Αλλεργίες και Άσθμα : Τι πρέπει να ξέρει κάθε γονέας

Ενας πρακτικός οδηγός απο την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής
Πότε να υποπτεύεστε ότι έχετε αλλεργία;
Το περιβάλλον, το καυσαέριο, η σκόνη και πολλά άλλα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει, με αποτέλεσμα την έξαρση των αλλεργιών, ειδικά στα παιδιά, τα οποία είναι λόγω ηλικίας και πιο ευάλωτα. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε οι γονείς ότι το παιδί μας εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας, με αποτέλεσμα να μην μεταφέρουμε τα συμπτώματα αυτά στον παιδίατρο καταρχάς, έτσι ώστε το παιδί να υποβληθεί σε εξετάσεις.
Σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν γονείς & παιδιά, σας παρουσιάζουμε μερικά κοινά στοιχεία, που θα μπορούσαν να σας κάνουν να υποψιαστείτε ότι το παιδί σας, μπορεί να πάσχει από μια μορφή αλλεργίας:
Τα επανειλημμένα ή χρόνια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος & τα οποία διαρκούν πάνω από μία η δύο εβδομάδες, ή που εμφανίζονται περίπου την ίδια εποχή κάθε χρόνο .
Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φαγούρα, ρινική καταρροή, ρινική απόφραξη, φτέρνισμα, το καθάρισμα του λαιμού και φαγούρα, υγρά μάτια.
Επαναλαμβανόμενος βήχας, συριγμός, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, μπορεί να είναι ένα σημάδι του άσθματος . Ενώ ο βήχας μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο σύμπτωμα, συμπτώματα που αυξάνουν τη νύχτα ή με την άσκηση δημιουργούν υποψία για άσθμα .
Επαναλαμβανόμενο κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρό, φολιδωτό δέρμα,κάποια εξανθήματα στις πτυχές του αγκώνα ή/και τα γόνατα, ή στο πίσω μέρος του λαιμού, τους γλουτούς, τους καρπούς ή τους αστραγάλους .
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται επανειλημμένα μετά από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου που μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο του προσώπου ή των άκρων, φίμωση, βήχα ή συριγμό, εμετό ή σημαντικό κοιλιακό άλγος .
Φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στα αυτιά, στο στόμα, στο φάρυγγα και/ή κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους ή μετά από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, ιδιαίτερα φρέσκων φρούτων. Τυπικά, όμως, οι μαγειρεμένες εκδοχές του ίδιου τροφίμου είναι ανεκτές από τον οργανισμό.
Ποιά αλλεργιογόνα συναντώνται στο περιβάλλον;
Όλοι πλέον έχουμε ακούσει για αυτά.Ονομάζονται ακάρεα και τα συναντάμε σχεδόν παντού. Τα ακάρεα,είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί αόρατοι στο μάτι, οι οποίοι βρίσκονται στο κρεβάτι, τα επικαλυμμένα έπιπλα και χαλιά, καθώς και άλλα μέρη, όπου κινούμαστε.
Το τρίχωμα των ζώων (σκύλοι, γάτες, ινδικά χοιρίδια , gerbils , κουνέλια, κλπ). Αν και δείχνουν χαριτωμένα εξετάστε μήπως το παιδί ή εσείς είστε αλλεργικοί στο τρίχωμά τους.
Pest αλλεργιογόνα (κατσαρίδες, ποντίκια, αρουραίοι)
Η γνωστή σε όλους μας γύρη είναι υπεύθυνη για πάρα πολλές αλλεργίες. Συνήθως έχει μεγαλύτερη έξαρση κατά την άνοιξη, που η φύση αναγεννάται(δέντρα, χόρτα, ζιζάνια).
Κάποιοι μύκητες που μπορούν να δημιουργηθούν στο σώμα ή και σε χώρους του σπιτιού.
