Δέν το τρώω!

Αν το παιδί σας επιμένει οτι "αυτό δεν το τρώω" τότε διαβάστε τις λύσεις σε μερικά από τα προβλήματα αυτού του τύπου, που αντιμετωπίζουν οι γονείς με τα χαριτωμένα παιδάκια τους, την ώρα του φαγητού, από τον 1ο μέχρι και τον 3ο χρόνο της ζωής τους!
Mεγαλώνοντας οι μικροί μας φίλοι γίνονται όχι μόνο πιο ζωηροί… αλλά και πιο επιλεκτικοί ή πιο αντιδραστικοί ως προς το φαγητό! Σε αυτήν τη φάση τα παιδιά με απλό τρόπο προσπαθούν να αντιληφθούν και να ανακαλύψουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο γύρω τους, να κατανοήσουν τι θέλουν, τι επιλέγουν, τι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, ή ακόμη και να «βάλουν» τα πρώτα τουβλάκια για τη δόμηση της προσωπικότητάς τους. Είναι λογικό, λοιπόν, όλες αυτές οι αλλαγές που γίνονται σε ένα νήπιο από χρόνο σε χρόνο να επηρεάζουν τις διατροφικές του συνήθειες, αλλά ακόμη και τη συμπεριφορά του στο τραπέζι! Από την άλλη, τι μπορούμε να πούμε για ένα νεογέννητο; Είναι σαφές πως το μωράκι σας δεν θέλει να σας κάνει τη ζωή δύσκολη, αλλά ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του πραγματικότητα, η οποία δεν του φαίνεται και τόσο εύκολη!
Από χρόνο σε χρόνο!
Διαβάστε ποια είναι τα πιο συνήθη διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς από το πρώτο μέχρι και το τρίτο έτος της ζωής του μικρού τους και εξοπλιστείτε με τις πολύτιμες λύσεις και τις συμβουλές που παρατίθενται στο εν λόγω άρθρο! Θα διαπιστώσετε ότι ίσως κάποια στιγμή να τα... χρειαστείτε!
Από 0 έως 1 έτους
Είναι γεγονός πως τα προβλήματα που σχετίζονται με το φαγητό του μωρού σας είναι πολύ διαφορετικά σε αυτήν τη φάση της ζωής του, από εκείνα που θα αντιμετωπίσετε αργότερα. Αυτό το διάστημα απαιτεί μεγάλη κατανόηση και τρυφερότητα από μέρους σας και φυσικά φροντίδα!
- Ρέψιμο: Ο σκοπός του ρεψίματος είναι το μωρό σας να βγάλει όλο τον αέρα που κατάπιε κατά τη διάρκεια του φαγητού. Ο εγκλωβισμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι και γι’ αυτό είναι σημαντικό να κρατήσετε το μωράκι σας, μετά το φαγητό, όρθιο και να το χαϊδέψετε ή να το χτυπήσετε απαλά στην πλάτη. Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται για να ρευτεί και να ξελαφρώσει!
- Αναγωγές: Είναι γεγονός ότι τα μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά μπορούν να σας δείξουν τα όριά τους. Υπάρχουν μωρά που βγάζουν εύκολα γάλα, μετά την ολοκλήρωση του φαγητού τους και άλλα όχι. Τα περισσότερα μωρά βγάζουν γάλα λόγω υπερσιτισμού ή επειδή η τρύπα στο μπιμπερό είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να ρουφούν περισσότερο γάλα από αυτό που χρειάζονται. Στην περίπτωση αναγωγής μη βιαστείτε να πιέσετε το μικρό σας να συνεχίσει να τρώει. Δοκιμάστε το, αν όμως δείτε ότι δεν έχει καμία όρεξη, αφήστε το στην... ησυχία του!
- Υπερσιτισμός: Προσέξτε να μην ταΐζετε το μωρό σας παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται. Ο υπερσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε πάχος, ακόμη και στη μετέπειτα ζωή του. Φροντίστε να «ακούτε» τις ανάγκες του μωρού σας, να του δίνετε τροφή μόνο όταν το θέλει κι εκείνο, κι αν το δείτε να χορταίνει και να αντιδράει στο επιπλέον γάλα, σε καμία περίπτωση μην το πιέσετε.
