Αδυνατίστε με χρονοδιατροφή!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

γυναίκα σε δίαιταΜπορεί η κατανάλωση της κατάλληλης τροφής, την ιδανική ώρα, να διατηρεί τη σιλουέτα σας άψογη;

 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι πρέπει να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα και κάποιο ενδιάμεσο σνακ. Εδώ και καιρό, όμως, προέκυψε μια νέα ιδέα που αποκτά οπαδούς: το να τρώμε ανάλογα με το βιολογικό μας ρολόι, ανάλογα δηλαδή με το ρυθμό που λειτουργούν οι ορμόνες και τα ένζυμα του οργανισμού μας. Μπορούμε δηλαδή να τρώμε τα πάντα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και έτσι, όχι μόνο θα αδυνατίσουμε αλλά θα διατηρήσουμε και το χαμένο μας βάρος. Ένας γιατρός στη Γαλλία, ο Alain Delabos, δοκίμασε να εφαρμόσει το πρόγραμμα πρώτα στον εαυτό του και να τρώει λιπαρές τροφές το πρωί, πρωτεΐνες το μεσημέρι και υδατάνθρακες το απόγευμα. Κατάφερε έτσι να χάσει 20 κιλά, ενώ η μέθοδός του εκτιμήθηκε ως αξιόπιστη από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διατροφής (IREN) και τα βιβλία του είναι εξαιρετικά δημοφιλή.

 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ η μέθοδος της χρονοδιατροφής;

H μέθοδος της χρονοδιατροφής (chrononutrition), όπως ονομάζεται, βασίζεται σε μια αρχή: τρώμε τις κατάλληλες τροφές την κατάλληλη στιγμή ανάλογα με τις ενεργειακές μας ανάγκες, ώστε να μην αποθηκεύεται περιττό και φυσικά ανεπιθύμητο λίπος στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τον Dr. Delabos, οι φυσικές ανθρώπινες ανάγκες σε φαγητό είναι προκαθορισμένες στο σώμα. O οργανισμός εκκρίνει ένζυμα και ορμόνες για να διασπάσει τις διαφορετικές τροφές που καταναλώνουμε με έναν οργανωμένο και καλά υπολογισμένο τρόπο. Σε αυτόν τον τρόπο διατροφής δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές ή καταμέτρηση θερμίδων, όμως η ποσότητα του φαγητού καθορίζεται από τις ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά (ύψος, βάρος, φυσική δραστηριότητα κ.τ.λ.).

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ;

H χρονοδιατροφή στοχεύει στο να μειώσει κάποιος το υπερβάλλον βάρος που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός. Εκτός από την απώλεια βάρους αυτή η μέθοδος στοχεύει και σε μια ισορροπημένη σιλουέτα. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Dr Delabos, το σχήμα του σώματος αντικατοπτρίζει το φαγητό που τρώμε: τα πολλά λαχανικά οδηγούν σε μεγάλους γλουτούς και μηρούς, το πολύ κρέας δίνει μεγάλους ώμους και στήθος, ενώ το πολύ άμυλο δίνει μεγάλο στομάχι κ.τ.λ. Tρώγοντας αυτό που μας χρειάζεται την ώρα που πρέπει εμποδίζουμε τον οργανισμό να αποθηκεύσει ό,τι δεν του χρειάζεται στα μέρη του σώματος που έχουμε την τάση να αποθηκεύουμε το λίπος. H μέθοδος της χρονοδιατροφής στοχεύει ευρύτερα και στο να βελτιωθεί η γενικότερη εικόνα της υγείας ενός ατόμου και να περιοριστούν οι πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τις μελέτες για τη μέθοδο του IREN, τα άτομα που ακολούθησαν τη χρονοδιατροφή όντως κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερίνη τους, παρά το γεγονός ότι στη διατροφή τους υπήρχαν «κακά» λιπαρά, όπως το βούτυρο.

 

ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί σε κάθε περίπτωση είναι ότι κάθε πρόγραμμα διατροφής είναι αυστηρά εξατομικευμένο και πρέπει να εποπτεύεται από το γιατρό ή το διαιτολόγο σας, φρούταπου θα καταγράψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και τις παραμέτρους της υγείας σας και θα κρίνουν τι και πώς πρέπει να τρώτε. Επιπλέον, η χρονοδιατροφή εξαρτάται από τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου. Για έχει επιτυχία είναι απαραίτητο να τηρείτε κατά γράμμα τα ωράρια διατροφής και να μη βγαίνετε εκτός χρόνου! Με άλλα λόγια πρέπει να είστε ακριβείς στο τι τρώτε και πότε. Επιπλέον, το οικογενειακό μενού δεν μπορεί να είναι το ίδιο με το δικό σας, καθώς τα παιδιά έχουν άλλες διατροφικές ανάγκες, κατά συνέπεια θα πρέπει να διαχωρίζετε το δικό σας φαγητό από της υπόλοιπης οικογένειας. Αν, βέβαια, ακολουθήσετε με αυστηρότητα το πρόγραμμα, είναι ένας τρόπος διατροφής χωρίς «μη» και απαγορεύσεις!

 

ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Και πάνω απ’ όλα να τηρείτε θετική στάση και να προσπαθείτε να ακολουθείτε τον στόχο σας έχοντας στο νου σας ότι οι προσπάθειές σας θα ευοδωθούν. Το ότι είστε μητέρα, άλλωστε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμελήσετε τον εαυτό σας, αλλά να μεριμνάτε όχι μόνο για την υγεία σας αλλά και για το σώμα και την εμφάνισή σας!

 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!

H μέθοδος της χρονοδιατροφής δίνει προτεραιότητα στο πρωινό και το μεσημεριανό. Δίνουμε ένα παράδειγμα:

  • ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό χρειάζεται να είναι «γενναίο» και λιπαρό.

Τι πρέπει, λοιπόν, να τρώμε:

100 γραμμ. τυρί, 70 γραμμ. ψωμί, 20 γραμμ. βούτυρο και ένα ζεστό ρόφημα χωρίς γάλα ή ζάχαρη.

  • ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

Το μεσημέρι ο οργανισμός εκκρίνει πρωτεάσες που μεταφέρουν την κυτταρική πρωτεΐνη και δημιουργούν αποθέματα πρωτεϊνών.

Τι πρέπει να τρώμε:

250 γραμμ. ψάρι ή κρέας, προαιρετικά με κάποια σάλτσα, ή 3-4 αβγά σε ομελέτα ή βραστά με μια μικρή μερίδα άμυλο (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), βούτυρο και 50 γραμμ. ψωμί.

  • ΓΛΥΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

Το απόγευμα που η ινσουλίνη μας «χτυπάει κόκκινο», ώστε να καταπολεμήσει την κούραση από τη λειτουργία των οργάνων: Καταναλώστε 30 γραμμ. σκούρα σοκολάτα  ή ένα μικρό μπολ με ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια και φιστίκια) ή ένα μπολ αποξηραμένα φρούτα.

  • ΕΛΑΦΡΥ ΒΡΑΔΙΝΟ

Το βράδυ, που οι διάφορες λειτουργίες του οργανισμού «πέφτουν», το φαγητό πρέπει να είναι ελαφρύ: άπαχο ψάρι ή 120 γραμμ. λευκό κρέας και ένα μπολ λαχανικά με ντρέσινγκ.

 

Με τη συνεργασία της ιατρού-βιοπαθολόγου δρ. Μαρίας Ψωμά.

Ελληνικά
category: 
happy baby