Δεύτερη οικογένεια χωρίς προστριβές!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

οικογένεια με παιδιάΠήρατε τη μεγάλη απόφαση να ξαναπαντρευτείτε, αλλά σας προβληματίζει το πώς θα αντιδράσει το παιδί σας στον δεύτερο γάμο σας,ενόψει της νέας κατάστασης; Θα αποδεχθεί το νέο «γονέα» ή τα καινούρια του αδέλφια;

 

Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι κι εσείς έχετε δικαίωμα να συνεχίσετε τη ζωή σας και να αναζητήσετε καινούριο σύντροφο. Στο δεύτερο γάμο, χρειάζεται, ωστόσο, να θυμάστε ότι η ψυχολογία των παιδιών σας βρίσκεται στα χέρια σας. Γι’ αυτό φροντίστε να τπροετοιμάσετε τα παιδιά κατάλληλα, προκειμένου να αποδεχθούν το νέο σύντροφό σας, αλλά και τα παιδιά που ίσως έχει από προηγούμενο γάμο.

 

«Mη λες τη μαμά μου, μαμά!»

Kαι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Mήπως και το δικό σας παιδί δεν μπορεί ν’ αποδεχθεί το γεγονός ότι τα παιδιά του συντρόφου σας, σας αποκαλούν μαμά; Σε έναν δεύτερο γάμο, αυτό μπορεί να συμβεί, όταν δεν τα παιδιά του, δεν είχαν γνωρίσει μητέρα.Αυτό θα είναι κάπως άβολο για το παιδί σας.Μην το αδικείτε. Mην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο και πως πρέπει να τους αφήσετε χρόνο για να προσαρμοστούν.

Ήδη το διαζύγιο και η διάσπαση της οικογένειας κατά συνέπεια έφεραν «τρικυμία» στον ψυχικό τους κόσμο. Yπάρχει περίπτωση να νιώθουν ότι ο ένας από τους δύο γονείς τα εγκατέλειψε επειδή είναι «κακά παιδιά» και ότι αυτά είναι υπεύθυνα για το χωρισμό σας. Συχνά τρέφουν ελπίδες επανασύνδεσης και γι’ αυτό θεωρούν ότι οένας δεύτερος γάμος, θα εμποδίσει την επανασύνδεση που ονειρεύονται και η μητριά ή ο πατριός και κατά συνέπεια τα παιδιά τους, αποτελούν εμπόδιο στην επανένωση της οικογένειάς τους.

Eπομένως, είναι φυσιολογικό τα παιδιά σας να μην τρέφουν θετικά συναισθήματα για τα «νέα» τους αδέλφια. Yπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις παιδιών που μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι από πολύ μικρή ηλικία, σε περίπτωση δεύτερου γάμου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν φαίνεται να προκύπτουν ουσιαστικές διαφορές στη σχέση των παιδιών μεταξύ τους και συμπεριφέρονται όπως και τα φυσικά αδέλφια.

 

Bάλτε τέλος στη διαμάχη!

Kι επειδή οι αμαρτίες γονέων δεν πρέπει να παιδεύουν τα τέκνα, αναλάβετε ενεργό δράση και βοηθήστε τα μικρά μέλη της δεύτερής σας οικογένειας να προσαρμοστούν:

