Συμβουλές για γονείς

Διαζύγιο κατά την εγκυμοσύνη

κοιλιά εγκύου

Το διαζύγιο κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι σκληρό. Μπορείτε, όμως, να εστιάσετε στο θαύμα που «κουβαλάτε» μέσα σας και να θυμάστε πως είστε ικανή να ανατρέψετε ολόκληρη τη ζωή σας με τρόπο θετικό, όσο δεν φαντάζεστε!

 

Προχωρήστε ακάθεκτη!

Είναι αδιαμφισβήτητο πως μια γυναίκα στη διάρκεια της κύησης έχει ανάγκη από ηρεμία και φροντίδα. Ένα διαζύγιο σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αρκετά δύσκολο. Κατά τη διάρκεια της κύησης ο οργανισμός δέχεται πολλές μεταβολές, μεταξύ των οποίων και οι ορμονικές, οι οποίες είναι υπεύθυνες ακόμη και για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Όταν σε αυτές, λοιπόν, καλούμαστε να προσθέσουμε και σοβαρά προβλήματα, είναι λογικό να πελαγώνουμε! Να ξέρετε, όμως, πως δεν είναι ανάγκη να σας καταβάλλει το άγχος, όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται τώρα να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας ισορροπία. Το καλύτερο για εσάς είναι να προσπαθήσετε να δείτε λογικά την κατάσταση και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Έχετε μια ζωή μέσα στην κοιλιά σας, η οποία καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Η επικοινωνία της μητέρας με το έμβρυο είναι σημαντικός παράγοντας για τον τρόπο ανάπτυξής του! Γι’ αυτό φροντίστε να είστε αισιόδοξες! Συνειδητοποιήστε ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή σας και μην επιτρέψετε σε τίποτα και σε κανέναν να διαταράξει τις σκέψεις σας και την ίδια σας τη ζωή, που ανοίγεται φυσικά όλη μπροστά σας μαζί με το μωρό σας!

 

Μην «πνίγετε» τα συναισθήματά σας!

Καταρχάς, μην κάνετε το λάθος να κατηγορείτε τον εαυτό σας για όσα νιώθει και να προσπαθήσετε να του επιβάλετε μια φαινομενική ηρεμία, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καταπιεστείτε! Η πιο υγιής μέθοδος για να ξεπεράσετε πραγματικά κάτι και να επέλθει η ψυχική σας ισορροπία είναι να μάθετε να το εκφράζετε ή να αποφορτίζεστε από την αρνητική ενέργεια που σας καταβάλλει. Είναι κατανοητό πως η εγκυμοσύνη δεν ακολουθεί το ρητό: «Όλα επιτρέπονται». Παρόλα αυτά, με την πολύτιμη συμβολή του γιατρού σας μπορείτε να βρείτε διέξοδο στην ψυχική σας κούραση, είτε αυτό θα είναι ασκήσεις χαλάρωσης, yoga για εγκύους, βόλτες στη φύση ή στο πάρκο, είτε το να διαβάσετε ένα βιβλίο ψυχολογίας που θα σας αναπτερώσει το ηθικό κ.λπ. Ο πιο κλασικός αλλά και σωστός τρόπος είναι να κρατάτε ημερολόγιο! Μπορεί να φαίνεται παιδικό, ωστόσο η έκφραση όσων νιώθουμε γραπτώς μειώνει την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων και νιώθουμε πιο ανάλαφροι από ποτέ! Έτσι, θα μπορέσετε να βρείτε πιο εύκολα τις προσωπικές σας διαδρομές εκτόνωσης!

 

Βρείτε  τη σωστή  λύση!

εγκυος γυναίκαΤο πρώτο και ίσως το δυσκολότερο βήμα στη διαδικασία οποιασδήποτε δύσκολης συνθήκης είναι η αποδοχή της κατάστασης. Εφόσον ο χωρισμός είναι οριστικός και αμετάκλητος πρέπει να αποδεχτείτε πως ο γάμος σας έχει λήξει. Μην προτρέξετε να κατηγορήσετε ή να απορρίψετε τον εαυτό σας για την έκβαση της σχέσης, αλλά ούτε και να ρίξετε όλο το φταίξιμο στον σύζυγό σας. Σε μια σχέση που τελειώνει έχουν πάντα και οι δύο την ευθύνη. Ο γάμος σας μπορεί να έχει λήξει, αλλά αυτό που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να τελειώσει είναι η ανθρώπινη επαφή λόγω του παιδιού σας. Σε λίγους μήνες θα γεννήσετε ένα παιδί το οποίο θα έχει ανάγκη και τους δύο γονείς του. Εκείνο δεν φταίει σε τίποτα και οφείλετε να του προσφέρετε το καλύτερο! Για το λόγο αυτόν, συζητήστε με τον άντρα σας και βρείτε έναν τρόπο να μην αφήσετε τον εγωισμό ή τα όποια προσωπικά σας προβλήματα να επηρεάσουν την προσφορά και την αγάπη στο ίδιο σας το παιδί!

 

Ψηλά το κεφάλι!

Η περίπτωση της εγκατάλειψης από τον σύζυγο είναι μια οδυνηρή διαδικασία, στην οποία όμως δεν θα επιτρέψετε να σας καταβάλει! Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, αρκεί να το θέλουμε και να το πάρουμε απόφαση. Υπάρχουν πάντα εύκολες και δύσκολες στιγμές στη ζωή μας, αλλά την ειδοποιό διαφορά την κάνει η οπτική γωνία από την οποία τις βλέπουμε.

