Αμνιοπαρακέντηση: Πόσο αναγκαία είναι;
Οταν ο γιατρός συστήνει αμνιοπαρακέντηση, ένα μεγάλο δίλημμα σχηματίζεται στο μυαλό των εγκύων.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την λέξη αμνιοπαρακέντηση, όχι όμως και την διαδικασία που απαιτείται, τους κινδύνους αλλά και τις προφυλάξεις που χρειάζεται να πάρει μία γυναίκα, η οποία θα αποφασίσει να υποβληθεί στην διαδικασία αυτή. Δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το θέμα.
Τί είναι η αμνιοπαρακέντηση;
Η αμνιοπαρακέντηση είναι μία επεμβατική εξέταση, η οποία υπάγεται στον προγεννητικό έλεγχο. Μέχρι πρότινος λεγόταν ότι οι γυναίκες άνω των 35 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε αμνιοπαρακέντηση, προκειμένου οι γονείς να πληροφορηθούν,με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, για την ύπαρξη ή όχι του συνδρόμου Down, αλλά & άλλων γενετικών ανωμαλιών. Ο κίνδυνος αυτής της γενετικής νόσου αυξάνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Στην ηλικία των 35, ο κίνδυνος είναι περίπου μία σε κάθε 200 εγκυμοσύνες, ενώ στην ηλικία των 40, ο κίνδυνος ανέρχεται σε τουλάχιστον μία σε κάθε 50 έως 100 εγκυμοσύνες.
Πως γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως μεταξύ της 14ης και της 26ης εβδομάδας, τότε που το έμβρυο περιβάλλεται με αρκετή ποσότητα αμνιακού υγρού. Με τη βοήθεια των υπερήχων, ο γιατρός θα εντοπίσει ένα σημείο στο αμνιακό υγρό όπου δεν κινδυνεύει να τραυματίσει το έμβρυο και τον πλακούντα. Στη συνέχεια, εισάγει μια σύριγγα στον αμνιακό σάκο μέσω της κοιλιακής χώρας & εξάγει 10 με 20 χιλιοστόλιτρα υγρού, το οποίο περιέχει κύτταρα του εμβρύου καθώς & άλλα στοιχεία. Τα κύτταρα αυτά στέλνονται για καλλιέργεια.Η εξέταση όσο κια να «ακούγεται» τρομακτική, δεν είναι επώδυνη για την μέλλουσα μητέρα.
Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για το έμβρυο και την πορεία της υγείας του. Τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν δίνονται άμεσα. Συνήθως χρειάζεται να περιμένετε να περάσουν 2 εβδομάδες, ώσπου να μάθετε για τα ευρήματα.
Πότε είναι απαραίτητη η αμνιοπαρακέντηση;
Η αμνιοπαρακέντηση θεωρείται απαραίτητη εξέταση, όταν συντρέχουν οι κάτωθι λόγοι:
- όταν η μητέρα βρίσκεται όπως λέγεται, σε «προχωρημένη» ηλικία.
- όταν υπάρχουν ενδείξεις από την αυχενική διαφάνεια, τη μέτρηση του ρινικού οστού & τους βιοχημικούς δείκτες, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
- όταν ανιχνεύονται μέσω των υπερήχων, ανατομικές ανωμαλίες στο έμβρυο, όπως για παράδειγμα,συγγενής καρδιοπάθεια, γιατί μπορεί να συνδέονται με προβλήματα στον καρυότυπο του εμβρύου.
- όταν υπάρχει ιστορικό σπάνιου μεταβολικού νοσήματος. Μπορεί δηλαδή οι μελλοντικοί γονείς να έχουν ήδη αποκτήσει κάποιο άλλο παιδί με τα παραπάνω προβλήματα.
- όταν η μέλλουσα μητέρα άργησε να κάνει την εξέταση λήψης τροφοβλάστης, ώστε να διερευνηθεί αν το έμβρυο πάσχει από μεσογειακή αναιμία ή αν η απάντηση της πρώτης αυτής εξέτασης δεν ήταν ξεκάθαρη.
- όταν η μέλλουσα μητέρα έχει, σύμφωνα με τις ειδικές εξετάσεις που γίνονται στην αρχή της εγκυμοσύνης, αντισώματα πρόσφατης λοίμωξης από ερυθρά, κυτταρομεγαλοϊό, τοξοπλάσμωση ή σύφιλη. Με την αμνιοπαρακέντηση διερευνάται αν και το έμβρυο πάσχει από την ίδια λοίμωξη.
- τέλος σε ειδικές περιπτώσεις, η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να γίνει στα πλαίσια κάποιων θεραπευτικών σκοπών, όταν για παράδειγμα χρειάζεται δίδυμα να υποβληθούν σε εμβρυοεμβρυϊκή μετάγγιση.
Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση της αμνιοπαρακέντησης;
Όπως και σε κάθε επέμβαση, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν επιπλοκές. Ο κίνδυνος της αποβολής μετά από την εξέταση είναι 1 προς 200, ενώ το ποσοστό των αποβολών αυξάνεται εάν η εξέταση γίνει πριν από την 14η εβδομάδα.
Μετά από μια αμνιοπαρακέντηση υπάρχει κίνδυνος ρήξης των εμβρυικών υμένων & κατά συνέπεια ελοχεύει ο κίνδυνος αποβολής. Ο κίνδυνος αυτός, θεωρείται μικρός και η πιθανότητα μίας μέλλουσας μητέρας να αποβάλει δεν αυξάνεται, εάν σε προηγούμενη αμνιοπαρακέντηση στην οποία είχε υποβληθεί, εμφάνισε κάποια επιπλοκή.
Βέβαια χρειάζεται να αναφερθεί ότι υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν αυτή την πιθανότητα, όπως είναι :
- η ύπαρξη ινομυωμάτων.
- η αιμορραγία στην αρχή μιάς εγκυμοσύνης.
- Εάν υπάρχει ιστορικό αποβολών, αποξέσεων, εκτρώσεων κ.α
Τι χρειάζεται να προσέξετε μετά από μία αμνιοπαρακέντηση.
Μετά την επέμβαση, οι γιατροί συνιστούν παραμονή στο σπίτι & ήπια δραστηριότητα χωρίς κούραση, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο αποβολής. Αφού περάσουν τρείς ημέρες, σταδιακά επιστρέφετε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που σας παρακολουθεί. Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται μετά από 15 ημέρες, κατόπιν συννενόησης με τον γιατρό σας. Κάποιοι γιατροί συστήνουν λήψη αντιβίωσης, κάποιοι άλλοι όχι, ενώ σε περίπτωση πόνου, μπορείτε να πάρετε κάποια μυοχαλαρωτικά ή παρακεταμόλη. Εάν η ομάδα αίματός σας είναι Rhesus αρνητικό, θα πρέπει να γίνει μια ειδική προληπτική ένεση, την οποία θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας.
Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για την ενημέρωση & την καθοδήγησή σας είναι ο ιατρός που σας παρακολουθεί και βεβαίως πάντα τον πρώτο λόγο έχει το ζευγάρι και φυσικά η μέλλουσα μητέρα, η οποία και θα υποβληθεί στην συγκεκριμένη διαδικασία.