Κάποια τρόφιμα είναι επίσης υπεύθυνα για αρκετές αλλεργίες. Τα πιο «ένοχα» είναι τα αυγά, το αγελαδινό γάλα, τα φιστίκια και διάφορα προϊόντα που περιέχουν φυστίκια, τα καρύδια, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή).
Τι να κάνετε εάν εμφανίζετε συμπτώματα ρινικής αλλεργίας
Ρινικά συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να προκληθούν από μια ποικιλία των περιβαλλοντικών αλλεργιογόνων συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών αλλεργιογόνων, όπως τα ακάρεα της σκόνης, τα κατοικίδια ζώα & τα παράσιτα, καθώς και από υπαίθρια αλλεργιογόνα, τα οποία μπορεί να βρεθούν σε εσωτερικούς & εξωτερικούς χώρους(πχ. η γύρη) και μπορούν επίσης, να προκαλέσουν ρινικά συμπτώματα αλλεργίας .
Ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί μία αλλεργία, είναι μέσω ειδικών αλλεργικών εξετάσεων. Με αυτές τις εξετάσεις, μπορεί ίσως να διαπιστωθεί αν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό αλλεργιογόνο.
Ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων που προκαλούν τα συμπτώματα.
Εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε κατοικίδια ζώα, το να υπάρχει ένα ζωάκι μέσα στο σπίτι, επιβαρύνει την κατάσταση του παιδιού, οπότε κάτι τέτοιο δεν συνιστάται.
Εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα αλλεργίας και είναι αλλεργικό σε ένα κατοικίδιο ζώο που ζει στο σπίτι σας, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σημαντική βελτίωση στην κατάσταση του παιδιού είναι να βρεθεί ένα νέο σπίτι για το κατοικίδιο.
Εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε παράσιτα που υπάρχουν στο σπίτι , η απολύμανση των χώρων απο επαγγελματίες, η σφράγιση τρυπών και ρωγμών που χρησιμεύουν ως σημεία εισόδου για τα παράσιτα, η αποθήκευση των τροφίμων σε πλαστικά δοχεία με καπάκι και ο σχολαστικός καθαρισμός από τα υπολείμματα τροφών, είναι μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των επιβλαβών οργανισμών & να μειώσουν τα επίπεδα των αλλεργιογόνων στο περιβάλλον που ζείτε και κινείστε καθημερινά.
Τα ακάρεα της σκόνης «μαζεύονται» όπου η υγρασία διατηρείται & η τροφή γι’αυτά είναι άφθονη. Είναι ιδιαίτερα πολλά στα κρεβάτια μας, σε επικαλυμμένα έπιπλα και στα χαλιά. Στρώματα & μαξιλάρια θα πρέπει να περιβάλλονται απο αντιαλλεργικές θήκες με φερμουάρ, ενώ το πλύσιμο των κλινοσπεπασμάτων επιβάλλεται κάθε 1 έως 2 εβδομάδες, με ζεστό νερό.
Προσοχή! Η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία τα ακάρεα «σκοτώνονται» είναι 130 βαθμούς Κελσίου.
Εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε υπαίθρια αλλεργιογόνα , μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε τα κλιματιστικά όταν αυτό είναι δυνατόν, παρά να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα. Ενα ντους ή μπάνιο στο τέλος της ημέρας για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τις επιφάνειες του σώματος & των μαλλιών των παιδιών, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Οι ασθενείς με αλλεργία στην γύρη του χόρτου, χρειάζεται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους όταν το γρασίδι κουρεύεται & να αποφεύγουν να παίζουν σε χώρους με γκαζόν & πράσινο.
Τα παιδιά με αλλεργίες επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν να παίζουν σε σωρούς από ξερά φύλλα το φθινόπωρο. Τυχόν κατοικίδια που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι, μπορεί να φέρουν επίση στο σπίτι την γύρη και άλλα αλλεργιογόνα στους εσωτερικούς χώρους.
Φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων
Η θεραπεία για την αλλεργία του παιδιού σας θα πρέπει να ξεκινήσει με τις συμβουλές του παιδίατρου σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό αλλεργιολόγο, για πρόσθετες αξιολογήσεις & θεραπεία με ειδικά φάρμακα.
Αντιισταμινικά : Λαμβάνονται από το στόμα & μπορούν να βοηθήσουν στην φαγούρα, την δακρύρροια, την ρινική καταρροή & το φτέρνισμα, καθώς και στην φαγούρα της επιδερμίδας & των εξανθημάτων. Ορισμένοι τύποι φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία.
Ρινικά κορτικοστεροειδή: Eίναι πολύ αποτελεσματικά για τον έλεγχο των συμπτωμάτων αλλεργίας και χρησιμοποιούνται ευρέως, για την αντιμετώπιση των χρόνιων συμπτωμάτων. Είναι ασφαλή για χρήση σε παιδιά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται καθημερινά για μέγιστη αποτελεσματικότητα .
Ανοσοθεραπεία ή ενέσεις, μπορεί να συνιστώνται για να μειωθούν τα συμπτώματα αλλεργίας του παιδιού σας. Οι αντιαλλεργικές ενέσεις συνταγογραφούνται μόνο για ασθενείς με επιβεβαιωμένη αλλεργία. Αν η αποφυγή των αλλεργιογόνων με την χρήση φαρμάκων δεν είναι επιτυχής, τότε ενέσεις για τη θεραπεία των αναπνευστικών αλλεργιών σε γύρη , τα ακάρεα της σκόνης, το τρίχωμα γάτας ή σκύλου, μπορεί να βοηθήσουν στο να μειωθεί η ανάγκη για καθημερινή φαρμακευτική αγωγή .
Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με πρόσθετες θεραπείες.
Αντιμετωπίστε το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα):
Απασχολεί αρκετούς γονείς και ταλαιπωρεί τα παιδάκια.Η συχνή εφαρμογή των προιόντων ενυδάτωσης (τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ), είναι σημαντική σε αυτές τις περιπτώσεις.
Οι κρέμες στεροειδών είναι πολύ αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται σωστά.
Τα αντιισταμινικά μπορούν να συνταγογραφηθούν για να ανακουφίσουν από την φαγούρα.
Η μακρυμάνικη πιτζάμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του ξυσίματος κατά την διάρκεια τη νύχτας.
Σαπούνια που περιέχουν αρώματα & αποσμητικά, μπορεί να είναι πολύ σκληρά για το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών.
Πλένετε πάντα τα νέα ρούχα καλά, πριν τα φορέσει το παιδί σας. Αποφύγετε το μαλακτικό κατά την πλύση.
Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα πλυντηρίου που είναι απαλλαγμένα από χρωστικές ουσίες και αρώματα & ξεπλύνετε επανειλημένα τα ρούχα, τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα.
Ένα χλιαρό μπάνιο για 10-20 λεπτά, είναι ένας καλός τρόπος για την αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος του εκζέματος. Σκουπίστε απαλά το παιδί μετά το μπάνιο για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος με το τρίψιμο. Στη συνέχεια, εφαρμόστε γενναιόδωρα ενυδατική κρέμα αμέσως, ενώ το δέρμα είναι ακόμα υγρό .
Μερικές φορές το έκζεμα, ιδιαίτερα όταν είναι σοβαρό, μπορεί να σχετίζεται με τροφικές αλλεργίες (π.χ. το γάλα,τα αυγά, τα φυστίκια).Αυτό είναι κάτι που θα το παρατηρήσετε, ως γονείς.
Με βάση τα παραπάνω, ίσως είστε σε θέση να αντιληφθείτε τα συμπτώματα της αλλεργίας, έτσι ώστε να απευθυνθείτε έγκαιρα στον γιατρό σας, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για να σας καθοδηγήσει.
© 2013 - Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής