχι έχει να κάνει αποκλειστικά με το παιδί της. Κι όμως, υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που πρέπει να συνυπολογίσει πριν καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση!

 

Οι μητέρες καλούνται να αντιμετωπίσουν συχνά δύσκολα διλήμματα. Ένα από αυτά είναι και η επιστροφή τους ή όχι στον εργασιακό στίβο, εάν εργάζονταν πριν την εγκυμοσύνη. Για κάποιους ανθρώπους μια τέτοια απόφαση φαντάζει απλή και εύκολη, όμως για μια μητέρα και δη μια νέα μητέρα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες και προτεραιότητες που πρέπει να συνυπολογίσει πριν καταλήξει στην απόφασή της. Στις μέρες που διανύουμε, βέβαια, οι οικονομικές δυσκολίες μοιάζουν εν πολλοίς να καθορίζουν τα πάντα! Για πολλούς ειδικούς, όμως, και κυρίως για τις ίδιες τις εργαζόμενες μητέρες το δίλημμα είναι άδικο, καθώς δεν περιλαμβάνει την ενεργή ενασχόληση του πατέρα με τα παιδιά. Θεωρείται δηλαδή αυτονόητο ότι είναι απόφαση της μητέρας εάν θα δουλέψει, παράλληλα, όμως, θα έχει την πλήρη επιμέλεια των παιδιών της, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια. Οι μπαμπάδες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναμειχθούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους και να ξεκουράζουν τις μαμάδες, ως μια ένδειξη ισοτιμίας και ισότητας στην οικογένεια. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν πραγματικά αξιόλογοι μπαμπάδες που όχι μόνο δέχονται να αναλάβουν τα βάρη του νοικοκυριού αλλά και να μείνουν εκείνοι στο σπίτι όταν εργάζεται η σύζυγος. Υπάρχουν, από την άλλη, και οι περιπτώσεις των μπαμπάδων εκείνων που θεωρούν αυτονόητο ότι η σύζυγος και θα εργάζεται και θα φροντίζει το σπίτι χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Τελικά, τι προηγείται και τι έπεται της απόφασης της μητέρας να εργαστεί;

 

5 hot ερωτήματα καριέρας!

Καλό θα είναι πριν πάρετε την όποια απόφαση για την επιστροφή σας στον εργασιακό στίβο να θέσετε στον εαυτό σας κάποιες καίριες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το τοπίο και να είστε σίγουρη για τα βήματά σας:

1. Ποιος θα φροντίζει το παιδί;

Αυτή είναι η ερώτηση που καίει τους περισσότερους εργαζόμενους γονείς. Για κάποιους η απάντηση είναι δεδομένη: η γιαγιά και ο παππούς. Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία που οι γονείς ή τα πεθερικά σας δεν είναι σε θέση να προσέχουν το παιδί σας θα πρέπει να εξετάσετε τις επιλογές σας. Βρεφονηπιακός σταθμός, νταντά στο σπίτι ή όποια άλλη λύση θα πρέπει να σας καλύπτει επαρκώς, αλλά και να είστε ήσυχη ότι το παιδί σας είναι σε καλά χέρια.

2. Πώς είναι τα οικονομικά σας;

Ακόμη και αν εσείς δεν θέλετε να επιστρέψετε στη δουλειά, ένα παιδί έχει έξοδα και οι καιροί είναι δύσκολοι. Θα μπορούσατε να τα βγάλετε πέρα περιορίζοντας απλώς τα περιττά έξοδα; Εάν το οικογενειακό εισόδημα από την εργασία του συζύγου είναι μικρό, ίσως τελικά η επιστροφή στη δουλειά να είναι μονόδρομος.

3. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Ο καθένας μας έχει διαφορετικές προτεραιότητες στη ζωή του. Για κάποιους είναι το χρήμα, για άλλους η καριέρα και για τρίτους η οικογένεια. Εάν στη ζωή σας έχετε μάθει να δουλεύετε και θεωρείτε την εργασία απαραίτητη για τη συναισθηματική σας ισορροπία, τότε δεν γεννάται θέμα διλήμματος. Εάν, πάλι, θεωρείται ότι παιδί σημαίνει πλήρη αφοσίωση, βάζοντας στην άκρη κάθε προσωπική ανάγκη, τότε δεν έχετε πρόβλημα απόφασης.