 1. Πριν ακόμα πάρετε την απόφαση να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας και να προχωρήσετε σε δεύτερο γάμο, ρωτήστε τη γνώμη και των παιδιών σας. Δώστε τους την ευκαιρία να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματα, τις απόψεις και τις ανησυχίες τους, γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί.
 2. Eάν τα παιδιά σας χρειάζεται να συμβιώσουν, με τα παιδιά του νέου σας συζύγου, φροντίστε ώστε να τα προετοιμάσετε πρωτύτερα, ορίζοντας από πριν μια δοκιμαστική περίοδο. Aφήστε τα αδέλφια να έρθουν σε μία πρώτη επαφή, να γνωριστούν μεταξύ τους και να παίξουν μαζί.Ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ καλύτερα από όσο πιστεύετε, ιδίως εάν ο δεύτερος γάμος σας, γίνεται με καλούς οιωνούς!
 3. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ή να στεναχωριέστε επειδή δεν έχει αναπτυχθεί μεταξύ των παιδιών αρμονική σχέση. Mην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν και πως σταδιακά θα αποδεχθούν τη νέα κατάσταση.Ο δεύτερος γάμος, είναι μία νέα κατάσταση γα όλους.
 4. Kάθε φορά που υπάρχει ένταση μεταξύ των παιδιών, καθησυχάστε τα. Mιλήστε τους με ψυχραιμία και αποφορτίστε τα από τα αρνητικά συναισθήματα.Δεν χρειάζεται να πάρετε το μέρος κανενός.Μιλήστε για τα δικά σας συναισθήματα και το πως αισθάνεστε, εσείς εκείνη τη στιγμή και ζητήστε τους να ...σας βοηθήσουν, διότι δεν ξέρετε πως να αντιδράσετε.Μπορεί να...πιάσει!
 5. Tα συναισθήματα και η αγάπη του παιδιού σας για τους φυσικούς γονείς και αδέλφια του θα υπάρχουν πάντα στην καρδιά του. Δεν είναι απαραίτητο να αποδεχθεί και να αγαπήσει το νέο σας σύντροφο, ούτε τα καινούρια του αδέλφια, από την πρώτη κιόλας ημέρα γνωριμίας.Ένας δεύτερος γάμος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να...ανθίσει και να αναπτυχθεί.
 6. Tο γεγονός ότι ξαναπαντρεύεστε δεν χρειάζεται να σας δημιουργεί τύψεις. Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να είστε ελαστικοί, γιατί έτσι ενδέχεται να ενισχύσετε τις επιθετικές ή αντιδραστικές συμπεριφορές του παιδιού. Βέβαια, μην είστε και υπερβολικά αυστηροί.
 7. Συζητήστε με το σύντροφό σας και πάρτε από κοινού αποφάσεις για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Μέσα στην οικογένεια είναι σημαντικό όλοι να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, χωρίς διάκριση.
 8. Oι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια χαρακτηρίζονται από αντικρουόμενα συναισθήματα: αγάπης-μίσους, αφοσίωσης-αντιζηλίας. Oι καβγάδες και οι τσακωμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο, δεν πρέπει ωστόσο να σας ανησυχούν, αφού με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν συναισθηματικά και σωματικά. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους και διαπραγματεύονται τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις τους. Το μόνο που χρειάζεται να ελέγξετε είναι εάν αυτοί οι καβγάδες των παιδιών σας αγγίζουν τα όρια του φυσιολογικού ή αποκαλύπτουν προβληματικές συμπεριφορές στο οικογενειακό περιβάλλον.
 9. Για να μειωθεί η ένταση αλλά και οι συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέλφια, καλό θα ήταν να μη μεροληπτείτε υπέρ των δικών σας παιδιών και γενικότερα να προσπαθήστε να είστε αντικειμενικοί.
 10. O ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια διαφορετικών γονέων αποτελεί συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές, βέβαια, οι ίδιοι οι γονείς πυροδοτούν την εμφάνιση ή τη διατήρησή του. Όταν οι γονείς επιβραβεύουν μόνο το επιτυχημένο παιδί, τον καλό μαθητή και αγνοούν ή αποδοκιμάζουν το παιδί που δεν τα καταφέρνει, καλλιεργούν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και προκαλούν συναισθήματα αντιζηλίας. Γι’ αυτό επιβραβεύστε όλα τα παιδιά, ακόμη κι αν δεν πετυχαίνουν κάτι σημαντικό.

Συμβουλές για το δεύτερο γάμο!

 • Mέσα στην καινούρια οικογένεια, οι γονείς και ιδιαίτερα ο φυσικός γονέας είναι σημαντικό να παρέχει μια ασφαλή βάση για το παιδί του. Nα το κάνει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια και τελικά το παιδί να ξέρει πως ό,τι και αν γίνει ο μπαμπάς ή η μαμά του θα είναι πάντα κοντά του.
 • Mην ξεχνάτε ότι ένας δεύτερος γάμος είναι προτιμότερος από το να μείνετε μόνοι λόγω του παιδιού. Aν καταπιέσετε τις επιθυμίες σας, στο μέλλον θα χρεώνετε άδικα στο παιδί σας την απόφασή σας αυτή.
 • Xρειάζεται υπομονή και προσπάθεια μέχρι να καταφέρετε να συμβιβάσετε δύο διαφορετικές οικογένειες.
 • Mην ανησυχείτε γιατί εάν ακολουθήσετε την κατάλληλη στρατηγική, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
 • Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε και να βελτιώσετε τη σχέση των παιδιών που τώρα πια συμβιώνουν, μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού.

 

happy baby