Εγκυμοσύνη: πως θα καταλάβω ότι γεννάω;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος γυναίκα εργάζεται

Πως θα καταλάβω ότι έφθασε η μέρα που θα γεννήσω; Τί σημάδια θα δω; Πόσο θα πονέσω;Ως μέλλουσα μαμά,θα αναρωτιέστε τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του τοκετού. Βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να προετοιμαστείτε!

Κάποιες φορές μάλιστα θα σκέφτεστε όλα όσα πιθανόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην αίθουσα τοκετού. Οι απορίες και οι ερωτήσεις που μπορεί να σας απασχολήσουν ενδέχεται να διογκωθούν εάν πρόκειται να γίνετε για πρώτη φορά μαμά.

 

  • «Υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβω πότε θα έρθει η ώρα που θα γεννήσω;»

Σίγουρα θα έχετε ακουστά περιπτώσεις εγκύων που έτρεξαν στο μαιευτήριο πεπεισμένες ότι ο τοκετός… χτύπησε την πόρτα τους και τελικά επέστρεψαν στο σπίτι πάλι με την κοιλιά στο στόμα. Και για άλλες τόσες που περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επισκεφθούν το μαιευτήριο και τελικά γέννησαν στο ασθενοφόρο ή το αμάξι που τις μετέφερε, επειδή δεν κατάλαβαν πως το μικρό τους ήθελε να κάνει τη μεγάλη του… έξοδο! Παρά τα όσα θα έχετε σίγουρα ακούσει, οι πιο πάνω περιπτώσεις είναι σπάνιες, αρκεί να γνωρίζετε τα σημάδια που σας προμηνύουν το ευχάριστο γεγονός. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του προ-τοκετού;

Λίγες εβδομάδες πριν την ημερομηνία που ο γιατρός σάς έχει καθορίσει, ίσως να παρατηρήσετε ότι πλέον δεν αισθάνεστε πίεση στους πνεύμονες αλλά στην ουροδόχο κύστη. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί, όπως ο γιατρός ή η μαία θα σας επισημάνουν, το έμβρυο έχει λάβει «θέση εξόδου».

Οι συσπάσεις της μήτρας αν και δεν είναι τόσο έντονες όσο κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορούν να γίνουν αισθητές και μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, αυτές οι συσπάσεις προετοιμάζουν το έδαφος! Δηλαδή προκαλούν τη λέπτυνση του τραχήλου, μετατρέποντάς τον από κώνο με παχιά τοιχώματα σε κάλυκα με λεπτά τοιχώματα, ώστε να είναι «έτοιμος» για τις συσπάσεις του τοκετού.

Ενδέχεται να έχετε διάρροια και τάση προς εμετό. Ο οργανισμός σας βρίσκεται σε υπερδιέγερση προκειμένου να προετοιμαστεί για τη μεγάλη στιγμή της γέννησης του μωρού σας. Και ο «χορός» των ορμονών σάς προκαλεί κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Η φύση προνοεί για το έντερό σας λίγο πριν τον τοκετό.

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι πιο έντονες λίγες μέρες πριν τον τοκετό και είναι πιθανό να έχουν ροζ χρώμα εξαιτίας της διαστολής του τραχήλου. Καθώς ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται όλο και πιο πολύ, τα ίχνη αίματος μαζί με βλέννα κάνουν πλέον αισθητή την ύπαρξή τους. Σε αυτή τη φάση καλό είναι γνωρίζετε ότι απομένουν περίπου 3 μέρες μέχρι τον τοκετό. Γι’ αυτό προετοιμαστείτε!

Πρόωρη ρήξη μεμβρανών (δηλαδή ρήξη του σάκου των υγρών πριν την έναρξη του τοκετού). Εάν αυτό συμβεί πριν ακόμα επισκεφθείτε το μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε, να περιμένετε ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα κρατήσετε το νεογέννητο αγκαλιά. Συμβαίνει περίπου στο 1% των γυναικών και εάν δεν έχετε καμία από τις παραπάνω ενδείξεις τοκετού, ίσως ο γιατρός σας προβεί στην πρόκλησή του, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος λοίμωξης.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

έγκυος διαβάζει περιοδικό στο μαιευτήριοΕίναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε τον ψευδή τοκετό από τον πραγματικό. Ο ψευδής τοκετός προηγείται του πραγματικού, ωστόσο ποτέ δεν οδηγεί στη γέννηση του παιδιού. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες, όμως, δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, δεν είναι τακτικές, η έντασή τους είναι σταθερή και γίνονται αισθητές στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Εάν, λοιπόν, αυτές οι μικροενοχλήσεις που θα αισθανθείτε παραμείνουν ακανόνιστες και δεν ρυθμιστούν σε ένταση και διάρκεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσουν. Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, σας προειδοποιούν ότι ο τοκετός είναι κοντά και θα ξεκινήσει μετά από μερικές ημέρες ή και εβδομάδες. Τα συμπτώματα του ψευδούς τοκετού μπορούν να προετοιμάσουν τη διαστολή του εσωτερικού στομίου της μήτρας αλλά και να κατευθύνουν τη θέση και τη στάση του εμβρύου για τον πραγματικό τοκετό.