συνάδελφοι στο γραφείο4.Τι είδους δουλειά;

Έχοντας ένα παιδί και δη μωρό δεν έχετε το περιθώριο να λείπετε με τις ώρες. Εάν η δουλειά που έχετε επιλέξει έχει πιεστικό ωράριο που δεν επιδέχεται ευελιξίας, τότε θα πρέπει να σταθμίσετε τις δυσκολίες που θα σας φέρει στην ανατροφή του παιδιού. Θέστε ερωτήματα, όπως αν μπορείτε να παίρνετε άδεια σε περίπτωση που το μωρό είναι άρρωστο, αν χρειάζεται να δουλεύετε εκτός ωραρίου (π.χ. Σαββατοκύριακα), αν υπάρχει πιθανότητα να δουλέψετε part time! Και πάλι, όμως, το θέμα των προτεραιοτήτων θα σας οδηγήσει είτε στο να αλλάξετε εργασία είτε να αναζητήσετε μια θέση με ευελιξία.

5.Έχετε την ενέργεια να δουλέψετε;

Η «καριέρα» της μαμάς είναι εξαιρετικά απαιτητική. Τα 4 πρώτα χρόνια του παιδιού είναι πολύ σημαντικά και απορροφούν όλη την ενέργεια του γονιού. Πιστεύετε ότι διαθέτετε αρκετή ενέργεια για να αντεπεξέλθετε και στη δουλειά και στο σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι οικογένεια δεν σημαίνει μόνο παιδί αλλά και σύντροφος και προσωπικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτετε για να είστε καλά.

 

Λύστε τα προβλήματα!

Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που μπορεί να αποτρέψουν μια μητέρα από το να δουλέψει ενώ το θέλει. Να τι σας προτείνουμε:

1. Ο σύζυγος...σάς θέλει σπίτι!

Αυτό είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που έχει να κάνει με το ζευγάρι. Πολλοί σύζυγοι θεωρούν υποτιμητικό να εργάζεται η σύντροφός τους, ακόμη κι αν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες. Εάν και ο δικός σας σύζυγος τηρεί αρνητική στάση στο ενδεχόμενο να δουλέψετε μην αντιδράσετε σπασμωδικά. Συζητήστε το μαζί του και κάντε τον να το δει από τη δική σας πλευρά. Διαβεβαιώστε τον ότι δεν νοιάζεστε λιγότερο για το παιδί επειδή θέλετε να δουλέψετε και ότι θα είναι καλύτερο να έχει δίπλα του μια ικανοποιημένη μαμά.

2. Το άγχος του αποχωρισμού

Το άγχος του αποχωρισμού αφορά τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί. Όμως, παρά τις τύψεις που μπορεί να νιώθετε επειδή αναγκάζεστε να αφήσετε το μωρό σας πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο πιο μικρό είναι το μωρό, τόσο ευκολότερα προσαρμόζεται. Εξάλλου τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν αρκετά γρήγορα στην απουσία σας και μαθαίνουν να περνούν ευχάριστα την ημέρα με το πρόσωπο που τα φροντίζει, αρκεί να δείξετε αποφασιστικότητα. Για να βοηθηθείτε κάντε τα εξής:

  • Αφήνετε σταδιακά το μωρό λίγες ώρες ώστε να το προετοιμάσετε για το ότι θα λείπετε.
  • Χαιρετάτε το μωρό με χαμόγελο χωρίς να δείχνετε ανησυχία ώστε να του στέλνετε το μήνυμα ότι όταν η μαμά φεύγει, δεν είναι κακό.
  • Αν ακούτε το μωρό να κλαίει, όταν κλείσετε την πόρτα μην ξαναγυρίσετε• θα καταλάβει ότι με το κλάμα θα πετύχει το σκοπό του.
  • Αφιερώστε του χρόνο όταν γυρίζετε από τη δουλειά παρά την όποια κούραση.

3. Προβλήματικός εργοδότης

Πολύ συχνά ο εργοδότης δεν αντιμετωπίζει με ανοιχτό πνεύμα μια νέα μητέρα. Όμως πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένη για τα δικαιώματά σας σχετικά με την άδεια μητρότητας και το ωράριο εργασίας σας. Διεκδικήστε ό,τι σας ανήκει καθώς ο νόμος σας καλύπτει. Αποδείξτε του ότι η μητρότητα δεν σημαίνει μείωση της παραγωγικότητας.