Από 1 έως 2 ετών
Βόμβα στο… τραπέζι! Σε αυτήν την ηλικία το μικρό σας ενδέχεται να διασκεδάζει πολύ με την εμπειρία του φαγητού! Ακόμη, όμως, δεν έχει μάθει να συντονίζει τις κινήσεις του, με αποτέλεσμα να τα κάνει όλα χάλια τριγύρω! Είναι αλήθεια ότι μερικά νήπια διασκεδάζουν πολύ περισσότερο όταν λερώνουν τα πάντα γύρω τους! Καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο για εσάς, όμως χρειάζεται να δείξετε ψυχραιμία, υπομονή και κατανόηση! Είναι σίγουρα το τρίπτυχο της επιτυχίας! Παρόλα αυτά μπορείτε πάντα να προστατεύετε το καλό σας σπίτι από… πυραύλους φαγητού που «εκτοξεύονται»! Τοποθετήστε κάτω από το καρεκλάκι φαγητού ένα πλαστικό τραπεζομάντιλο ή ακόμη και σειρές με φύλλα από εφημερίδες. Έτσι, η «περίσσια» τροφή θα πέφτει εκεί και δεν θα χρειάζεται να τη μαζεύετε από το πάτωμα. Εάν το μικρό σας λερώνεται πολύ κατά τη διάρκεια του φαγητού, να φροντίζετε να το πλένετε μόλις τελειώσει το φαγητό του και να το βοηθάτε να βλέπει το καθάρισμα με το νερό ως παιχνίδι! Σχεδιάστε με μια κιμωλία ή έναν μαρκαδόρο σε ποιο σημείο πρέπει να βάζει το κυπελλάκι του και σε ποιο το πιάτο του. Για παράδειγμα κάντε έναν κύκλο μικρό για το ποτήρι και ένα τετράγωνο για το πιάτο, στο κέντρο του δίσκου. Αυτό, ενδεχομένως να το βοηθήσει να κατανοήσει τα όριά του και φυσικά να μάθει σε ποια σημεία μπορεί να αφήσει τα «εργαλεία» του φαγητού του .
Σας κάνει κόνξες στα φαγητά; Πότε θέλει το ένα και πότε το άλλο, αρνούμενο κατηγορηματικά να φάει κάτι που πριν από δύο μέρες το ήθελε απεγνωσμένα; Τα περισσότερα νήπια περνούν τη φάση της αντίδρασης στο φαγητό, ενώ παράλληλα και τα ίδια προσπαθούν να κατασταλάξουν στα φαγητά που τους αρέσουν και τους κάνουν «κλικ» και σε αυτά που δεν θέλουν, προς το παρόν, να βάλουν στο στόμα τους. Τι κι αν μέχρι χθες το μικρό σας έτρωγε μόνο το κρέας και όχι τα φρούτα, αντιθέτως σήμερα θέλει μόνο φρούτα και αρνείται πεισματικά να βάλει μια μπουκιά κρέας στο στόμα του; Εσείς είναι καλό να διατηρείτε χαμηλούς τους τόνους, χωρίς να το πιέζετε και να προσπαθείτε να βρίσκετε πάντα μία λύση χωρίς κόπο, αλλά με τρόπο! Το κύριο μέλημά σας σε αυτήν τη φάση είναι να φάει το παιδί σας, όχι επειδή θα το πιέσετε, αλλά επειδή θα καταναλώσει κάτι που πραγματικά χρειάζεται και έχει ανάγκη. Να ξέρετε ότι καμία σχεδόν τροφή δεν είναι αναντικατάστατη! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το μικρό σας να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, δίχως να πιέζεται στο φαγητό. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, σε σχέση με το φαγητό, είναι να το εξαναγκάσετε να φάει κάτι που δεν το «τραβάει» ο οργανισμός του. Να θυμάστε ότι το μικρό σας έχει το δικό του γούστο στο φαγητό και δεν είναι ανάγκη να ταυτίζεται με το δικό σας. Στη φάση της άρνησης στο φαγητό προσπαθήστε να του μαγειρεύετε αυτά που ξέρετε πως τρώει και με τα οποία μπορεί να αναπληρώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά της ημέρας. Ακόμη, σε καμία περίπτωση μη δοκιμάσετε το καμουφλάρισμα του φαγητού ή τη δωροδοκία, γιατί το μικρό σας μπορεί να καταλήξει να μην τρώει ακόμη και τα φαγητά που πριν από λίγο καιρό έτρωγε.
