Αγάπη,ανεκτικότητα,γεναιοδωρία!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

συμβουλές για γονείς, διαπαιδαγώγηση παιδιώνΜικρές πολύτιμες συμβουλές, για να κατανοήσετε το παιδικό μυαλουδάκι! Ελπίζουμε να σας βοηθήσουν αποτελεματικά, στη δουλεία του γονιού!

Από το Α έως το Δ

Αγάπη

Πόση αγάπη χρειάζονται τα παιδιά σας; Η αγάπη που τους προσφέρετε πρέπει να έχει όρια; Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά σας χρειάζεται να αισθάνονται ασφαλή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Άλλωστε η υγιής ψυχοσωματική τους ανάπτυξη εξαρτάται από εσάς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ανατροφής τους δεν θα τους θέσετε όρια. Χρειάζεται να προσφέρετε και να δείξετε την αγάπη σας στα παιδιά σας, χωρίς να ζητάτε ανταλλάγματα. Έτσι και τα παιδιά σας θα μάθουν να αγαπούν αληθινά τους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή και μεγαλώνοντας θα αναπτύξουν πραγματικές φιλίες.

 

Αντιμετώπιση

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας; Η συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους μπορεί να ποικίλλει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να είστε σταθεροί στα όρια που τους θέτετε κάθε φορά. Προσπαθήστε, λοιπόν, πριν ανακοινώσετε στα παιδιά σας τις αποφάσεις σας, να έχετε συζητήσει με τον ή τη σύντροφό σας για να καταλήξετε σε μια κοινή τακτική για τη διαπαιδαγώγηση και τη φροντίδα τους.

 

Ανεκτικότητα

Τα παιδιά σας, ιδιαίτερα αν είναι προσχολικής ηλικίας, δεν μπορούν να καταλάβουν την έννοια των ορίων. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να είστε αυστηροί μαζί τους και να χρησιμοποιείτε συνεχώς την τιμωρία ως μέθοδο διαπαιδαγώγησης. Καλό θα ήταν να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να κάνετε τα… στραβά μάτια σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν το παιδί σας είναι ζωηρό και συνηθίζει να κάνει ζαβολιές, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεστε αυστηροί. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά διακρίνονται για τον αυθορμητισμό τους. Γι’ αυτό καλό θα ήταν κάποιες φορές να είστε ανεκτικοί και να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με χιούμορ.

 

Βρεφική ηλικία

Καθώς το νεογέννητό σας μεγαλώνει οι ανάγκες του διαφοροποιούνται. Η βρεφική φάση της ανάπτυξης του μωρού σας είναι και η πιο καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της υγείας αλλά και της ψυχικής του ακεραιότητας. Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξής του θα πρέπει να του προσφέρετε τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να εξελίξει τις αισθήσεις του. Εκτός από την πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, το παιδί σας έχει ανάγκη και από τη δική σας φροντίδα. Ως γονείς, καλείστε να του προσφέρετε όλα όσα χρειάζεται και να το προστατεύσετε.

 

Γενναιοδωρία

Φροντίστε να είστε γενναιόδωροι με τα παιδιά σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τους προσφέρετε οτιδήποτε κι αν σας ζητήσουν. Καλό θα ήταν να διδάξετε στα παιδιά τη γενναιοδωρία, ώστε μεγαλώνοντας να μπορούν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, χωρίς όμως να ζητούν ανταλλάγματα. Βέβαια η γενναιοδωρία δεν θα πρέπει να γίνεται σε υπερβολικό βαθμό. Για όλα είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρο και γι’ αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας ώστε να προσφέρουν χωρίς να υπάρχει το ενδεχόμενο να τα εκμεταλλευτούν.

 

Διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για την ανάπτυξη του παιδιού σας από την πρώτη μέρα της γέννησής του. Ο θηλασμός στην πρώτη φάση της ανάπτυξης του παιδιού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ενώ σε μετέπειτα στάδιο ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου του με τα κατάλληλα σκευάσματα γάλακτος για βρέφη αλλά και κρέμες μπορεί να συμβάλει στη σωστή και ισορροπημένη του ανάπτυξη. Γι’ αυτό δεν έχετε παρά να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να προμηθευτείτε τα κατάλληλα τρόφιμα για την ηλικία του.

 

Διαπαιδαγώγηση

Ένας από τους πιο βασικούς τομείς στην ανατροφή του παιδιού σας είναι η διαπαιδαγώγησή του.διατροφή μωρών, δερμα μωρού, βρεφική ηλικία Και βέβαια αυτή δεν περιορίζεται στο σχολείο. Η οικογένεια και συγκεκριμένα οι γονείς είναι αυτοί που καλούνται να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους και να θέσουν γερές βάσεις ώστε μεγαλώνοντας να γνωρίζουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Ως γονείς θα πρέπει να ακολουθείτε από κοινού μια συγκεκριμένη στρατηγική διαπαιδαγώγησης ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο σύγχυσης των παιδιών σας. Κάθε φορά που προσπαθείτε να εξηγήσετε κάτι στα παιδιά σας θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι, δίνοντας απάντηση σε όλες τις απορίες που ενδεχομένως προκύψουν.

 

Δέρμα

Από την πρώτη μέρα της γέννησής του το δέρμα του μικρού σας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ακόμη κι αν το δέρμα των παιδιών σας παρουσιάσει εξανθήματα ή νινίδα, δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε, αρκεί να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα και να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα για το δέρμα του προϊόντα. Για τη φροντίδα του δέρματός του δεν αρκεί μόνο η χρήση ενυδατικής κρέμας, αλλά θα πρέπει να ολοκληρώνετε την περιποίηση με συχνό καθαρισμό (είτε με μπάνιο είτε με τη χρήση ειδικών προϊόντων καθαρισμού) και απαλό μασάζ. Έτσι, το δερματάκι του μικρού σας θα είναι απαλό ακόμη και στις πιο επιρρεπείς σε ερεθισμούς περιοχές.
 

Συμβουλές διαπαιδαγώγησης για γονείς - μέρος 2ο

 

happy baby