«Αποφοίτηση»…από τις πάνες!

πάνες, πως να κόψω την πάνα, μωρόΜήπως έχει έρθει η ώρα να «αποφοιτήσει» το μικρούλι σας από τις πάνες; Ιδού ο τρόπος για να πάρει το απολυτήριό του με… άριστα!

 

Βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής από έναν μεγάλο παιδικό άθλο: τη χρήση του γιογιό. Παρότι, όμως, ο χρόνος είναι το κλειδί που θα κάνει τη μετάβαση ευκολότερη, κάθε παιδί είναι έτοιμο για αυτήν σε διαφορετική ηλικία. «Διαβάστε» τα σήματα που στέλνει το καμάρι σας και αρχίστε την εκπαίδευση!

 

 

«Ασκήσεις» ετοιμότητας

Όπως τα προβλήματα που λύνατε στο σχολείο, έτσι και στην πραγματική ζωή πρέπει να μάθετε να συνδυάζετε τα δεδομένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά είναι η σωματική, η γνωστική και η συναισθηματική ετοιμότητα του παιδιού, καθώς και η δική σας.

 

Σωματική

Σωματικά το παιδί θα είναι έτοιμο αμέσως μόλις πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις. Αναρωτηθείτε λοιπόν:

  • Στέκεται στα πόδια του και μπορεί εύκολα να κατεβάσει και να ανεβάσει τα ρούχα του;
  • Φαίνεται να μπορεί να ελέγξει την ουροδόχο κύστη του; Τα μωρά ουρούν περίπου ανά μισή ώρα. Όταν, όμως, το μικρό σας κοιμάται όλη τη νύχτα και το πρωί η πάνα του δεν είναι «βρεγμένη», τότε ίσως μπορεί να «κρατηθεί» μέχρι να επισκεφθεί την τουαλέτα.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Συνειδητοποιεί σχεδόν αμέσως ότι η πάνα του είναι λερωμένη και ζητάει να του την αλλάξετε;
  2. Εκφράζει την ανάγκη του με λόγια, ακόμη κι όταν έχει ήδη ανακουφιστεί;
  3. Επεξεργάζεται τα σήματα που στέλνει το σώμα του και αντιλαμβάνεται τι θα επακολουθήσει, λέγοντάς σας τι ακριβώς θέλει; Πολλά παιδιά σε αυτό το στάδιο συνηθίζουν να κρύβονται κάτω από το τραπέζι ή σε κάποια συγκεκριμένη γωνία του σπιτιού όταν έρχεται η ώρα να λερώσουν την πάνα τους.

Γνωστική

Στο γνωστικό επίπεδο η μία αλλά ουσιαστική ερώτηση είναι αυτή:

Είναι οι γλωσσικές και νοητικές του ικανότητες αρκετά αναπτυγμένες;

Εάν αυτό συμβαίνει, τότε το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει λέξεις όπως στεγνό, υγρό, καθαρό και ρήματα όπως κάθομαι και καθαρίζω και συνεπώς θα μπορεί να ακολουθήσει τις απαραίτητες οδηγίες. Επίσης, θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει το εάν έχει λερωθεί αλλά και να αντιλαμβάνεται τι εννοείτε όταν, για παράδειγμα, λέτε: «όταν θέλεις να κάνεις πιπί, πήγαινε και κάθισε στο γιογιό σου».

 

γιογιό για μωρά, πάνεςΣυναισθηματική

Φαίνεται το παιδί δεκτικό σε ό,τι προσπαθείτε να του μάθετε;

Είναι σημαντικό να μην αντιστέκεται σε όλη την ιδέα τού να πηγαίνει στην τουαλέτα και να φοράει εσώρουχα. Η συναισθηματική ετοιμότητα για να αφήσει την ασφάλεια της πάνας και να αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό είναι ουσιαστική. Γι’ αυτό ένα και μόνο σημάδι από τα παραπάνω σίγουρα δεν είναι αρκετό!

Εάν το παιδί δεν φαίνεται έτοιμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό, μη βιαστείτε. Πολλοί γονείς προσπερνούν τις ανάγκες του παιδιού και εμμένουν στα δικά τους «πρέπει».

Άλλοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην εκμάθηση επειδή τα παιδιά των φίλων ή των γνωστών τους έχουν ήδη μάθει να χρησιμοποιούν το γιογιό ή ακόμη και την τουαλέτα.

Τέλος, κάποιοι άλλοι υποκύπτουν σε πιέσεις του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου επειδή αυτοί συνεχώς ρωτούν: «Μα, ακόμα δεν έχει μάθει;».

