Επισκληρίδιος αναισθησία στον τοκετό!
Ο τοκετός είναι συνυφασμένος με τον πόνο, όμως πλέον η επισκληρίδιος αναισθησία ή αναλγησία, βοηθά πολύ και μειώνει τον πόνο του τοκετού.Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζει κάθε μέλλουσα μητέρα για την διαδικασία αυτή;
Ένας τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια: τη διαστολή, την εξώθηση και την υστεροτοκία. Κατά το πρώτο στάδιο, τη διαστολή, εμφανίζονται και οι γνωστές ωδίνες, δηλαδή οι ρυθμικές συσπάσεις της μήτρας, που προετοιμάζουν τη γυναίκα για τα επόμενα στάδια, παράλληλα με τη διάνοιξη του τραχήλου, που προκαλεί τους πόνους της γέννας. Σε αυτό το πρώτο στάδιο του τοκετού κάποιες γυναίκες αντέχουν τον πόνο και κάποιες άλλες όχι. Σήμερα υπάρχουν πολλοί μέθοδοι αναλγησίας, ώστε να μπορείτε να ζήσετε αυτήν τη μοναδική στιγμή πονώντας λιγότερο. Μία τέτοια μέθοδος είναι και η επισκληρίδιος αναισθησία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ;
Η επισκληρίδιος βοηθά στην αντιμετώπιση των ωδινών, δηλαδή των έντονων πόνων του τοκετού. Με την επισκληρίδιο αναισθησία μπλοκάρεται η μεταφορά της αίσθησης του πόνου, αδρανοποιώντας προσωρινά τα αντίστοιχα νεύρα που μεταφέρουν αυτήν την αίσθηση στον εγκέφαλο. Η επισκληρίδιος δεν σταματάει την εξέλιξη των ωδινών, αλλά μετριάζει τον πόνο βοηθώντας τις γυναίκες να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ήρεμες στη διάρκεια του πρώτου σταδίου και να εξοικονομήσουν δυνάμεις για τη δεύτερη φάση του τοκετού κατά την οποία θα χρειασθεί να συμμετέχουν ενεργά στην εξώθηση του μωρού.
Η επισκληρίδιος κατά κύριο λόγο βοηθά τις γυναίκες που δεν μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο να ανακουφιστούν από αυτόν, αλλά και από το άγχος και το στρες που συνοδεύουν έναν τοκετό.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ;
Η επισκληρίδιος γίνεται κατά τη διάρκεια του 1ου σταδίου του τοκετού, όταν ο μαιευτήρας κρίνει ότι υπάρχουν οι αντίστοιχες προϋποθέσεις που αφορούν την εξέλιξη του τοκετού. Ο έμπειρος αναισθησιολόγος εισάγει στον επισκληρίδιο χώρο (έναν κενό χώρο μεταξύ του οστού της σπονδυλικής στήλης και της σκληρής μεμβράνης που περιβάλλει και προστατεύει το μυελό των οστών) μια βελόνη, με τη βοήθεια της οποίας εισάγει έναν ειδικό καθετήρα. Η βελόνη απομακρύνεται, ενώ ο καθετήρας παραμένει και χρησιμεύει για τη συμπληρωματική χορήγηση των φαρμάκων κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μερικά λεπτά, περίπου 20-30 λεπτά και η επίδραση αρχίζει ύστερα από λίγο με μούδιασμα της περιοχής από τη μέση και κάτω. Στις μέρες μας η μέθοδος αυτή θεωρείται πλέον τεχνική ρουτίνας και είναι ασφαλής, εφόσον γίνεται από έμπειρο αναισθησιολόγο.
Τα υπέρ της επισκληριδίου αναισθησίας
- Η μέλλουσα μητέρα διατηρεί τις αισθήσεις της και έχει ενεργή συμμετοχή στον τοκετό, χωρίς την αγωνία των πόνων.
- Μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με τη μαία και το γιατρό της, ειδικά στη φάση του τοκετού όπου καλείται να σπρώξει.
- Η έγκυος έχει λιγότερο στρες και έτσι ο τοκετός διευκολύνεται, από την άποψη ότι παραμένει ήρεμη και βοηθά και στην ηρεμία του εμβρύου.
- Στην περίπτωση παρατεταμένων τοκετών ή πολύδυμης κύησης βοηθά πολύ στην ομαλή διεξαγωγή του τοκετού.
Τα κατά της επισκληριδίου αναισθησίας
- Όπως με όλα τα φάρμακα, έτσι και με την επισκληρίδιο μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες, οι συνηθέστερες από τις οποίες είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία, το ρίγος, που περνούν μετά από λίγη ώρα. Λόγω του ότι όμως προκαλεί και υπόταση, είναι πολύ πιθανό να παρακολουθείται συνεχώς η μητέρα και το έμβρυο.
- Μετά το πέρας του τοκετού και για αρκετές ώρες η νέα μητέρα είναι μουδιασμένη από τη μέση και κάτω και χρειάζεται βοήθεια για να περπατήσει και να εξυπηρετηθεί.
- Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σοβαρότερες επιπλοκές, όπως παράλυση, βέβαια συνήθως αποδίδονται στο γεγονός ότι η επισκληρίδιος δεν έγινε από τον κατάλληλο γιατρό.
Πετυχαίνει πάντα;
Αν και οι περισσότερες γυναίκες είναι πολύ ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα της επισκληρίδιου, έχουν αναφερθεί περιστατικά που η μέθοδος δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη, δηλαδή οι γυναίκες δεν ανακουφίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό από τον πόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η επισκληρίδιος χρησιμοποιείται πάντα, έτσι ώστε η έκθεση του νεογνού στο φάρμακο να είναι η ελάχιστη δυνατή. Παράγοντες που ενδέχεται να ελαττώσουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι η μη σωστή τοποθέτηση του καθετήρα, προβλήματα ουλών στην περιοχή της εισόδου του καθετήρα ή πιθανή μικρή κλίση της σπονδυλικής στήλης της μητέρας που κάνει δύσκολη τη σωστή τοποθέτηση του καθετήρα. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι παρά την επισκληρίδιο αναλγησία που δέχτηκαν, αισθάνονται πόνο, αλλά μόνο σε ορισμένα τμήματα του κάτω μέρους του σώματός τους. Αυτό αντιμετωπίζεται απλά με κάποιον ήπιο χειρισμό μετατόπισης του καθετήρα από το γιατρό, αρκεί να του αναφερθεί το γεγονός.
Διαβάστε επίσης : Επισκληρίδιος - τελικά ναί η όχι
Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MRCOG, ειδικευθεύντα στο Universitatklinikum (Essen Γερμανίας), μέλους International Assosiation of Breast Canser Reschearch, μέλους της Ελληνικής Εταιρίας Παθολογίας Τραχήλου με ποστοποίηση στην κολποσκόπηση κατόπιν εξετάσεων, Βασιλείου Μελίστα.