Ασθένειες του παιδικού λαιμού

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

γιατρός εξετάζει μικρό ασθενήΕίναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιο συνήθεις ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν το λαιμό του παιδιού σας αλλά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε, εφόσον σας «χτυπήσουν» την πόρτα!

 

Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι μια ασθένεια που κάνει συνήθως την εμφάνισή της σε παιδιά από 3 μηνών έως και 5 ετών και διαρκεί από 4 έως και 5 ημέρες. Η αιτία της εμφάνισής της οφείλεται συνήθως σε κάποιον ιό και πολύ πιο σπάνια σε κάποιο μικρόβιο. Γι’ αυτό και πολλές φορές παρατηρείται πως η ασθένεια αυτή «χτυπάει» την πόρτα όταν έχει προηγηθεί κάποιο κρυολόγημα.

 

Συμπτώματα

- Εάν το παιδί σας προσβληθεί από λαρυγγίτιδα, τότε θα παρουσιάσει βραχνή φωνή και πολύ δυνατό βήχα. Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι αποτέλεσμα ατελούς απόφραξης του λάρυγγα. Ο τελευταίος φουσκώνει, με αποτέλεσμα η διάμετρός του να μικραίνει και να παρουσιάζεται έντονη δυσκολία στην αναπνοή.

- Η λαρυγγίτιδα κάνει την εμφάνισή της κυρίως το χειμώνα σε μορφή επιδημίας και επιδεινώνεται συνήθως τη νύχτα ή τα μεσάνυχτα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως είναι κολλητική ασθένεια, καθώς τα περισσότερα παιδιά που θα έρθουν σε επαφή με ένα παιδί που υποφέρει από λαρυγγίτιδα δεν θα κολλήσουν. Ακόμη, είναι καλό να γνωρίζετε πως η ασθένεια αυτή δεν συνοδεύεται από πυρετό, αλλά ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, ο πυρετός είναι συνήθως χαμηλός.

 

Αντιμετώπιση

Καταρχάς, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, ο οποίος και θα σας συμβουλέψει πώς να χειριστείτε την κατάσταση. Να ξέρετε πως δεν υπάρχει τρόπος να προλάβετε τη λαρυγγίτιδα, εκτός και αν το παιδί σας προσβάλλεται συχνά από την εν λόγω ασθένεια, οπότε ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει κάποια προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της εμφάνισής της. Οι περισσότερες λαρυγγίτιδες είναι ελαφριάς μορφής, και εσείς, βέβαια, κατόπιν συμβουλής και του γιατρού σας μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση του παιδιού σας:

- Βγάλτε το μικρό σας έξω στην αυλή ή στο μπαλκόνι για να αναπνεύσει φρέσκο αέρα, αφού το τυλίξετε καλά με μια κουβέρτα.

- Προμηθευτείτε έναν υγρα-ντήρα, ο οποίος θα καθαρίζει την ατμόσφαιρα του δωματίου και θα διατηρεί την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

- Μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία ένα ειδικό μηχάνημα, με τη βοήθεια του οποίου θα κάνει το παιδί σας εισπνοές ατμού. Εναλλακτικά μπορείτε απλά να αφήσετε από τη βρύση στο μπάνιο να τρέξει καυτό νερό μέχρι να γεμίσει ο χώρος υδρατμούς. Καθίστε με το παιδί σας 15 με 20 λεπτά στο μπάνιο και το πιο πιθανό είναι να δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

- Είναι καλό τις πρώτες ημέρες της ασθένειας να κοιμάται κάποιος στον ίδιο χώρο με το μικρό σας, γιατί η λαρυγγίτιδα μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.

- Μη χορηγήσετε κανένα φάρμακο στο παιδί σας, εάν δεν έχετε πάρει πρωτύτερα τη γνώμη του παιδιάτρου του.

 

Απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό εάν το παιδί σας:

- Έχει δυσκολία στην αναπνοή.

- Παρουσιάζει υψηλό πυρετό.

- Έχει δυσκολία στην κατάποση και τρέχουν σάλια από το στόμα του.

- Ολοένα και χειροτερεύει ως προς την υγεία του, όσο και αν προσπαθείτε για το αντίθετο.

- Το χρώμα του δέρματος και των χειλιών του αρχίζει να γίνεται μπλε.

 

ΑμυγδαλΙτιδα και φαρυγγίτιδα

Τα στοιχεία που παράγουν οι αμυγδαλές βοηθούν στον έλεγχο των λοιμώξεων της μύτης και του φάρυγγα. Οι αμυγδαλές στην ηλικία των 6-7 ετών φτάνουν στο μέγιστο μέγεθός τους, με αποτέλεσμα το παιδί να εκτίθεται σε μια μεγάλη γκάμα μικροοργανισμών. Η αμυγδαλίτιδα (φλεγμονή των αμυγδαλών) αλλά και η φαρυγγίτιδα (φλεγμονή του φάρυγγα) είναι βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν πονόλαιμο. Και στις δύο περιπτώσεις οι αμυγδαλές διογκώνονται και εμφανίζουν φλεγμονή. Ο γιατρός μπορεί έπειτα από καλλιέργεια στο λαιμό να διαπιστώσει εάν η φλεγμονή οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, καθώς και εάν η καλλιέργεια είναι θετική στον τύπο του στρεπτόκοκκου, ο οποίος προκαλεί αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα. Βέβαια, είναι πάντα ωφέλιμο να θυμάστε πως κάποια είδη πονόλαιμου στα μικρά σας, εφόσον δεν πάρουν μεγάλη διάσταση ή δεν επηρεάζουν γενικότερα την υγεία τους, ενδέχεται απλά να οφείλονται σε κάποιο ήπιο κρυολόγημα, το οποίο δεν υπάρχει λόγος να σας προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

 

Συμπτώματα

- Η αμυγδαλίτιδα και η φαρυγγίτιδα εμφανίζονται αιφνίδια, με κύρια συμπτώματα τον πονόλαιμο και τη δυσκολία κατάποσης.