Θυμηθείτε ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά αποκλειστικά το παιδί σας και εσάς. Μην υποκύπτετε σε πιέσεις και μη στέκεστε ούτε στις αναμνήσεις ούτε στις προσδοκίες τρίτων.

 

Ήγγικεν η ώρα…

Η εκμάθηση του γιογιό είναι σαν ένα ταξίδι.

Περιλαμβάνει αρχή, στάσεις, παράλληλους δρόμους και πισωγυρίσματα. Κάποιοι τυχεροί γονείς το επιτυγχάνουν απλά με μια μονοήμερη εκδρομή. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλοι που για να τα καταφέρουν πραγματοποιούν τον «γύρο του κόσμου σε 80 (και πλέον) ημέρες»! Το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο ρόλος σας μέσα στη διαδικασία συνεχώς θα αλλάζει. Στην αρχή θα διδάσκετε, έπειτα θα βοηθάτε και τέλος θα οπισθοχωρείτε για να αφήσετε το παιδί να φέρει εις πέρας την αποστολή του μόνο του. Ακόμη και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, η λύση θα παραμένει κρυμμένη κάπου ανάμεσα στο χαμόγελο και στους τόνους από χαρτί υγείας. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά μαθαίνουν εύκολα να χρησιμοποιούν το γιογιό για να ουρήσουν, όταν όμως πρόκειται να αφοδεύσουν δυσκολεύονται. Άλλα ζητούν πάνα, ενώ άλλα απλά λερώνουν τα ρούχα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν συνηθίσει να ανακουφίζονται όρθια ή ξαπλωμένα και η καθιστή στάση δεν τους φαίνεται και η πιο άνετη. Άλλα θεωρούν τη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και προτιμούν να εμποδίζουν τις κινήσεις του εντέρου τους. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσκοιλιότητα, η οποία, εν συνεχεία, περιπλέκει κι άλλο την κατάσταση.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, προσπαθήστε να μη θυμώνετε. Επιπλέον, αποφύγετε να καθίσετε το παιδί στο γιογιό και να το πιέσετε να ενεργηθεί. Σκεφθείτε πως η πίεση δεν βοηθάει διόλου, ειδικά όταν δεν έχει έρθει και η κατάλληλη ώρα.

  • Εμπλουτίστε τη διατροφή του με αρκετές φυτικές ίνες και προϊόντα ολικής αλέσεως, ώστε η λειτουργία των εντέρων του να είναι κανονική και τακτική. Η δυσκοιλιότητα, άλλωστε, μόνο εμπόδιο μπορεί να αποτελέσει στην προσπάθειά σας.
  • Ενσωματώστε στη ζωή του την καθημερινή άσκηση. Αυτή θα διευκολύνει τόσο την πέψη όσο και την αποβολή των υποπροϊόντων αυτής.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάθεται αρκετή ώρα στο γιογιό, 3 με 5 λεπτά τουλάχιστον. Για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει περισσότερο και να «ξεχαστεί» μπορείτε να του πιάσετε την κουβέντα, να του τραγουδήσετε ή –γιατί όχι;– να του διαβάσετε κάποιο βιβλίο.
  • Εάν κάτι σας ανησυχεί, μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας.

Τέλος, μην αμελήσετε να εξοπλιστείτε κατάλληλα με αντικείμενα που θα σας λύσουν τα χέρια. Αυτά που χρειάζεστε είναι μερικά ρούχα που ανεβοκατεβαίνουν εύκολα, μερικά μεγάλα σε μέγεθος εσώρουχα κι ένα γιογιό. Στην αγορά, ωστόσο, κυκλοφορούν και πολλά αξεσουάρ –διαγράμματα, αυτοκόλλητα, ευφάνταστα γιογιό κ.τ.λ.– που θα κάνουν τη διαδικασία πιο ευχάριστη για το μικρούλι σας. Λάβετε τα μέτρα σας και καλή σας τύχη!

Είναι σημαντικό να θυμάστε:

  • Εάν βρίσκεστε σε μια περίοδο που η υπομονή σας εξαντλείται εύκολα ή ο χρόνος σας δεν επαρκεί για να ασχοληθείτε εκτενώς με το θέμα, μην προχωρήσετε περαιτέρω.

 

Mε τη συνεργασία της επίκουρης καθηγήτριας Aναπτυξιακής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λωρέττας Θωμαΐδου.

Ελληνικά
happy baby