Επιχείλιος έρπης στα παιδιά

Ο επιχείλιος έρπης στα παιδιά είναι ενοχλητικός. Διαβάστε τι είναι ο επιχείλιος έρπητας και πώς να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά να ανακουφιστούν γρήγορα από τα συμπτώματα!
Τρόποι μετάδοσης
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του ιού του απλού έρπητα είναι το σάλιο! Επομένως, μπορεί κανείς να κολλήσει τον ιό στο μικρό σας με το φιλί ή με το να χρησιμοποιηθούν από κοινού καθημερινά αντικείμενα, όπως είναι οι πετσέτες προσώπου, τα ποτήρια, τα μαχαιροπίρουνα κ.ά. Η διαφορά, όμως, που υπάρχει μεταξύ του ιού του έρπητα με άλλες ιώσεις της παιδικής ηλικίας, είναι ότι η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν εξασφαλίζει ανοσία στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι όταν η λοίμωξη περάσει και το μικρό σας δεν έχει πια επιχείλιο έρπητα, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στους βλεννογόνους και στο δέρμα της περιοχής, με αποτέλεσμα το παιδί να ενδέχεται να παρουσιάσει τη μόλυνση ξανά αργότερα.
Συμπτώματα επιχείλιου έρπη
Τα κυριότερα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα είναι η φαγούρα, η κοκκινίλα και το πρήξιμο, ενώ στη συνέχεια εμφανίζονται στην περιοχή εκείνη μικρές φουσκάλες με υγρό, που ανοίγουν εύκολα και δημιουργούν μία καφέ κρούστα. Μερικές φορές τα παιδιά εκδηλώνουν και πυρετό. Μετά από λίγες μέρες (5-10) οι φουσκαλίτσες που έχουν δημιουργηθεί σπάνε, ξηραίνονται και τελικά εξαφανίζονται τελείως. Μην ανησυχείτε δεν αφήνουν σημάδια.
Προστασία και αντιμετώπιση
Υπάρχουν τρόποι για να προστατέψτε το παιδί σας από την ερπητική λοίμωξη.
- Καταρχάς, μην αφήνετε να το φιλούν άτομα με έλκη στο στόμα και να βεβαιώνεστε πάντα ότι τα μολυσμένα από τον ιό άτομα δεν μοιράζονται αντικείμενα με το παιδί σας, π.χ. ποτήρια ή μαχαιροπίρουνα.
- Αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα ιού του έρπητα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε σύντομα το γιατρό σας για να ακολουθήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που θα το ανακουφίσει από τα συμπτώματα!
- Επίσης, κρατήστε το παιδί μακριά από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, ώσπου να επουλωθούν τελείως οι φουσκαλίτσες.
- Για την πιο γρήγορη και σωστή θεραπεία του παιδιού σας, μην το αφήνετε να ξύνει την περιοχή και γενικότερα εμποδίστε το από το να βάζει τα χέρια του, διότι ύπαρχει περίπτωση να μολυνθεί.
- Τέλος, χρειάζεται να καθαρίζετε 3-4 φορές την ημέρα τις φουσκαλίτσες του παιδιού, έχοντας φροντίσει να είναι πολύ καθαρά τα χέρια σας κάθε φορά που του βάζετε αλοιφή ή κάποιο άλλο φαρμαρκευτικό προϊόν.