Δείτε πιο θετικά τη ζωή! Κυοφορείτε μια ζωούλα μέσα σας, που περιμένει να της δείξετε τον κόσμο. Είναι μια μεγάλη ευθύνη, αλλά ίσως είναι και η καλύτερη που θα αναλάβει ποτέ μια γυναίκα στη ζωή της. Σκεφτείτε πόσο όμορφα θα νιώσετε όταν κρατήσετε το μωρό σας αγκαλιά και πόσο μικρά θα σας φαίνονται στη συνέχεια όλα τα άλλα!

 

Δεν είστε μόνη!

Υπάρχουν, όντως, κάποιες πρακτικές δυσκολίες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται εγκατάλειψη στέγης από τον σύζυγό σας μπορείτε φιλικά να λύσετε κάποια ζητήματα που προκύπτουν από τη δυσκολία σας να τα κάνετε όλα εσείς, καθώς και από το να ζείτε χωρίς σύντροφο. Να ξέρετε πως και ένας πατέρας νιώθει αγάπη για το έμβρυο και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί εάν κι εσείς έχετε καλή πρόθεση και δεν τείνετε να τον εξουσιάζετε προβάλλοντας τη δικαιολογία της εγκυμοσύνης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, που ο σύζυγός σας δεν είναι εκεί για εσάς, μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που σας αγαπούν και θέλουν να σας στηρίξουν, απλά κάποιες φορές όταν είμαστε φορτισμένοι δεν το αντιλαμβανόμαστε. Οι γονείς σας, τα αδέλφια σας, οι συγγενείς σας ή και οι φίλοι σας πάντα θα είναι κοντά σας! Μην υποτιμάτε την προσφορά τους και μη νιώθετε άσχημα αν ζητήσετε τη βοήθειά τους. Μπορείτε, μάλιστα, σε όλους τους «εθελοντές» να θέσετε τα όρια της βοήθειας που επιθυμείτε, ώστε να μη νιώσετε εγκλωβισμένες! Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση που θα μείνετε εγκαταλελειμμένες από όλους και από όλα, να θυμάστε πως είστε πιο δυνατές από όσο νιώθετε πως είστε και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους προσωπικούς σας στόχους και την ευτυχία σας!

 

Ο νόμος ορίζει…

Ο νόμος δεν προβλέπει κάτι ξεχωριστό για την περίπτωση της εγκύου γυναίκας που βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου. Αυτό, κυρίως, συμβαίνει επειδή πιθανότατα το παιδί θα έχει γεννηθεί έως ότου βγει το διαζύγιο και τότε θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενοι νόμοι που αφορούν στον επίσημο χωρισμό των γονιών που έχουν παιδιά. Το καλύτερο για εσάς, τον σύζυγό σας και το αγέννητο μωρό σας είναι το διαζύγιο να βγει με συναινετική διαδικασία. Σημαντικό, όμως, όπως και να έχει, είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τα δικαιώματά σας σχετικά με την έκβαση του διαζυγίου και τα περαιτέρω δικαιώματά σας!

Το παιδί, συνήθως, μένει με τη μητέρα, εκτός από περιπτώσεις που κρίνεται από το δικαστήριο πως είναι ακατάλληλη για την ανατροφή του.

Το δικαστήριο αποφασίζει, πάντα, ένα ύψος διατροφής για το παιδί, που προκύπτει από το συνολικό εισόδημα του πατέρα και τα φορολογικά του στοιχεία.

Στην περίπτωση που δεν εργάζεται η μητέρα, το δικαστήριο κρίνει ένα ύψος διατροφής και για εκείνη, ανάλογα, πάλι, με τα εισοδήματα του πατέρα και τα φορολογικά του στοιχεία.

Η έγκυος γυναίκα που είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται να παίρνει μηνιαίως έναν βασικό μισθό, ως επίδομα μητρότητας, από τον ΟΑΕΔ. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος οργανισμός χορηγεί ένα επίδομα συμπληρωματικής παροχής και το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση, καθώς καθορίζεται από το μισθό που έπαιρνε η έγκυος όταν εργαζόταν.

Ο νόμος ορίζει άδεια μητρότητας για 4 μήνες. Στην περίπτωση που κάποια έγκυος είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους 6 μήνες που καλύπτει ο ΟΑΕΔ, πρέπει να το ανακοινώσει 1 μήνα πριν στον εργοδότη της, καθώς και να απευθυνθεί στον οργανισμό συμπληρώνοντας μια αίτηση. Τακτοποιήστε το!

Στην περίπτωση που η έγκυος έχει διακόψει την εργασία της 42 μέρες πριν τον τοκετό και στην εργασία που βρισκόταν ήταν ανασφάλιστη μπορεί να απευθυνθεί στην Κοινωνική Πρόνοια και να λάβει εφάπαξ ένα χρηματικό ποσό των 400 ευρώ.

Επιπλέον, η Κοινωνική Πρόνοια χορηγεί στις διαζευγμένες ή εγκαταλελειμμένες μητέρες ένα μηνιαίο επίδομα προστασίας παιδιών, στο ύψος των 44 ευρώ! Να σημειωθεί πως το ποσό επιδόματος δεν έχει αυξηθεί  εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

 

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε τους κάτωθι οργανισμούς: 

Κοινωνική Πρόνοια, τηλ.: 210-6452145. 

ΟΑΕΔ, τηλ.: 210-9989000.

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου-ψυχοπαιδαγωγού, πτυχιούχου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνης του κέντρου «Παιδί και μάθηση», Άλκηστης Ρεϊζοπούλου και της δικηγόρου, απόφοιτης της Νομικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αντιγόνης Βιλαέτη

 

happy baby