 

  • «Τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού και ποια είναι η διάρκειά του;»

Θα έχετε ακούσει από άλλες γυναίκες και ιδιαίτερα από τη μαμά ή την πεθερά σας ιστορίες και περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα τοκετού. Συνεχώς, βομβαρδίζεστε από καταιγισμό πληροφοριών και κάποιες φορές χάνετε τον έλεγχο. Κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς προσπαθώντας να εξετάσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι παρόμοιο και στη δική σας περίπτωση. Στην πραγματικότητα, όμως, η «υπόθεση» τοκετός είναι πολύ πιο απλή απ’ ό,τι φαντάζεστε, αρκεί να προετοιμαστείτε σωστά και να λάβετε σοβαρά υπόψη όλα όσα μαθαίνετε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού.

Καταρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο τοκετός αποτελείται από 3 στάδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου (δηλαδή από την αρχή του τοκετού μέχρι την πλήρη διαστολή του τραχήλου) θα έχετε έντονη δυσφορία και η διαστολή του τραχήλου σταδιακά θα φτάσει μέχρι και 10 εκατοστά. Ίσως να έχετε άγχος και να είστε νευρικές, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη από τον σύντροφο ή το άτομο που θα σας στηρίζει κατά την παραμονή σας στην αίθουσα τοκετού θα ξεπεράσετε ό,τι κι αν προκύψει.

Στο δεύτερο στάδιο ο τράχηλος της μήτρας έχει πλήρως διασταλεί και το σώμα σας είναι έτοιμο για τις εξωθήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης τοκετού, οι συσπάσεις θα γίνουν έντονες και πολύ συχνές (ανά 2-5 λεπτά θα έχετε συσπάσεις 60-90 δευτερολέπτων περίπου) και το έμβρυο θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τις ωθήσεις που ακολουθούν. Το κεφάλι του μωρού σας θα περάσει από τον κόλπο και σιγά σιγά και εσείς θα έχετε πιο έντονη την ανάγκη να σπρώξετε. Ενδέχεται να αισθανθείτε έντονη πίεση στον πρωκτό και κάψιμο ή τέντωμα στην περιοχή του κόλπου καθώς απομένουν λίγα μόνο λεπτά μέχρι να ακούσετε το πρώτο κλάμα του μωρού σας. Στο τρίτο στάδιο οι συσπάσεις είναι ήπιες για να αποβληθεί από τον οργανισμό σας ο πλακούντας και ο γιατρός θα κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να βεβαιωθεί ότι ο πλακούντας έχει αποβληθεί και η μήτρα είναι καθαρή.

Όσον αφορά στη διάρκειά του, αυτή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Στις πρωτότοκες (δηλαδή σε όσες για πρώτη φορά θα γίνουν μαμάδες), για παράδειγμα, διαρκεί περισσότερες ώρες (κατά μέσο όρο 6-8 ώρες παραπάνω από ό,τι στις πολύτοκες).

Πρέπει να γνωρίζετε ότι...

Σημαντικό παράγοντα για το χρόνο τον οποίο θα χρειαστείτε αποτελεί η θέση της λεκάνης σας αλλά και η θέση του εμβρύου, που άλλοτε αυξάνει και άλλοτε μειώνει τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης, η ποιότητα του τραχήλου (εάν δηλαδή είναι σκληρός ή μαλακός) αλλά και το πόσο συχνά έχετε συσπάσεις, καθώς και η διάρκειά τους, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για το χρόνο της παραμονής σας στην αίθουσα τοκετού.

Τα σημάδια ότι επίκειται ο τοκετός είναι συνήθως ξεκάθαρα, ώστε να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα για το μαιευτήριο!

Ο τοκετός διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά εξαρτάται και από το αν πρόκειται για το πρώτο σας μωρό.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου, Νίκου Μουρελάτου

category: 
happy baby