Τροφικές αλλεργίες!
Οι τροφικές αλλεργίες σε πολλές περιπτώσεις μπερδεύονται με τη δυσανεξία που μπορεί να έχει κάποιος σε οποιαδήποτε τροφή. Η διαφορά τους είναι ότι η δυσανεξία σημαίνει ότι κάποιες τροφές δεν «ταιριάζουν» σε ένα άτομο, όσο κάποιες άλλες, οπότε δεν μπορεί να τις χωνέψει το ίδιο εύκολα. Αντιθέτως, η τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του σώματος σε μια πρωτεΐνη ή χημική ουσία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα δυσπεψίας, εμετούς, πρήξιμο του στόματος και του προσώπου, αλλά και κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα. Σε μια τέτοια περίπτωση δώστε προσοχή γιατί η πρώτη έκθεση του παιδιού σε μια ουσία στην οποία έχει αλλεργία μπορεί να είναι ήπιας μορφής, αλλά όσο πιο συχνά την καταναλώνει, τόσο οι αντιδράσεις του ενδέχεται να χειροτερεύουν. Εάν οι γονείς έχουν κάποια δυσανεξία ή αλλεργία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εντοπίσουν μήπως και το παιδί τους έχει αναπτύξει κάτι τέτοιο ώστε να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως!
Από 2 έως 3 ετών
Άρνηση και πείσμα! Από αυτήν την ηλικία κι έπειτα το μικρό σας μπορεί να μην πεινάει την ώρα την οποία εσείς επιλέγετε να ορίσετε κατάλληλη για το μεσημεριανό φαγητό! Αυτό μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ότι μπορεί να είναι αδιάθετο, οπότε εάν παρατηρήσετε ότι δεν έχει όρεξη να φάει, ενώ φαίνεται λιγάκι χλωμό ή αδιάθετο, καλό είναι να του βάλετε ένα θερμόμετρο. Δεύτερον, ότι μπορεί να έχει πεισμώσει για κάτι. Εάν πράγματι κάτι έχει συμβεί μέσα στη μέρα, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεσή του με αρνητικό τρόπο, τότε μιλήστε του και προσπαθήστε, με ήρεμο τρόπο, να το κάνετε να σας ακολουθήσει. Εάν δεν... πιάσει κάτι τέτοιο, αφήστε το μόνο του. Δώστε του χρόνο και θα έρθει με δική του πρωτοβουλία να φάει, όταν το θελήσει. Τέλος, μπορεί απλά να μην έχει όρεξη να φάει και εσείς να χρειάζεται να το αποδεχτείτε! Ενδέχεται ακόμη και μια ώρα πριν να ήπιε γάλα ή να έφαγε κάποιο σνακ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βάλει τίποτα στο στόμα του, καθώς του έχει κοπεί η όρεξη. Εάν το παιδί σας δεν έχει όρεξη να φάει, μην προσπαθήσετε να το πείσετε ή να το πιέσετε να καθίσει στο τραπέζι μαζί σας και να φάει. Το μόνο που θα καταφέρετε, εάν το καταπιέσετε να κάνει κάτι που δεν θέλει, είναι η τραπεζαρία ή η κουζίνα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Και φυσικά αυτό δεν σας συμφέρει! Μην ανησυχείτε που δεν θέλει να φάει το μεσημεριανό του μια συγκεκριμένη ώρα. Να είστε σίγουροι πως θα αναπληρώσει κάθε χαμένh θερμίδα όταν πεινάσει (δηλαδή στο επόμενο γεύμα).