Αρρωστειες και εγκυμοσύνη

εγκυος γυναίκα«Τι γίνεται αν αρρωστήσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;», ίσως θα αναρωτιέστε! Η επιστήμη, ευτυχώς, είναι με το μέρος μας, γυναίκες, οπότε μην ανησυχείτε…

 

H αλήθεια είναι ότι η πιθανότητα να προσβληθείτε από μια ασθένεια, που θα απειλούσε το μωρό σας πριν καλά καλά το κρατήσετε στην αγκαλιά σας είναι πολύ μικρή, αλλά όχι αμελητέα. Στα 100 παιδιά που γεννιούνται τα 98 είναι απολύτως υγιή. Μόνο το 2% των νεογέννητων παρουσιάζει ανωμαλίες, κάθε είδους, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές, οι οποίες –ευτυχώς– συνήθως αντιμετωπίζονται. Ο κίνδυνος να εμφανίσει το μικρό σας κάποιο πρόβλημα ελαχιστοποιείται τόσο από τη σωστή ιατρική παρακολούθηση, όσο και από τον προγεννητικό έλεγχο και τα εμβόλια που κάνατε πριν από τη σύλληψη. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε κάποιες από τις ασθένειες, από τις οποίες ενδέχεται να προσβληθείτε κατά την εγκυμοσύνη:

Γρίπη 

Όσο και αν σας ταλαιπωρεί, είναι εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση να μολυνθεί το έμβρυο από τον ιό της γρίπης.

Έρπης (των γεννητικών οργάνων) 

Είναι μάλλον απίθανο να μεταδώσετε τον ιό του έρπη στο έμβρυο. Αντίθετα είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθεί το μωράκι σας κατά τη γέννησή του. Το 1/3 με 1/4 των γυναικών με έρπη παρουσιάζει συμπτώματα κατά τον τοκετό. Γι' αυτό, συνήθως, επιβάλλεται η καισαρική. 

Ερυθρά

Πρόκειται για μια λοίμωξη, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το μωρό σας, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, το μικρό σας δεν θα διατρέξει κανέναν κίνδυνο, αν προνοήσατε να εμβολιαστείτε πριν από τη σύλληψη. Ασφαλές θα είναι το έμβρυο και στην περίπτωση που υπάρχουν αντισώματα στο αίμα σας από μια παλαιότερη μόλυνση. Ο κίνδυνος πάντως να προσβληθείτε από ερυθρά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρός, ιδιαίτερα εάν αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν ερυθρά. 

Ιλαρά 

Εάν προσβληθείτε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αλλά όχι και συγγενείς ανωμαλίες στο μωρό σας.

Λιστερίωση 

Εάν μολυνθείτε από λιστερίωση, δεν θέτετε σε κίνδυνο εσάς αλλά το μωρό σας. Μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα  αλλά και από πρόβατα, βοοειδή, πουλερικά ή λαγούς, γι’ αυτό συναντάται συχνά σε αγροτικές περιοχές. Μπορεί, όμως να προσβληθείτε και από τροφές με ζωική προέλευση, όπως είναι το κρέας, το συκώτι, το κοτόπουλο, τα αβγά, τα μαλακά τυριά ή το γάλα. Αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, η λιστερίωση μπορεί να καταπολεμηθεί με αντιβιοτικά. 

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Προκαλείται από ιό και έχει τα συμπτώματα μιας συνηθισμένης γρίπης, όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος ή το πρήξιμο των αδένων στο λαιμό. Όσο κι αν ταλαιπωρηθείτε εσείς, η λοίμωξη δεν θα προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.

Τοξοπλάσμωση 

Είναι μια σχετικά συχνή λοίμωξη με πρωτόζωα (προσβάλλει περίπου το 25% των γυναικών), η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο από κατοικίδια ζώα αλλά και από το μισοψημένο κρέας. Ο κίνδυνος για συγγενή τοξοπλάσμωση (αυτή που παίρνει το έμβρυο από τη μητέρα του στην ενδομήτρια ζωή του) υφίσταται στην πρωτολοίμωξη, δηλαδή στην περίπτωση που μολυνθείτε για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη σας. Όταν η πρωτολοίμωξη συμβεί στην αρχή της κύησης, η πιθανότητα μόλυνσης του εμβρύου είναι μικρή, αλλά η νοσήση βαρύτατη.

Αντίθετα, αν το έμβρυο μολυνθεί στο τέλος της κύησης, ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αλλά η νοσήση ελαφριά. Με τις εξετάσεις ρουτίνας, πάντως, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, η τυχόν μόλυνση θα εντοπιστεί και θα αντιμετωπιστεί.

Φάρμακα & εγκυμοσύνη 

Τι γίνεται στην περίπτωση που κρυολογήσετε; Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα φάρμακα φθάνουν στο αμνιακό υγρό και από εκεί περνούν στο έμβρυο. Γι' αυτό, όσο λιγότερα φάρμακα λάβει ο οργανισμός της εγκύου, ιδιαίτερα κατά τους 3 πρώτους μήνες της κύησης, τόσο το καλύτερο για το έμβρυο. Υπάρχουν, όμως, καταστάσεις, όπως είναι το κρυολόγημα, η αλλεργική κρίση ή κάποια κολπίτιδα που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Η χορήγηση φαρμάκων, όμως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αποκλειστική υπόθεση του γυναικολόγου σας.  Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνετε κατά το τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας (έως τη 12η εβδομάδα), καθώς κατά το διάστημα αυτό, το έμβρυο είναι περισσότερο ευάλωτο. Κι αυτό γιατί τότε αρχίζουν να σχηματοποιούνται τα σημαντικότερα μέρη του σώματός του, δηλαδή οι βραχίονες, οι μηροί, τα χέρια και τα πόδια, το συκώτι, η καρδιά, τα γεννητικά όργανα, τα μάτια και ο εγκέφαλος. Από τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης μέχρι και τον τοκετό, τα φάρμακα έχουν μικρότερες πιθανότητες να βλάψουν το έμβρυο. Εάν, ωστόσο, παίρνατε κάποια φάρμακα τις πρώτες εβδομάδες, πριν ακόμα μάθετε ότι είστε έγκυος, μην πανικοβάλλεστε. Στις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τα φάρμακα είτε δεν έχουν καμία επίδραση στο έμβρυο είτε προκαλούν αποβολή. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η εγκυμοσύνη προχώρησε, παρά τη λήψη φαρμάκου, το έμβρυο έχει μείνει ανεπηρέαστο.

 

category: 
happy baby