- Μέσα σε λίγες ώρες το παιδί παρουσιάζει πυρετό, ενώ ο πόνος στο λαιμό προκαλεί βήχα ή και εμετό.

- Πολλά παιδιά με αμυγδαλίτιδα έχουν και στομαχόπονο.

- Οι αδένες διογκώνονται, φαινόμενο το οποίο μπορεί να υποχωρήσει αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά την υποχώρηση και των υπόλοιπων συμπτωμάτων.

- Η αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική και συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες. Όσο, όμως, πιο συχνά εμφανίζει το παιδί σας αμυγδαλίτιδα, τόσα περισσότερα αντισώματα αποκτά στη συγκεκριμένη ασθένεια. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει κυρίως, μετά την ηλικία των 7 ετών.

 

Αντιμετώπιση

- Είναι σημαντικό να ελέγξετε τις αμυγδαλές του παιδιού σας με έναν φακό. Στην περίπτωση που δείτε λευκές κηλίδες, μικρό παιδί με θερμόμετρο και σιρόπιπαρατηρήσετε πως οι αμυγδαλές είναι τόσο πρησμένες που περιορίζουν το άνοιγμα του λαιμού ή το παιδί σας έχει 24 ώρες πυρετό και αρνείται να φάει το οτιδήποτε, τότε έχετε αρκετούς λόγους για να ειδοποιήσετε άμεσα τον παιδίατρο.

- Κρατήστε το μικρό σας στο σπίτι αλλά όχι απαραίτητα στο κρεβάτι. Φροντίστε απλά το σπίτι να είναι ζεστό, χωρίς όμως να γίνεται αποπνικτική η ατμόσφαιρα εκεί.

- Δίνετε στο παιδί σας υγρά αλλά και φαγητό, χωρίς φυσικά να το πιέζετε να φάει ή να πιει εάν δυσκολεύεται. Ακόμη, μπορείτε να του σερβίρετε κρύα επιδόρπια, όπως γιαούρτι ή κρέμα, για να δροσιστεί ο λαιμός του.

- Στο παιδί σας ο γιατρός ενδέχεται να χορηγήσει αντιβιοτικό για 10 ημέρες, είτε υποφέρει από αμυγδαλίτιδα είτε από φαρυγγίτιδα. Φυσικά απαγορεύεται ρητά να του δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο εάν προηγουμένως δεν έχετε την άδεια του παιδιάτρου.

- Μπορείτε να βάζετε κομπρέσες με χλιαρό νερό στο κεφαλάκι του για να του πέσει ο πυρετός. Οι οργανισμοί των περισσότερων παιδιών αντιδρούν με θετικό τρόπο απέναντι σε αυτήν την… τακτική!

- Στην περίπτωση που το παιδί σας παθαίνει συχνά αμυγδαλίτιδα η οποία και επηρεάζει τη γενικότερη υγεία του, όπως την ακοή ή την αναπνοή, τότε μπορεί ο γιατρός να προτείνει αμυγδαλεκτομή (αφαίρεση των αμυγδαλών). Αυτό βέβαια, συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που οι ιατρικές θεραπευτικές μέθοδοι είναι ανεπιτυχείς. Η αφαίρεση αμυγδαλών είναι μια επέμβαση ρουτίνας και το παιδί σας θα νοσηλευτεί μονάχα για 1 έως 2 ημέρες. Σημαντικό, όμως, είναι να γνωρίζετε πως η αμυγδαλεκτομή είναι μια επέμβαση που δεν κρίνεται απαραίτητη, παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κατάποση ή την αναπνοή.

 

 

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η λαρυγγομαλακία είναι η συχνότερη εκ γενετής ασθένεια, η οποία πλήττει κυρίως τα νεογνά. Εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή δύσπνοιας ή θορυβώδους αναπνοής και οφείλεται στο γεγονός ότι το τοίχωμα από το οποίο αποτελείται ο λάρυγγας, δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνος, είναι μαλακό αλλά και χαλαρό, σε σημείο που κατά τη διάρκεια της εισπνοής συμπίπτουν και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό.

 

Συμπτώματα

- Βασικό σύμπτωμα της λαρυγγομαλακίας είναι το «σφύριγμα» κατά τη διάρκεια της εισπνοής και γενικότερα η θορυβώδης αναπνοή.

- Η λαρυγγομαλακία εμφανίζεται συνήθως μερικές ημέρες μέχρι και εβδομάδες μετά τη γέννηση και συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν εντελώς πριν από την ηλικία των 2 ετών.

 

 

Αντιμετώπιση

- Καταρχάς, απευθυνθείτε στον γιατρό, ο οποίος και θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσετε. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο γιατρός ενδέχεται να παραπέμψει τον μικρό σας ασθενή σε παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο ή παιδο-πνευμονολόγο.

- Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση η οποία να αποδεικνύει την ύπαρξη αυτής της ασθένειας, με αποτέλεσμα ο γιατρός να στηρίζει τη διάγνωσή του στη λήψη ενός ιστορικού του μωρού, το οποίο θα λάβει από τους γονείς του, καθώς φυσικά και στην εμπειρία του.

- Η πιο συνήθης θεραπεία πραγματοποιείται με αντιόξινα φάρμακα λόγω των συχνών παλινδρομήσεων των γαστρικών υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο, που παρατηρείται στα βρέφη και ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους.

 

Με τη συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου

 

happy baby