Αγαπημένα φαγητά σε light εκδοχή!
Πως να περιορίσετε τις θερμίδες στις λιχουδιές που προσφέρετε στα παιδιά & στον εαυτό σας.
Πολλές απολαύσεις θεωρούνται απαγορευμένες, λόγω των πολλών θερμίδων & των λιπαρών που περιέχουν, με αποτέλεσμα να τις στερούμαστε από την καθημερινότητά μας, ή να «υποκύπτουμε» στον πειρασμό και μετά να νιώθουμε τύψεις. Κι όμως, πολλές τροφές που θεωρούμε παχυντικές, & τις αποφεύγουμε ή δεν τις τρώμε ενώ τις θέλουμε, μπορούμε να τις εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας, αν αντικαταστήσουμε κάποια θερμιδογόνα συστατικά, με άλλα, φτωχότερα σε θερμίδες & λιπαρά. Η γεύση σίγουρα δεν μπορεί να είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που έχουμε συνηθίσει, αφού δυστυχώς η νοστιμιά είναι στο λίπος, αλλά σίγουρα θα κάνει το καθημερινό μας διαιτολόγιο πιο ευχάριστο & γευστικό.
Pizza
Στην pizza τα υλικά με τις περισσότερες θερμίδες δεν βρίσκονται στο ζυμάρι (αν αυτό βέβαια δεν περιέχει λάδι), αλλά στα υλικά που βάζουμε πάνω. Αν το λιπαρό τυρί αντικατασταθεί από κάποιο (λευκό ή κίτρινο) με μειωμένα λιπαρά (π.χ. cottage, ανθότυρο, κατίκι, mozarella light) και τα αλλαντικά από γαλοπούλα ή άπαχο ζαμπόν, αμέσως οι θερμίδες μειώνονται σημαντικά. Για να μην είναι φτωχή από υλικά και γεύση η pizza μπορούμε να προσθέσουμε πολλά λαχανικά, τα οποία νοστιμίζουν και χορταίνουν.
Σουβλάκι
Το αγαπημένο όλων σουβλάκι είναι πολύ εύκολο να γίνει πιο ελαφρύ αν η πίτα ψηθεί χωρίς λάδι στη σχάρα και μέσα βάλουμε καλαμάκι κοτόπουλο, λαχανικά, μουστάρδα ή κάποια σως από άπαχο γιαούρτι. Άλλη παραλλαγή μπορεί να είναι με μπιφτέκι, καλαμάκι χοιρινό ή μοσχαρίσιο από καθαρό κρέας (χωρίς ορατό λίπος) ή μόνο με λαχανικά για τους χορτοφάγους.
Burger
Το burger είναι από τα φαγητά εκείνα που γίνονται θερμιδογόνα ανάλογα με το τι θα τους προσθέσουμε. Αν αφαιρέσουμε το μπέικον, τα λιπαρά τυριά και τη μαγιονέζα, αμέσως το burger μας μετατρέπεται σε ένα γεύμα πιο ελαφρύ και πιο υγιεινό. Προσθέτοντας δε και διάφορα άλλα συστατικά όπως λαχανικά, κέτσαπ, μουστάρδα, κάποια ελαφριά σως γιαουρτιού ή κάποιο άπαχο τυρί, μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμο με αυτό που έχουμε συνηθίσει.
Ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά είναι άλλο ένα αγαπημένο φαγητό πολύ παρεξηγημένο. Υπάρχει η φήμη ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν. Αυτό που όμως στην πραγματικότητα παχαίνει είναι τα υλικά που προσθέτουμε σε αυτά. Αν αφαιρέσουμε από την αγαπημένη μας καρμπονάρα την παχιά κρέμα γάλακτος, το μπέικον και την παρμεζάνα και τα αντικαταστήσουμε με γάλα (ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά), άπαχο ζαμπόν και τυρί με χαμηλά λιπαρά (ή cream cheese light) έχουμε ένα πολύ γευστικό πιάτο ζυμαρικών, με χαμηλή θερμιδική αξία και χοληστερίνη. Ένα άλλο πιάτο ζυμαρικών πολύ γευστικό και πολύ διαιτητικό είναι το spaghetti με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, βασιλικό και ανθότυρο.
Τυρόπιτα
Οι πίτες είναι ένα πολύ δημοφιλές γεύμα, αλλά δυστυχώς πολύ θερμιδογόνο. Το βούτυρο ή το λάδι της σφολιάτας σε συνδυασμό με τα λιπαρά τυριά που συνήθως χρησιμοποιούνται, το κατατάσσουν στις “απαγορευμένες” τροφές. Αν όμως αντικαταστήσουμε το φύλλο με φύλλο κρούστας (ή το φτιάξουμε μόνοι μας όσο πιο “στεγνό” γίνεται), τα λιπαρά τυριά με ανθότυρο, κατίκι, cottage, ή ακόμα με λευκό ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών και προσθέσουμε διάφορα μυρωδικά, τότε θα μπορούμε άφοβα να απολαύσουμε μια πίτα εξίσου νόστιμη και διαιτητική.
Σαλάτες
Άλλη μια παγίδα στην οποία δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς υποκύπτουμε. Οι περισσότερες αγαπημένες μας σαλάτες είναι γεμάτες θερμίδες και λιπαρά. Τα λάδια ή τα dressings με μαγιονέζα συνήθως είναι αυτά που αυξάνουν την θερμιδική αξία των σαλατών. Αν τα αντικαταστήσουμε όμως με μια σως από άπαχο γιαούρτι, ξύδι, μουστάρδα, balsamico ή λεμόνι, η σαλάτα μας αμέσως γίνεται πολύ χαμηλή σε θερμίδες, χωρίς να “θυσιάσει” καθόλου από τη γεύση της. Στην περίπτωση της σαλάτας του chef αντικαταστήσουμε το τυρί και το ζαμπόν με άπαχες εναλλακτικές τους, έχουμε ένα πολύ ελαφρύ, ολοκληρωμένο και δροσερό καλοκαιρινό γεύμα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στην δημοφιλή Ceasars salad. Αν αντί του μπέικον χρησιμοποιήσουμε άπαχο ζαμπόν ή γαλοπούλα, αντί της παρμεζάνας, κάποιο άπαχο τυρί και αντί των κρουτόν φτιάξουμε φρυγανισμένο ψωμί.
Γλυκά – Παγωτά
Δυστυχώς τα γλυκά είναι δύσκολο να τα εντάξουμε στη δίαιτα, γιατί το βούτυρο ή το λάδι είναι από τα κύρια συστατικά τους. Κάποια γλυκά όμως μπορούν να φτιαχτούν χωρίς τόσα λιπαρά και άρα να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, αρκεί να προσέχουμε να μην το παρακάνουμε σε ποσότητα. Τέτοια γλυκά είναι οι κρέμες, το ρυζόγαλο, το γλυκό κουταλιού, τα παγωτά με χαμηλά λιπαρά, τα sorbet (γρανίτες), οι γκοφρέτες, τα bars δημητριακών, το μέλι, η μαρμελάδα, το ζελέ ή η μούς με χαμηλά λιπαρά.