«Έχω ένα μυστικό…»

Τα περισσότερα παιδιά μεταξύ 5 και 6 ετών παρουσιάζουν δυσκολία στο να κρατήσουν ένα μυστικό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά ενθουσιάζονται πολύ με το να έχουν τέτοιου είδους μυστικές… πληροφορίες και έτσι πάνω στον ενθουσιασμό τους το μυστικό «ξεγλιστράει» από τα χείλη τους. Ποια μυστικά όμως πρέπει να μένουν κρυφά και ποια όχι;
Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας το «έχω ένα μυστικό» σημαίνει πως αρχίζει να κατανοεί την ξεχωριστή σημασία που έχουν οι φίλοι, αλλά και τι σημαίνει αποδοχή και σεβασμός από την παρέα. Mην καταφύγετε στην πιεστική τακτική τού «η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να τα ξέρουν όλα». Oι γονείς πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένα πράγματα μόνο και μόνο επειδή είναι γονείς, όχι όμως και ό,τι λένε με την παρέα τους. Διαφορετικά, τα παιδιά τους δεν θα έχουν το δικό τους χώρο «άσκησης» των ψυχικών τους καταστάσεων. Kαι το παιδί πρέπει να δοκιμάζει τον εαυτό του, πρέπει να βγάζει προς έξω τις ψυχικές ανάγκες του, να τις κατακτά ώστε να ενισχύει την αυτοεκτίμησή του.
EΜΠΝΕΥΣΤΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ!
Προσπαθήστε κάθε μέρα να βρίσκεστε για λίγο χρόνο μόνη με το παιδί σας (πριν κοιμηθείτε για παράδειγμα), ώστε σε περίπτωση που θέλει να σας πει κάτι κρυφά να ξέρει ότι εκείνη είναι η κατάλληλη ώρα. Δείξτε του ότι το μυστικό του είναι σε καλά χέρια και ασφαλές.
- Συζητήστε μαζί του πότε δεν πρέπει να κρατάει μυστικά: Εξηγήστε του γιατί είναι τόσο σημαντικό το να λέει σε κάποιον ενήλικα κάποιου τύπου πληροφορίες, ιδιαίτερα αν αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προσωπική του ασφάλεια. Τονίστε του ότι αυτό πρέπει να το κάνει ακόμη κι αν φοβάται ότι λέγοντάς το θα βρεθεί σε μπελάδες. Πείτε του, για παράδειγμα, ότι πρέπει να σας λέει, χωρίς να φοβάται ότι ίσως αντιδράσετε άσχημα, κάθε ζημιά που τυχόν γίνει από μέρους του.
- Βοηθήστε το να καταλάβει τον διαχωρισμό ανάμεσα στο να λέει την αλήθεια και στο να μην τα λέει όλα: Μερικά παιδιά αυτής της ηλικίας νιώθουν ενοχές αν δεν είναι τελείως ειλικρινή. Δεν πρέπει βέβαια να ενθαρρύνετε το παιδί σας στο να μάθει να λέει ψέματα, αλλά μπορείτε να του περάσετε με απλά παραδείγματα ότι δεν χρειάζεται κάθε άνθρωπος να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα πείτε του ότι όταν απαντάει στο τηλέφωνο είναι καλύτερο να λέει απλώς «η μαμά μου είναι απασχολημένη» αντί να λέει στον συνομιλητή για παράδειγμα «η μαμά μου έχει πάει στην τουαλέτα».
- Εξηγήστε του ότι τα μυστικά μπορεί να πληγώσουν τα αισθήματα άλλων ανθρώπων: Πείτε του για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να ψιθυρίζει άσχημα πράγματα για κάποιον συμμαθητή του.
- Μην του δημιουργείτε ενοχές όταν του ξεφύγει ένα μυστικό: Το μικρό σας θα νιώσει πολύ απογοητευμένο στην αντίθετη περίπτωση. Τονίστε του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στον καθένα.
- Εξηγήστε του, επίσης, πως με λίγη καλή θέληση αλλά και προσπάθεια, θα του είναι πιο εύκολο να μάθει να κρατάει μυστικά.
- Aποφύγετε να το ειρωνευτείτε, να το κοροϊδέψετε ή να γελάσετε εις βάρος του, έστω και αν αυτό που σας αποκαλύπτει δεν είναι σοβαρό. Nα θυμάστε ότι για εκείνο είναι υψίστης σημασίας και πολύτιμο.
- Προσπαθήστε να μην προδώσετε το μυστικό του. Eξηγήστε του τους λόγους, αν πρέπει να αποκαλύψετε όσα σας εκμυστηρεύτηκε.
- Aφήστε του χώρο για την προσωπική του ζωή. Δεν ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του, αν επιμένετε να σας τα λέει όλα. Aντιθέτως, κάτι τέτοιο «μαρτυρά» πως δεν του έχετε καμία εμπιστοσύνη.
ΔΕΙΞΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!
- Εξηγήστε στο παιδί τη διαφορά τού να έχει ένα μυστικό από το να λέει ψέματα για κάτι.
- Διευκολύνετε το παιδί να πει την αλήθεια, μην του το κάνετε όμως υπερβολικά εύκολο. Αν είπε ψέματα γιατί έκανε κάτι κακό, πείτε του ότι ναι μεν χαίρεστε που τελικά σας είπε την αλήθεια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας στεναχώρησε με το ψέμα του.
- Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το αγαπάτε, ανεξαρτήτως από το τι έκανε. Με ήρεμο τρόπο, μιλήστε στο παιδί για το λάθος του και δείξτε όση κατανόηση μπορείτε.
- Δείξτε την πρέπουσα προσοχή όταν το παιδί σάς το ζητάει.
- Τέλος, επιβάλετε κανόνες ώστε ν’ αποφευχθεί στο μέλλον μια ανάλογη συμπεριφορά.
Top Tip
Μάθετε να αντιλαμβάνεστε τα σημάδια του κινδύνου. Είναι πολύ σημαντικό να περάσετε στο παιδί σας το μήνυμα ότι όταν κάτι αφορά την ασφάλεια κάποιου πρέπει να σας το πει. Αν δείτε κάτι ανησυχητικό στη συμπεριφορά του χωρίς να το πιέσετε πείτε του: «Νιώθω ότι συμβαίνει και κάτι άλλο που δεν μου το λες. Καλό είναι, όμως, να μου πεις τι ακριβώς είναι αυτό, ώστε να δω τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω».