Aφυδάτωση στα μωρά και τί να κάνετε!
Όλοι έχουμε ακούσει τον ιατρικό αυτό όρο αφυδάτωση & οι γονείς μικρών παιδιών το φοβούνται αρκετά, όμως τί ακριβώς σημαίνει και τί συμβαίνει στον οργανισμό;
Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει με τον εμετό, τη διάρροια, τον πυρετό ή την άσκηση, τότε οδηγείται σε αφυδάτωση.
Υπάρχουν δύο μορφές εκδήλωσης της αφυδάτωσης: η μετρίου βαθμού αφυδάτωση, με συμπτώματα την ξηροστομία, το κλάμα χωρίς δάκρυα, την υπνηλία και τις λιγότερες από έξι βρεγμένες πάνες την ημέρα σε βρέφη, και η σοβαρού βαθμού αφυδάτωση με συμπτώματα το πολύ ξηρό στόμα, την υπνηλία, την παράξενη συμπεριφορά, το πολύ ξηρό δέρμα, τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, τα κρύα χέρια και πόδια, τις βαριές, γρήγορες αναπνοές, τον αποπροσανατολισμό, τις μυϊκές κράμπες).
Τι να κάνετε όταν δείτε τα παρακάτω σημάδια!
-Ενημερώστε το γιατρό ώστε να σας συστήσει πώς θα αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά, με ειδικά σκευάσματα.
-Εάν βρίσκεστε σε διακοπές, επισκεφθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο για παν ενδεχόμενο. Στην περίπτωση μετρίου βαθμού αφυδάτωσης μπορείτε να δώσετε ειδικά διαλύματα ηλεκτρολυτών στο παιδί (θα τα προμηθευτείτε από το φαρμακείο), πάντα μετά από συνεννόηση με το γιατρό.
-Χορηγήστε στο παιδί το ειδικό διάλυμα με ένα κουταλάκι του τσαγιού. Δίνετέ του ένα κουταλάκι κάθε 2-3 λεπτά. Όταν σιγουρευτείτε ότι ηρέμησε το στομάχι του, τότε μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την ποσότητα των χαμένων υγρών. Επίσης, μπορείτε να του προσφέρετε μαύρο τσάι με λίγη ζάχαρη.
-Ακόμη κι όταν νιώσει καλύτερα το παιδί και πεινάσει, εσείς μην του δώσετε στερεά τροφή τις πρώτες 12 ώρες των συμπτωμάτων. Πείτε του ότι πρέπει να κάνει υπομονή και… ξεγελάστε το δίνοντάς του λίγη φρυγανιά, μήλο ή μπανάνα κι αργότερα ρύζι ή πατάτα βραστή. Προσοχή! Εάν πρόκειται για βρέφος, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να ζητάτε πάντα τη γνώμη του παιδιάτρου.
Με τη συνεργασία του ειδικού παιδιάτρου στο Κέντρο Παιδιατρικής Έρευνας, Μάριου Ανδρέου