Συμβουλές για γονείς

Βιταμίνη D

οικογένεια πικ νικΗ Ελλάδα είναι μια χώρα «λουσμένη» στο φως. Ακόμη και στα μέσα του χειμώνα υπάρχουν μέρες ηλιόλουστες, τις οποίες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να θωρακίσετε την υγεία των οστών σας. Πώς; Με τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη του ήλιου!

 

Ο οργανισμός σας δεν μπορεί να συνθέσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Έτσι, προσλαμβάνει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία μέσω της διατροφής. Αυτός είναι ο κανόνας. Και επειδή κάθε κανόνας επιβεβαιώνεται από τις εξαιρέσεις του, υπάρχει η βιταμίνη D! Αυτή, παρότι συναντάται σε αρκετά τρόφιμα, προέρχεται κυρίως από την έκθεσή σας στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ!

Η βιταμίνη D, η «βιταμίνη του ήλιου», όπως αλλιώς ονομάζεται, παρέχεται από τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, το βοδινό και το μοσχάρι. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, συνηθίζεται να εμπλουτίζονται με βιταμίνη D το γάλα και τα δημητριακά, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, η προσθήκη βιταμίνης D στη μαργαρίνη είναι υποχρεωτική. Παρότι, όμως, βρίσκεται σε μια πληθώρα τροφίμων, η πρόσληψή της αποκλειστικά μέσω της διατροφής δεν είναι επαρκής! Αυτό συμβαίνει επειδή για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή χρειάζεται την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

Πιο συγκεκριμένα, για να συνθέσει ο οργανισμός σας βιταμίνη D απαιτείται να «δει» ο ήλιος τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό σας 15 λεπτά από 3 φορές την εβδομάδα. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να γίνεται τις ώρες που η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι τόσο επικίνδυνη, δηλαδή πριν τη μία το μεσημέρι και μετά τις τέσσερις το απόγευμα, και πάντα με τη χρήση αντηλιακού. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, να αναφέρουμε πόσο βλαβερή είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο για την υγεία του δέρματος και των ματιών σας!

 

ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;

Αυξάνει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Προσλαμβάνεται από το στόμα, απορροφάται με τα λίπη στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια της χολής, επηρεάζοντας έτσι την ένταξη-προσθήκη των παραπάνω μετάλλων στα οστά. Είναι απαραίτητη ακόμη κι αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια και ισορροπημένη. Χωρίς αυτήν η δίαιτά σας είναι ελλιπής, εφόσον το ασβέστιο και ο φώσφορος δεν μπορούν να απορροφηθούν.

Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει την ικανότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας προστατεύσει από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. του προστάτη, του μαστού κ.τ.λ.). Ακόμη, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο κάποιων χρόνιων παθολογικών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Στα παιδιά, η έλλειψη βιταμίνης D έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση ραχίτιδας. Βέβαια, για την καλύτερη προφύλαξη από τη ραχίτιδα και την πιο αρμονική αύξηση των οστών εκτός από τις ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, απαραίτητη είναι και η λήψη ασβεστίου αλλά και φωσφόρου σε ίσες ποσότητες.

Στους ενήλικες, η έλλειψή της παρουσιάζεται ως η νούμερο ένα αιτία οστεοπόρωσης και ποικίλων άλλων ασθενειών των οστών.

Τέλος, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι άτομα που δεν προσλαμβάνουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης D είναι ευκολότερο να νοσήσουν από διαβήτη τύπου I.

 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη σε όλους. Ωστόσο, υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που τη χρειάζονται περισσότερο από κάποιους άλλους. Αναλυτικότερα, άτομα με αυξημένες ανάγκες είναι:

  • Τα μωρά και ιδιαίτερα εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα
  • Τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη
  • Οι εγκυμονούσες
  • Οι γυναίκες που θηλάζουν
  • Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Οι ηλικιωμένοι (επειδή τη συνθέτουν δυσκολότερα)
  • Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Όσοι πιστεύουν ότι παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D μπορούν έπειτα από ιατρική συμβουλή να λάβουν κάποια συμπληρώματα διατροφής. Αυτά, ωστόσο, συνίστανται περισσότερο:

  • Στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν, επειδή χρειάζονται τη βιταμίνη D για να απορροφηθεί καλύτερα το ασβέστιο, για το οποίο έχουν αυξημένες ανάγκες.
  • Στα μωρά, επειδή γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και το μητρικό γάλα δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες (ειδικά εάν η μητέρα παρουσιάζει έλλειψη).
  • Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες επειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Βέβαια, η χρήση των συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται συνετά, εφόσον οι υπερβολές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, όπως ναυτία, εμετός, αδυναμία, νευρικότητα, υπερβολική δίψα, απώλεια όρεξης, μειωμένη ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών, μείωση σωματικού βάρους ενηλίκων και σύγχυση.

Η χρόνια υπερασβεστιαιμία προκαλεί ανώμαλη εναπόθεση ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, στους πνεύμονες, στα ουροφόρα σωληνάρια των νεφρών και πιθανόν ανωμαλίες στο ρυθμό της καρδιάς. Εάν, λοιπόν, ο γιατρός σας δεν διαπιστώσει σημαντική έλλειψή της, μπορείτε απλά να απολαμβάνετε με σύνεση αυτό που σας προσφέρει απλόχερα το ελληνικό κλίμα: λαμπερό ήλιο 365 ημέρες το χρόνο!

 

category: 
happy baby