4. Κούραση και έλλειψη χρόνου

Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε κατά την επιστροφή σας στον εργασιακό στίβο είναι ο περιορισμένος προσωπικός χρόνος αλλά και η κούραση, καθώς οι απαιτήσεις του παιδιού είναι πολλές, το ίδιο και της εργασίας σας. Κάντε τα εξής:

  • Θέστε σαφείς προτεραιότητες. Δεν γίνεται να τα κάνετε όλα τέλεια ούτε και υπάρχει λόγος, καθώς θα κουράζεστε άδικα.
  • Τραφείτε σωστά και ιδιαίτερα όσο βρίσκεστε στη δουλειά. Μην παραλείπετε το πρωινό σας, φροντίζετε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και φυσικά πίνετε άφθονο νερό. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάποιο σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής.
  • Αποφύγετε τους πολλούς καφέδες. Αφυδατώνουν τον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα το βράδυ να νιώθετε πολύ πιο κουρασμένη.
  • Μην ασχολείστε με τη δουλειά όταν είστε σπίτι.
  • Βγείτε μια βόλτα με το μωρό ώστε να περπατήσετε και να αλλάξετε παραστάσεις. Η ελαφριά άσκηση καταπραΰνει την κούραση και σας χαρίζει ευεξία.
  • Μην ξεχνάτε να ζητάτε βοήθεια από τους γύρω σας και κυρίως από τον σύντροφό σας.

TOP TIP!

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες μικρές ή μεγάλες θυσίες τώρα που έχετε παιδί. Αμφιβολίες και διλήμματα είναι απολύτως φυσιολογικά γιατί η κοινωνία δεν είναι τέλεια. Για το λόγο αυτόν θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουρη για την απόφασή σας και να την στηρίξετε, όποια και αν είναι. Σίγουρα ένα μωρό έχει ανάγκη από στοργή και φροντίδα, αλλά είναι πιο σημαντικό για εκείνο να έχει δίπλα του μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη μητέρα. Εάν η δουλειά είναι αυτό που σας γεμίζει και σας κάνει ευτυχισμένη, εκτός από το παιδί σας βέβαια, τότε πρέπει να δουλέψετε. Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε συνέχεια ενοχές ή στρες όταν αφήνετε το παιδί «πίσω» για να επιστρέψετε στη δουλειά, καθώς είναι βέβαιο ότι θα του μεταφέρετε αυτό το άγχος. Η δική σας καλή διάθεση επηρεάζει άμεσα το μωρό σας.

 

ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει να επιστρέφουν στον εργασιακό τους χώρο το συντομότερο δυνατόν, εφόσον βέβαια το επιθυμούν, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους, οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές, μια και έρευνες τονίζουν ότι οι γυναίκες που λείπουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τη δουλειά τους τείνουν να πάσχουν από κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες επιθυμούν αλλά και οφείλουν να επιστρέφουν στον εργασιακό χώρο. Οι λόγοι μπορεί να είναι:

  • Οικονομικοί (για να συνεισφέρουν στα αυξημένα –λόγω μωρού– έξοδα του σπιτιού).
  • Προσωπική επιθυμία για να ανελιχθούν επαγγελματικά ή να συνεχίσουν την καριέρα τους.
  • Απολαμβάνουν να εργάζονται, καθώς συναλλάσσονται κοινωνικά στον εργασιακό τους χώρο και αυτό ικανοποιεί το αίσθημα της απομόνωσης που μπορεί να ένιωθαν στο σπίτι.
  • Τα παιδιά των γονέων που εργάζονται γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα και ωριμάζουν ευκολότερα, αποκτώντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Υπάρχουν, όμως, αντίστοιχα και τα «κατά» τού να εργάζεται μια μητέρα, όπως:
  • Ο χρόνος της είναι περιορισμένος και συχνά νιώθει ότι δεν βιώνει αρκετά το παιδί της.
  • «Φορτώνεται» με επιπλέον άγχος και στρες που δεν μπορεί εύκολα να αποβάλει.
  • Αισθάνεται ότι δεν είναι άξια μητέρα γιατί «εγκαταλείπει» το παιδί της καθημερινά.
category: 
happy baby