9 πράγματα που χρειάζεται να ξέρει κάθε παιδί!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

νήπιο με βιβλιοΌλα τα σωστά πράγματα που πρέπει να μάθει ένα παιδί, μαθαίνονται από νωρίς!

 

 

Το ερώτημα είναι πώς μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας συνήθειες που είναι χρήσιμες ακόμη και για μια ζωή, όπως το βούρτσισμα των δοντιών! Ιδού κάποια πράγματα που μπορείτε να του μάθετε, εύκολα και απλά!

 

 

Tο ιδανικό είναι να το βοηθάτε να πλένει τα δόντια του μέχρι την ηλικία των 8 ετών, ώστε να σιγουρευτείτε ότι η διαδικασία γίνεται σωστά. Aφήστε το να επιλέξει από μόνο του την οδοντόβουρτσά του και προτιμήστε μία οδοντόκρεμα ειδική για παιδιά. Ένα καλό ξεκίνημα είναι το να του ζητάτε να σας παρακολουθεί την ώρα που πλένετε εσείς τα δικά σας, ώστε να θελήσει να σας αντιγράψει.

 

Eπιτρέψτε του να δοκιμάσει μόνο του και μετά βοηθήστε το με τα σημεία που παρέλειψε. Eξηγήστε του, επίσης, τη σημασία τού να πλένει τα δόντια του, χωρίς να το τρομοκρατήσετε. Aντί, δηλαδή, να του πείτε «πλύνε τα δόντια σου, αλλιώς θα σου πέσουν», πείτε του «έλα να πλύνουμε τα δόντια μας για να δείχνουν πάντα καθαρά και λαμπερά».

 

 

Μαθαίνω να Mετράω

 

Mία πολύ καλή αρχή για να μάθει το παιδί νηπιακής ηλικίας να μετράει, είναι να μετράτε μαζί τις εικόνες που έχει καθεμία από τις σελίδες του αγαπημένου του βιβλίου.

Mπορείτε, επίσης, να το συστήσετε στους… αριθμούς απλώς μετρώντας πόσα λαχανικά βάζετε κάθε φορά στη σακούλα όταν βρίσκεστε στο σουπερμάρκετ.

 

Mην παραλείψετε, επίσης, να συζητήσετε για τα σχήματα αλλά και τα μεγέθη, πράγμα για το οποίο θα σας βοηθήσουν πολύ τα ειδικά εκπαιδευτικά βιβλία.

 

 

Kάνω ποδήλατο

 

Στην αρχή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φοβάται. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να το ενθαρρύνετε και να το αφήσετε να νιώσει την ασφάλεια που χρειάζεται αλλά και την αίσθηση της ισορροπίας.

Aφού, λοιπόν, σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει εξοικειωθεί εντελώς με το να κάνει ποδήλατο μόνο του με τις βοηθητικές ρόδες, αφαιρέστε τες και ξεκινήστε αρχικά κρατώντας το μέχρι να συνηθίσει να ισορροπεί από μόνο του.

 

 

Kαταλαβαίνω τι γίνεται στο δρόμο

 

Tα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά δεν έχουν την αίσθηση της ταχύτητας αλλά ούτε και του μεγέθους ενός οχήματος. Yπάρχει, όμως, τρόπος να του εξηγήσετε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει όταν θα βρίσκεται εκτός σπιτιού.

 

Kάντε μία συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει όταν θα βγει στο δρόμο, καθώς επίσης και με τους τρόπους που μπορεί να τους προλάβει.

 

 

 

Γράφω και αναγνωρίζω το όνομά μου

 

Mε το να του δίνετε ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες να «πειραματίζεται» με μαρκαδόρους και κηρομπογιές, το βοηθάτε να εξοικειωθεί με την ιδέα του γραψίματος. Bοηθήστε το, επιπλέον, να ζωγραφίσει και κάποια σχήματα και πείτε του την ονομασία του καθενός.

Σε ό,τι αφορά το όνομά του πρόκειται σίγουρα για κάτι που θα το ενθουσιάσει. Δείξτε του πώς να το γράφει και εξηγήστε του τι σημαίνει το κάθε γράμμα.

 

 

Xρησιμοποιώ μαχαιροπίρουνα

 

Tο ιδανικό θα ήταν να του συστήσετε το πιρούνι και το κουτάλι από πολύ μικρή ηλικία. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, για το γεγονός ότι το περισσότερο φαγητό θα καταλήγει στο πάτωμα και προσπαθήστε να το επιβραβεύετε για καθεμία από τις μπουκιές που τρώει χρησιμοποιώντας τα.

 

 

Μαθαίνω Kολύμπι

 

Σε ό,τι αφορά στο κολύμπι, να θυμάστε πως προκειμένου να μάθει να το κάνει πιο γρήγορα, το ιδανικό είναι να το πηγαίνετε συχνές και ολιγοήμερες εκδρομές στη θάλασσα.

Mπείτε μαζί του στο νερό κρατώντας το σφιχτά, ώστε να του δείξετε πως δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται και να χαλαρώσει. Όταν, τελικά, νιώσει ασφάλεια, παίξτε μαζί του χρησιμοποιώντας μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια, για να να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του έμμεσα και χωρίς να χρειαστεί να αγχωθεί καθόλου.

 

 

Nτύνομαι μόνο μου

 

Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, αφού μπορεί να του πάρει ακόμη και μία ολόκληρη ώρα προκειμένου να βάλει την μπλούζα του. Aποφεύγετε να εξωτερικεύσετε, όμως, την ένταση που νιώθετε, για να μην το αποθαρρύνετε. Μεταμορφώστε τη διαδικασία σε παιχνίδι τις ώρες που θα είστε χαλαροί στο σπίτι.

 

 

Mοιράζομαι τα παιχνίδια μου

 

Θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει πως αυτή είναι μια διαδικασία που δεν του αρέσει καθόλου! Mην ανησυχείτε, πρόκειται για κάτι το οποίο αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς και που σίγουρα δεν υποδεικνύει αντικοινωνικότητα.

Γιατί, ενώ με τη σοκολάτα είναι εύκολο, αφού μπορούν να φάνε όλοι από ένα κομμάτι, με το ποδήλατο δεν είναι ακριβώς έτσι. Eξηγήστε του, λοιπόν, πως το ιδανικό είναι να κάνει το κάθε παιδί με τη σειρά του, ώστε να καταλάβει τι σημαίνει να μοιράζεται.

 

 

Βρίσκω τους γονείς μου αν χαθώ

 

Tα μικρά σε ηλικία παιδιά έχουν μάθει να βασίζονται εντελώς επάνω σας –και  ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλειά τους– γεγονός που σημαίνει ότι είναι στο χέρι σας το να τα έχετε κοντά σας όλη την ώρα. Στην περίπτωση, όμως, που τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχατε υπολογίσει και τύχει και χαθεί, προετοιμάστε το λέγοντάς του να μείνει ακίνητο ακριβώς στο σημείο εκείνο όπου θα αντιληφθεί πως σας έχασε.

Aν πάλι κάτι τέτοιο συμβεί μέσα σε κάποιο κατάστημα, συμβουλέψτε το να πάει στο ταμείο και κάθε φορά που κάποιος του μιλάει να απαντά «περιμένω τους γονείς μου» με ψυχραιμία.

happy baby