Διδάξτε στο μικρό σας πώς να επιλύει τα προβλήματα του!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

το παιδί χειρίζεται τα προβλήματα του μόνο του, ανεξάρτητο παιδίΈνα πολύτιμο δώρο στο παιδί σας θα ήταν να του μάθετε πώς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις με άλλους ανθρώπους.

Τα παιδιά αντιδρούν συνήθως σε ένα πρόβλημα με αναποτελεσματικούς τρόπους: κλαίνε, θυμώνουν, χτυπούν, γκρινιάζουν.

 

Είναι ευθύνη του γονέα να εφοδιάσει το παιδί, από την προσχολική ήδη ηλικία, με θετικές τεχνικές για να αντιμετωπίζει προστριβές με το περιβάλλον του. Υποχρέωση κάθε γονιού δεν είναι μόνο να μάθει στο παιδί του να περπατά ή να μιλά. Σημαντικό είναι επίσης ο γονέας να το διδάξει πως να συμπεριφέρεται, πως να σκέφτεται, πως να ξεπερνά και πως να επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς μεγαλώνει.

 

Παρακάτω παραθέτουμε μία κατάσταση που όλοι οι γονείς έχουν ζήσει και σας αφήνουμε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας και γιατί όχι να αντιγράψετε την...τεχνική για να τη χρησιμοποιήσετε μελλοντικά!

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα παιδικό πάρτυ, όπου... η τετράχρονη Κική τρέχει κλαίγοντας στη μαμά της:

  • “Η Μάρω με χτύπησε!”
  • “Τι συνέβη και σε χτύπησε;” Λέει η μαμά της ψύχραιμα και με τρυφερότητα.
  • “Εκεί που έπαιζα με χτύπησε!”, απαντά η Κική μέσα από λυγμούς.
  • “Δηλαδή σε χτύπησε χωρίς κανένα λόγο;” Τη ρωτάει μετά από λίγο η μαμά της δίνοντας της χρόνο να ηρεμήσει.
  • “Ε να, δε με άφηνε να διαβάσω το βιβλίο με το λύκο.”
  • “Και...”
  • “Την έσπρωξα για να το πάρω.”
  • “Πρέπει να θύμωσες πολύ που σε χτύπησε.”
  • Ναι. Πολύ.”, απαντάει πιο ήρεμα τώρα η Κική.
  • “Πώς νομίζεις ότι ένιωσε η Μάρω που την έσπρωξες;”
  • “Τσαντίστηκε”, λέει η Κική μετά από μακρά παύση.
  • “Νομίζω ότι μάλλον γι' αυτό σε χτύπησε μετά”, λέει ήρεμα η μαμά και προσθέτει: “Μπορείς να σκεφτείς κάποιον τρόπο για να σε αφήσει να διαβάσεις το βιβλίο της;”
  • “Να της το πάρω από τα χέρια!”
  • “Αν το κάνεις αυτό μάλλον θα σε χτυπήσει πάλι. Μπορείς να σκεφτείς κάποιον άλλο τρόπο;”
  • “Να της δώσω το δικό μου βιβλίο με τα ζωάκια” λέει η Κική μετά από σκέψη.
  • “Μπράβο, αυτή είναι πολύ καλή ιδέα. Περίμενε να σου το δώσω” καταλήγει με τόνο ενθουσιασμού η μαμά!

Ας αναλύσουμε κάθε κουβέντα αυτής της μαμάς που είναι μια ευφυέστατη ειρηνοποιός. Η Κική βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη κατάσταση και αντιδρά με θυμό και κλάμα. Η μητέρα της δεν την ακολουθεί στην αναστάτωσή της, αλλά παραμένει ήρεμη, στοργική και λογική. Μια άλλη μητέρα θα μπορούσε να αγχωθεί αν η κόρη της χτύπησε σοβαρά ή να τα βάλει με τη μητέρα της Μάρως.

