Αποστείρωση τέλος.Τί να προσέξετε!

Όταν τα μωράκια αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή, η αποστείρωση σταματά. Αυτή η διαδικασία που συμβαίνει γύρω στους 6 μήνες του μωρού, δεν χρειάζεται να ανησυχεί τις μανούλες. Με σύμμαχό σας την καθαριότητα και τους κανόνες της, που έτσι κι αλλιώς καθημερινά εφαρμόζετε, η εισαγωγή στην μετά την αποστείρωση εποχή, θα γίνει με απλό τρόπο.
Δείτε πως θα το καταφέρετε:
1. Πλύνετε τα μπιμπερό με ζεστή σαπουνάδα & ξεβγάλτε καλά με νερό. Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε να τα φυλάτε μετά τον καθαρισμό τους στο ψυγείο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι καθώς με την υγρασία μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.
2. Πλένετε με ζεστή σαπουνάδα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα ή στο σερβίρισμα του φαγητού του μωρού, ώστε να καθαρίζονται από τα υπολείμματα τροφής & λίπους.
3. Σαπουνίστε καλά τα χέρια σας, και ειδικά το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας, πριν αρχίσετε την προετοιμασία του φαγητού του μωρού.Μην αμελείτε να καθαρίζετε τον πάγκο εργασίας της κουζίνας σας. Ένας καθαρός δίσκος ή ένα ταψάκι εξυπηρετεί για την τοποθέτησή των σκευών που χρησιμοποιεί το μωρό.
4. Για την παρασκευή του γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας σε σκόνη, δε χρειάζεται πλέον να βράζετε το νερό. Αρκεί να το ζεσταίνετε.
5. Οι κανόνες συντήρησης του γάλακτος στο ψυγείο παραμένουν οι ίδιοι. Καλό είναι τα μπουκάλια στα οποία συντηρείτε το γάλα να είναι επίσης αποστειρωμένα.
6. Όταν μαγειρεύετε για δύο ημέρες φαγητό για το μωρό, βάλτε το υπόλοιπο φαγητό στο ψυγείο κι όταν το ξαναζεστάνετε να το αφήσετε να πάρει και μία βράση.Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο το μωράκι δεν φάει όλο του το φαΐ, μην το φυλάξετε.
7. Δώστε στο μωρό να πιει νερό από τη βρύση, εκτός αν είναι ακατάλληλο. Στα ταξίδια σας πάντα να προτιμάτε εμφιαλωμένο νερό, σε γυάλινο μπουκάλι είτε για να πιεί, είτε για να φτιάξετε την κρέμα του. Στην περίπτωση του φαγητού του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό, που πριν έχετε βράσει καλά.
8. Συνεχίζετε να βράζετε τις πιπίλες τους, σε περίπτωση που χρησιμοποιούν. Έχετε πάντα εφεδρικές και να τις ανανεώνετε συχνά με καινούριες.
9. Πλένετε τακτικά τα παιχνίδια με τα οποία παίζει το μωρό με σαπούνι & ξεβγάζετέ τα καλά.. Να θυμάστε ότι τα υπολείμματα τροφής, είναι ιδανικά για τα μικρόβια, οπότε να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί.
10. Στους χώρους που μπουσουλάει το μωρό καλό είναι να έχετε στρώσει ένα βαμβακερό χαλάκι και να αποφεύγετε να πατάτε πάνω του με τα παπούτσια σας.. Επίσης πλένετε πάντα τα χεράκια του μωρού μόλις το σηκώσετε από το πάτωμα.
11. Το καθημερινό μπάνιο του μωρού συνεχίζεται, όμως κάποιες περιοχές όπως το προσωπάκι & τα χεράκια του, χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα και το μπουσούλημα. Όταν είστε εκτός σπιτιού πλύνετε τα χεράκια του μωρού με νερό ή μωρομάντηλα και ξεβγάλτε τα χεράκια του, βουτώντας τα σε νερό.
12. Επιβάλλεται να πλένετε καλά τα δικά σας χέρια, με την είσοδο σας στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό, όταν φυσάτε τη μύτη σας, όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή & οπωσδήποτε πριν το τάισμα του μωρού, πριν το άλλαγμα της πάνας του και πριν του χορηγήσετε φάρμακα.Το ίδιο χρειάζεται να κάνουν και όλοι αυτοί που έρχονται σε επαφή με το μωρό. Φανείτε ιδιαίτερα σχολαστική με το σγκεκριμένο θέμα.
Συνεχίζετε να θηλάζετε;
Πριν το θηλασμό ή τη συλλογή γάλακτος από το στήθος, θα πρέπει να προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών, πλύσιμο του στήθους & σκούπισμα με φρεσκοσιδερωμένη καθαρή πετσέτα, όπως κάνατε όλο τον καιρό. Συλλέγετε το γάλα με το αποστειρωμένο θήλαστρο στα ειδικά αποστειρωμένα μπουκάλια.
Σε αυτή την περίπτωση, η αποστείρωση συνεχίζεται εκ των πραγμάτων.
Διαβάστε επίσης Πότε σταματά η αποστείρωση;