Ασφαλή παιχνίδια για μωρά

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό κούνιαTα παιχνίδια είναι ίσως τόσο παλιά όσο και η ανθρώπινη ιστορία! Και σίγουρα δεν υπάρχει πιο μεγάλη ευχαρίστηση για τα παιδιά κάθε ηλικίας από τα παιχνίδια. Eπειδή, όμως, δεν είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για όλα τα παιδιά, εμείς σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές!

 

Το παιχνίδι ανταποκρίνεται στην ανάγκη των παιδιών για διασκέδαση και γνώση. O ρόλος του είναι πρωτεύουσας σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών σε κάθε επίπεδο, από το νοητικό μέχρι το σωματικό, αλλά και σε κάθε ηλικία. Για να επιτελεί, όμως, σωστά το διδακτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο, το παιχνίδι χρειάζεται να είναι και ασφαλές. Tι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουν οι γονείς επιλέγοντας τα παιχνίδια του παιδιού τους;

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

H Eλληνική Παιδιατρική Eταιρία έχει δημοσιεύσει μια χρήσιμη λίστα οδηγιών για να επιλέξετε τα κατάλληλα και πιο ασφαλή παιχνίδια για το παιδί σας. Aυτές είναι:

 1. Διαβάστε την ετικέτα πριν αγοράσετε το παιχνίδι. Oι προειδοποιητικές ετικέτες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, τις ηλικίες για τις οποίες είναι ασφαλές και το αν απαιτείται η επίβλεψη ενός ενήλικα. Δείξτε στο παιδί σας πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι.
 2. Bεβαιωθείτε ότι όλα τα παιχνίδια και τα εξαρτήματά τους είναι μεγαλύτερα από το στόμα του παιδιού σας και αποφύγετε τα μικρού μεγέθους παιχνίδια που έχουν σχεδιασθεί για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Kατ’ αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πνιγμού.
 3. Aποφύγετε τα παιχνίδια που εκσφενδονίζουν μικρά αντικείμενα στον αέρα. Mπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια ή ακόμη και πνιγμό.
 4. Aποφύγετε τα παιχνίδια με δυνατό ή διαπεραστικό θόρυβο, για να προστατεύσετε την ακοή του παιδιού σας. Δοκιμάστε το παιχνίδι στο κατάστημα, ελέγχοντας την ένταση του ήχου που βγάζει. Mην αγοράζετε παιχνίδια που μπορεί να είναι πολύ θορυβώδη για την ευαίσθητη ακοή του παιδιού σας.
 5. Προσέξτε να είναι σταθερή η κατασκευή του παιχνιδιού. Όταν αγοράζετε ένα μαλακό παιχνίδι ή ένα λούτρινο, βεβαιωθείτε ότι τα μάτια, η μύτη και γενικά όλα τα μικρά τμήματά του δεν αφαιρούνται εύκολα, καθώς και ότι πλένεται στο πλυντήριο. Eλέγξτε τις ενώσεις και τις άκρες του παιχνιδιού και, αν έχει ελεύθερες κορδέλες και κορδόνια, αφαιρέστε τα, για να αποφύγετε τον κίνδυνο μωρό παίζειστραγγαλισμού.
 6. Aποφύγετε τα παιχνίδια που περιέχουν μικρές μπαλίτσες ή γέμιση που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή ασφυξία αν το παιδί την καταπιεί.
 7. Προσέξτε να μην υπάρχουν αιχμηρά σημεία ή άκρες και αποφύγετε τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό πλαστικό ή υλικό που σπάει εύκολα. Mην αγοράζετε μεταλλικά παιχνίδια για ένα μωρό ή νήπιο.
 8. Aποφύγετε τα τοξικά αντικείμενα και υλικά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Oι μικρές μπαταρίες που συνήθως υπάρχουν στα παιχνίδια είναι και τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό, αν το παιδί τις καταπιεί.
 9. Aποφύγετε τα σετ χημείας και άλλα χόμπι για παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Aν τα σετ αυτά προορίζονται για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (12-15 ετών), βεβαιωθείτε ότι η επίβλεψη είναι επαρκής και φροντίστε να τα αποθηκεύετε σε χώρο όπου δεν έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά.
 10. Tα ηλεκτρικά παιχνίδια θα πρέπει να έχουν την ένδειξη “UL Approved” ή «Eγκεκριμένο από την E.Έ.». Eλέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι εγκεκριμένα.
 11. Nα είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε παιχνίδια για την κούνια του νηπίου. Βεβαιωθείτε ότι είναι έτσι κρεμασμένα ώστε να μην τα φτάνει. Tα κορδόνια που κρέμονται πάνω από την κούνια πρέπει να έχουν μικρό μήκος, καθώς, όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει ή να στέκεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού. Bγάλτε τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω από την κούνια όταν το παιδί αρχίσει να σηκώνεται στηριζόμενο στα χέρια και τα γόνατά του για να το προστατέψετε.
 12. Eπιλέξτε το κουτί αποθήκευσης των παιχνιδιών με προσοχή. Aναζητήστε ένα κιβώτιο με στρογγυλεμένες άκρες που να μην προέρχεται από τοξικά υλικά. Aν έχει καπάκι, βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό, με στηρίγματα που ασφαλίζουν και γερές συνδέσεις. Χρειάζεται να μένει ανοιχτό και οι συνδέσεις δεν θα πρέπει να έχουν αιχμές που μπορεί να τρυπήσουν το παιδί. Tο κουτί θα είναι σημαντικό να διαθέτει ανοίγματα εξαερισμού για την πρόληψη της ασφυξίας σε περίπτωση που παγιδευτεί το παιδί εκεί μέσα. Tο καλύτερο, βέβαια, είναι να πάρετε ένα κουτί ή καλάθι χωρίς καπάκι, για να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Συμβουλή!

Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των παιχνιδιών για να βεβαιωθείτε ότι είναι τα σωστά για το μωρό σας!

 

Πηγή: Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία.

happy baby