Η έξυπνη όμως μαμά του παραδείγματός μας, θέλει να αφήσει την κόρη της να ηρεμήσει σιγά σιγά και με σωστή κουβέντα να ανακαλύψει πιο ήταν το πρόβλημα. Η απάντηση “εκεί που έπαιζα με χτύπησε” δεν της αρκεί και συνεχίζει να τη ρωτάει προσεκτικά για να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος. Έτσι μόνο διαπιστώνει ότι το επεισόδιο ξεκίνησε από την ίδια την Κική. ΄Ενας άλλος γονιός στη θέση της δε θα είχε μάθει ποτέ την αλήθεια. Αναγνωρίζει και εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματα της κόρης της. Αυτό είναι πάντα λυτρωτικό.

Έπειτα προχωράει ένα βήμα πιο πέρα: παρακινεί την Κική να σκεφτεί πως αισθάνεται η άλλη πλευρά. Η μικρή με τον τρόπο αυτό αναγκάζεται να αλλάξει οπτική γωνία και αρχίζει να σκέφτεται ψύχραιμα.

 

Στο επόμενο στάδιο, η μαμά την παρακινεί να σκεφτεί μόνη της λύση στο πρόβλημα. Θα μπορούσε να προσφέρει μια έτοιμη λύση, ας πούμε να δώσει η ίδια το βιβλίο με τα ζωάκια στη Μάρω σε αντάλλαγμα για το επίμαχο βιβλίο; Είναι όμως πολύ καλύτερο να βάζεις το παιδί να βρίσκει τη λύση από το να του την επιβάλλεις. Στην επόμενη διαμάχη είναι πιο πιθανό το μικρό να βάλει το μυαλουδάκι του να σκεφτεί, παρά να θυμηθεί την έτοιμη λύση. Η Κική δίνει μια πρώτη αναποτελεσματική επιλογή.

 

Η μαμά της, της εξηγεί απλά, ότι δε θα κερδίσει και πολλά αν ξαναχτυπήσει τη φίλη της. Το κοριτσάκι τότε, ήρεμο πια και με προσωπικό κίνητρο να σκεφτεί κάτι καλό, βρίσκει μια πολύ καλή ιδέα. Το πρόβλημα έχει πιθανόν λυθεί. καθώς η Κική είχε την ευκαιρία να μάθει πολλά, μέσα από μια δυσάρεστη κατάσταση και οι εκρήξεις του θυμού αποφεύχθηκαν!

 

Ο τρόπος που λέτε όχι σε κάποιον, ο τρόπος που παίρνετε αποφάσεις με τον σύντροφό σας, ο τρόπος που λύνετε ένα πρόβλημα αποτελεί μοντέλο, που απορροφάται από το παιδί σας. Θυμώνετε ή συζητάτε; Σαρκάζετε ή προσπαθείτε να βρείτε πιθανές λύσεις; Ακούτε τον άλλον ή έχετε προκατειλλημένες απόψεις;

 

Αναλογιστείτε παρόμοιες δύσκολες στιγμές. Πως αντιδράσατε; Τι μπορούσατε να πείτε και να κάνετε καλύτερα;

 

Συζητήστε ακόμη και υποθετικά προβλήματα με τα μεγαλύτερα νήπια. Συμφωνείστε με τον σύντροφό σας σε στρατηγικές για να λύνετε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι προτιμότερο να έχετε προετοιμαστεί πριν από τη φλόγα και τον εκνευρισμό της στιγμής. Σκεφτείτε καταστάσεις, μέσα από παραμύθια, κινούμενα σχέδια και ιστορίες ή μεταφέροντας τα στη σκηνή ενός κουκλοθέατρου.

Και σίγουρα θα έχετε προσφέρει πολλά περισσότερα στο παιδί σας!

 

Δείτε ακόμη:  Απαιτητικά παιδιά!

                         Τι χρειάζεται για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο παιδί;

                         Καταπολεμήστε το παιδικό άγχος!

 

Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, Συγγραφέας του βιβλίου “Προικισμένα μωρά εμπνευσμένοι γονείς: για μια άλλη προσχολική ηλικία”, Εκδ. Πατάκη,Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας.(pediatros-thes.gr)

 

happy baby