Εγκυμοσύνη και ορμονικές διαταραχές

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

γυναικολόγοςΤο ζήτημα των ορμονικών διαταραχών στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία είναι χιλιοσυζητημένο και ως έναν βαθμό παρεξηγημένο.

 

Συχνά, γυναίκες και άνδρες, μέλλοντες γονείς, υποθέτουν ότι είναι απλώς μια υπερβολή που έρχεται να προστεθεί στο θέμα «εγκυμοσύνη». Οι ορμόνες, όμως, όπως θα έχει διαπιστώσει κάθε γυναίκα που έμεινε έγκυος και γέννησε, δεν είναι αστεία υπόθεση.

Ακόμη κι αν στην εγκυμοσύνη σας δεν νιώσετε… κάπως, όλα βαίνουν φυσιολογικά και θέλετε να μη σας συμπεριφέρονται σαν να είστε άρρωστη, η συμβουλή μου είναι μία: εκμεταλλευτείτε το ντάντεμα και αποδώστε όλα τα καπρίτσια σας στις… ορμόνες. Οι ορμονικές αλλαγές στη μέλλουσα μητέρα, ακόμη και αν δεν φανούν στην ίδια και στο περιβάλλον της στους 9 μήνες, θα φανούν σίγουρα στην περίοδο της λοχείας. Και αυτό γιατί η νέα μητέρα καλείται και να αναρρώσει αλλά και να αναλάβει, συχνά εξ ολοκλήρου, τη φροντίδα ενός πλάσματος που εξαρτάται απόλυτα από εκείνη. Κι αυτό δεν είναι μικρή υπόθεση. Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα του τι σημαίνουν ορμονικές αλλαγές, φανταστείτε ότι είστε στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό και πρέπει την ίδια στιγμή να τρέξετε μαραθώνιο. Δεν θα αισθανόσασταν σαν να έχετε ένα τεράστιο φορτίο; Και, καλώς ή κακώς δεν έχουν όλες οι λεχώνες κατανόηση από το περιβάλλον τους για όσα τους συμβαίνουν, καθώς συνήθως οι «απ’ έξω» κρίνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν μόνο στην εγκυμοσύνη και όχι μετά.

Γι’ αυτό η συμβουλή μου προς τις μέλλουσες μαμάδες είναι μία: απολαύστε την εγκυμοσύνη, ζητήστε να τα έχετε όλα στο πιάτο, αν μπορείτε μην κάνετε τίποτα απολύτως και αποδώστε τα όλα στις ορμόνες. Ούτως ή άλλως, θα σας πιστέψουν. Και το χρειάζεστε αυτό το ντάντεμα, καθώς όταν θα γεννηθεί ο μικρός σας άγγελος θα χρειαστεί αυτό και άλλο τόσο ντάντεμα!

 

happy baby