Εγκυμοσύνη και καφεΐνη!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος καφέςΗ κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν είναι απλή υπόθεση, αφού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να γεννηθεί το έμβρυο ελλιποβαρές!

 

Eίναι γεγονός πως ολοένα και περισσότερες έρευνες στρέφονται προς τη διατροφή της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ομαλή εξέλιξή της, όπως και για τη διασφάλιση της σωστής ανάπτυξης του εμβρύου. Έτσι, λοιπόν, και το θέμα της καφεΐνης έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας εδώ και χρόνια από πολλούς επιστήμονες. Τα τελευταία νέα έρχονται από μία ολλανδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus, στο Ρότερνταμ, σύμφωνα με την οποία οι έγκυες που καταναλώνουν έξι φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα κινδυνεύουν να γεννήσουν μικρόσωμα παιδιά σε σχέση με τις γυναίκες που πίνουν λιγότερη καφεΐνη, δηλαδή εάν η κατανάλωση καφεΐνης κυμαίνεται σε λογικές ποσότητες και δεν υπερβαίνει τα δύο φλιτζάνια την ημέρα και δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που να προκαλούν προβλήματα, όπως κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνευματωδών κ.ά., η κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλό βάρος σώματος του εμβρύου στη γέννηση ή δυσκολίες κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, πολλές είναι οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, που υπερβαίνουν το όριο της καφεΐνης και η ποσότητα της κατανάλωσής τους είναι ανάλογη με έξι κούπες καφέ ημερησίως.

Η παραπάνω έρευνα, λοιπόν, αφορά σε αυτές ακριβώς τις γυναίκες και τα αποτελέσματά της έδειξαν πως το ύψος των νεογέννητών τους κατά μέσο όρο ήταν λίγο μικρότερο από των νεογέννητων των μητέρων οι οποίες κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

Η έρευνα!

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 7.300 γυναίκες από τα πρώτα στάδια της κύησής τους, εκ των οποίων ένα ποσοστό 2% με 3% απάντησε ότι κατανάλωνε ποσότητα καφεΐνης ανάλογη με έξι κούπες καφέ καθημερινά επί ένα τρίμηνο. Τα μωρά των μαμάδων που έπιναν πολύ καφέ γεννήθηκαν πιο μικρά από τα μωρά που η μαμά τους δεν έπινε καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως δήλωσε στο Reuters η ερευνήτρια Ρέιτσελ Μπέικερ «Η κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει το ύψος του βρέφους από το πρώτο τρίμηνο και μετά». Η ανάπτυξη των βρεφών καταγράφηκε μέσω υπερήχων σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ανά τρίμηνο οι μέλλουσες μαμάδες ανάφεραν πόσον καφέ αλλά και τσάι έπιναν. Αν και οι περισσότερες κατανάλωναν λιγότερο από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα σε όλα τα στάδια της κύησης, υπήρχε ένα ποσοστό 2% και το 3% που κατανάλωνε έξι φλιτζάνια ή περισσότερα.

 

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι ένα από τα καλύτερα μελετημένα συστατικά των τροφίμων, η οποία καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ωστόσο η επιστημονική έρευνα δεν έχει εξαντλήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν. Εκτός από τον καφέ, καφεΐνη επίσης περιέχουν το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ποτά που προσφέρουν ενέργεια και η σοκολάτα και είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αυτά τα προϊόντα θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο και σύνεση, όχι μόνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού.

 

Ημερήσια κατανάλωση

Παρότι οι γνώμες στην ιατρική κοινότητα για το θέμα αυτό διίστανται και δεν υπάρχει ομοφωνία για την ασφαλή ποσότητα κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται ότι κατανάλωση μεγαλύτερη από 3 φλιτζάνια ημερησίως θα πρέπει να αποφεύγεται. Το 1 φλιτζάνι θεωρείται σίγουρα ασφαλές, ενώ μένει ακόμα να διευκρινισθεί ο ακριβής κίνδυνος που μπορεί να εμπεριέχει και να εγκυμονεί η κατανάλωση 2 φλιτζανιών σε καθημερινή βάση.

 

Συμπέρασμα!

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ερευνήτρια Ρέιτσελ Μπέικερ, από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ, οι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Η εγκυμοσύνη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και η συμπεριφορά της γυναίκας δεν θα πρέπει να βγαίνει από το φυσιολογικό. Όταν, όμως, η συμπεριφορά της γυναίκας, πριν από την εγκυμοσύνη της, ήταν έξω από το φυσιολογικό, η έγκυος πρέπει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά της και τις διατροφικές της συνήθειες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό. Ωστόσο, από τα ευρήματα δεν προκύπτει ότι η κατανάλωση λιγότερου καφέ είναι γενικώς «ασφαλής» στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Μελετήσαμε μόνο την επίδραση της καφεΐνης στην ανάπτυξη του εμβρύου», είπε η Μπέικερ και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την πιθανότητα άλλων επακόλουθων από την κατανάλωση καφεΐνης από εγκύους».

 

Πηγή: ErasmusMC Holland

 

happy baby