Βρεφικό μασάζ!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

βρεφικό μασάζΤα μωρά έχουν έντονη ανάγκη να νιώθουν το άγγιγμα της μαμάς, καθώς τους προσφέρει ασφάλεια. Το βρεφικό μασάζ είναι ο καλύτερος τρόπος να του δείξετε την αγάπη σας!

 

Η επιδερμίδα των μωρών είναι ένα από τα μέσα για να κατανοούν τον κόσμο. Γι’ αυτό και το άγγιγμα της μητέρας στο μωρό της του δίνει να καταλάβει πολλά, αλλά πάνω απ’ όλα του προσφέρει ασφάλεια. Το βρεφικό μασάζ είναι ένας τρόπος να δεθεί περισσότερο η μητέρα ή και ο πατέρας με το μωρό, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις βοηθά το μωρό σε καταστάσεις όπως οι κολικοί.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τους πρώτους μήνες της ζωής του πρέπει να του κάνετε μασάζ με σκέτο λάδι.

Από τριών μηνών και μετά μπορείτε να χρησιμοποιείτε στα 30 ml λαδιού μια σταγόνα αιθέριου ελαίου, αφού πρώτα «δοκιμάσετε» αν το παιδί σας είναι αλλεργικό. Για το λόγο αυτόν, προτού ξεκινήσετε το μασάζ, τοποθετήστε στον καρπό του λίγο λάδι αναμεμειγμένο με αιθέριο έλαιο. Αν μέσα στα επόμενα 3-4 λεπτά ο καρπός του κοκκινίσει, σημαίνει ότι το παιδάκι έχει αλλεργία στο συγκεκριμένο έλαιο και δεν πρέπει να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Η κοκκινίλα που θα προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση θα εξαφανιστεί γρήγορα, χωρίς περαιτέρω ενοχλήσεις. Μπορείτε, όμως, απλώς να χρησιμοποιήσετε κάποιο βρεφικό λάδι, που πωλείται στα καταστήματα βρεφικών ειδών και είναι ειδικό για τα μωρά.

 

Πότε;

Προτιμήστε την ώρα μετά το μπανάκι του, καθώς το χαλαρώνει και το ευχαριστεί πάντοτε. Επίσης, σε περιπτώσεις νευρικότητας, κολικών, δυσκοιλιότητας.

Τέλος, μην κάνετε μασάζ στο μωρό σας μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί.

 

Αιθέρια έλαια

Η χρήση τους διευκολύνει την ομαλή κίνηση των χεριών, στο λεπτό και ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Τα καταλληλότερα αιθέρια έλαια για βρεφικό μασάζ είναι το χαμομήλι, η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, ο ευκάλυπτος και το μανταρίνι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα έλαια είναι πτητικά και τοξικά και γι’ αυτό πρέπει να τα χρησιμοποιείτε έγκαιρα και σε μικρή ποσότητα. Το λάδι μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για έναν ακριβώς χρόνο από την ημερομηνία που το ανοίξατε, ενώ τα αιθέρια έλαια έχουν χρόνο ζωής 3- 4 μήνες. Το μείγμα λαδιού και ελαίου πρέπει να χρησιμοποιηθεί  μέσα στα επόμενα τριάντα λεπτά από τη δημιουργία του. Επειδή είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ποιο έλαιο είναι καλής ποιότητας και ποιο όχι, να τα προμηθεύεστε από μεγάλες εταιρίες.

 

Ιδιότητες των αιθέριων ελαίων

  • Χαμομήλι: Ηρεμιστικό, υπακτικό, αντιφλεγμονώδες, που καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα.
  • Λεβάντα: Έχει χαλαρωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, διευκολύνει τον ύπνο και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της μύτης.
  • Τριαντάφυλλο: Με αναπλαστικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, είναι αιμοστατικό, βακτηριοκτόνο και αγχολυτικό.
  • Ευκάλυπτος: Τονωτικό, αναζωογονητικό, που βοηθά στην αντιμετώπιση της υπνηλίας, δροσίζει το σώμα και είναι χρήσιμο στην εξασθένηση του πυρετού.

 

 

happy baby