Αυπνίες στην εγκυμοσύνη

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

έγκυος κοιμάταιΕχετε αυπνίες στην εγκυομοσύνη; Ο ύπνος μοιάζει με ακατόρθωτο γεγονός ; Μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και με ποιους τρόπους θα καταφέρετε να έχετε έναν γλυκό ύπνο!

 

Πολλές έγκυες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι τόσο στην αρχή της κύησης, που ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τους συμβαίνει, αλλά στην πορεία, καθώς η κοιλιά μεγαλώνει και το έμβρυο κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ένας από τους βασικότερους λόγους αϋπνίας και βραδινής ταλαιπωρίας είναι το αυξανόμενο μέγεθος του εμβρύου και άρα της κοιλιάς σας, που θα σας δυσκολεύει να βρείτε μια βολική στάση για να κοιμηθείτε. Επίσης, θα σας κρατά ξύπνιες η δυσκολία να μετακινείτε με ευκολία το σώμα σας την ώρα του ύπνου, αλλάζοντας στάση όσο προχωρά η εγκυμοσύνη.

Ο δεύτερος λόγος που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας είναι τα διάφορα συμπτώματα που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, όπως η συχνουρία, η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή, η καούρα και η δυσκοιλιότητα.

Ένας άλλος λόγος που επίσης μπορεί να σας... ξενυχτήσει είναι οι σκέψεις! Αγωνίες, άγχη για το μωρό που έρχεται και πώς θα τα βγάλετε πέρα είναι από μόνα τους μερικά αίτια για να μην κοιμάστε καλά. Και όμως, όσο δύσκολο κι αν είναι, ειδικά εάν εργάζεστε τη μέρα και δεν μπορείτε να αναπληρώσετε σε ύπνο, ο βραδινός ύπνος είναι πολύτιμος, αφού θα σας δώσει δυνάμεις για τα ξενύχτια που έρχονται όταν με το καλό γεννηθεί το μωρό σας. Γι’ αυτό γνωρίστε τον εαυτό σας και ανακαλύψτε με ποιον τρόπο κοιμάστε καλύτερα και ευκολότερα!

 

Μερικές ιδέες για να κοιμάστε καλύτερα!

- Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου: πιείτε ένα ποτήρι γάλα, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ετοιμάζοντας τον οργανισμό σας για ύπνο, καθημερινά την ίδια ώρα για να προετοιμάσετε το σώμα σας για την κατάκλιση.

- Προσπαθήστε από τους πρώτους κιόλας μήνες να κοιμάστε στο πλάι (δεξιά πλευρά) με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Η στάση αυτή θα βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, καθώς η κοιλιά σας δεν θα ασκεί πίεση σε σημαντικές φλέβες και αρτηρίες. Επιπλέον από κάποιο μήνα και μετά ίσως να είναι και η μόνη βολική στάση ύπνου, καθώς ανάσκελα μπορεί να πιάνεται η αναπνοή σας και μπρούμυτα θα είναι αδύνατον.

- Η συχνουρία είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, κυρίως το πρώτο και τελευταίο τρίμηνο της κύησης. Μια λύση είναι να περιορίσετε τα υγρά που πίνετε μετά τις 6 το απόγευμα, ώστε να μη χρειάζεται να σηκώνεστε πολλές φορές τη νύχτα. Θα πρέπει όμως την υπόλοιπη μέρα να αναπληρώνετε αυτά τα υγρά. Επιπλέον, προσπαθήστε να μη στέκεστε για πολλή ώρα όρθια μέσα στη μέρα καθώς έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τη νυχτερινή ενούρηση.

- Φροντίστε να είστε άνετα παντού! Είτε αυτό σημαίνει κάποιο ειδικό μαξιλάρι είτε καλό αερισμό του δωματίου, διαμορφώστε το υπνοδωμάτιο ώστε να σας προδιαθέτει για έναν ανέφελο, ήρεμο και μακρύ νυχτερινό ύπνο!

 

Χρήσιμα tips...για έναν καλό ύπνο!

  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορες χαλαρωτικές δραστηριότητες, για να απελευθερώσετε την ένταση και το άγχος που νιώθετε και να πέφτετε για ύπνο εντελώς ήρεμες.
  • Αποφύγετε την τηλεόραση ή το διάβασμα στο υπνοδωμάτιο, σε περίπτωση που έχετε παρατηρήσει ότι, αντί να σας «νανουρίζει», σας κρατά... ξύπνιες.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικά μαξιλάρια για  την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα οποία θα σας βοηθήσουν να στηρίζετε και να διατηρείτε σωστή στάση του σώματός σας.
  • Μην καταναλώνετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
  • Καλό είναι να μην καταναλώνετε πολλά υγρά και πολύ φαγητό λίγες ώρες πριν από τον ύπνο.
  • Φροντίστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της μέρας, για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο χωρίς να πεινάτε.

 

 

happy baby