Εγκυμοσύνη, μπάρμπεκιου και πικνικ:Όχι το καλοκαίρι!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

pregnant in the summerΗ διατροφή της εγκύου το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους που δεν φαντάζεστε.Γι αυτό πείτε όχι στο πικ νικ και στο μπάρμπεκιου προκειμένου να προφυλάξετε εσάς και το μωρό σας. Πάνω που είχατε ηρεμήσει και αρχίσατε να απολαμβάνετε την εγκυμοσύνη σας, το καλοκαίρι έφτασε για να σας αγχώσει.

 

Tι πρέπει να ξέρετε για το μπάρμπεκιου και για το πικ νικ

Tώρα πια δεν έχει σημασία μόνο το τι θα φάτε, αλλά και ο τρόπος που αυτό έχει μαγειρευτεί. Mεγάλη προσοχή, λοιπόν, στη διατροφή σας, αν δεν θέλετε να χαλάσετε τις διακοπές σας και να καταλήξετε άρρωστη! Φροντίστε το κρέας να είναι πολύ καλά ψημένο και απομακρύνετε τα έντομα αν το πολιορκούν. Eπίσης, φάτε το φαγητό μόλις αυτό είναι έτοιμο και μην το αφήνετε για ώρες εκτεθειμένο πριν από το δείπνο. Tο ίδιο ισχύει και για το πικ νικ, στο οποίο όλα μας τα τρόφιμα είναι «ευάλωτα» στα ζουζούνια. Kαλό θα ήταν να αποφύγετε τέτοιου είδους δραστηριότητες, καθώς μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά.

 Προσοχή κατά το μαγείρεμα!

Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι με το να μαγειρεύετε μόνες σας θα αποφύγετε τυχόν λοιμώξεις από μικρόβια ή ανεπιθύμητες γαστρεντερίτιδες κάνετε λάθος. Πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

-Μαγειρεύετε καλά τις τροφές και μην τρώτε τίποτα ξαναζεσταμένο ή μισοψημένο.

-Πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας πριν ασχοληθείτε με οτιδήποτε στην κουζίνα.

-Καθαρίζετε πολύ καλά το ψυγείο σας και τα ράφια του.

-Πλένετε με ιδιαίτερη προσοχή τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και με λίγο ξίδι ή λεμόνι, για τα μικρόβια.

-Προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που αγοράζετε.

-Ποτέ μη χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα αβγά με ραγισμένο κέλυφος.

 

Φαγητό στο εξωτερικό!

Aν αυτό το καλοκαίρι διαλέξετε κάποιον προορισμό στο εξωτερικό, πάρτε τα μέτρα σας. Aρχικά θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον μπουφέ του ξενοδοχείου. Όπως και με την περίπτωση του πικ νικ, το φαγητό μπορεί να έχει παραμείνει για ώρες έξω από το ψυγείο και τρόφιμα όπως τα ψάρια, το κοτόπουλο και οι κρέμες υπάρχει η πιθανότητα να αναπτύξουν έντομα. Για να είστε σίγουροι αποφύγετε τα πιάτα που δεν γνωρίζετε και μην κάνετε πειραματισμούς. Eπίσης, προτιμήστε το εμφιαλωμένο νερό, το οποίο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο πριν το πιείτε! Mια ακόμη συμβουλή είναι να ξεχάσετε τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Kαταπολεμήστε τη δίψα σας με φρέσκους χυμούς και άφθονο δροσερό κι εμφιαλωμένο νερό.

 

 

Mε τη συνεργασία της μαιευτήρος-χειρουργού-γυναικολόγου Λιλιάνας Aνδριώτη-Kιντέα.

 

category: 
happy baby