9 λάθη που κάνουν οι γονείς με το κάθισμα ασφαλείας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, κάθισμα ασφαλείαςΠαρακάτω θα βρείτε έναν σύντομο οδηγό με τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε ως γονείς με το καθισματάκι ασφαλείας του παιδιού σας αλλά και πώς να τα αποφύγετε!

 

Η ασφάλεια των παιδιών όταν τα μεταφέρετε με το αυτοκίνητο είναι πρωτεύουσας σημασίας. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ένας γονιός δεν θέλει το καλό του παιδιού του. Όμως συμβαίνει, πολλές φορές, κάποιες παραλείψεις να είναι σοβαρές και να γίνονται χωρίς καν οι ίδιοι να γνωρίζουν το λάθος τους.

 

1. Δεν διαβάζουν το εγχειρίδιο οδηγιών!

Bήμα πρώτο: Kαθετί που αγοράζουμε συνοδεύεται από εγγύηση και ένα απαραίτητο βιβλιαράκι με τις οδηγίες χρήσης. Mην τα πετάτε! Είναι απίστευτο το πόσα λάθη θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχατε μπει στον κόπο να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή. Kαι δεν αρκεί μόνο να το διαβάσετε! Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε και πώς πρέπει να εφαρμόσετε όσα αναφέρει. Γι’ αυτό εντοπίστε τις απορίες σας εγκαίρως και ζητήστε τη συμβουλή του πωλητή ή της κατασκευάστριας εταιρίας.

 

2. Xαλαρή τοποθέτηση

Ένα άλλο λάθος που κάνουν, συνήθως, οι γονείς είναι να μη δένουν σφιχτά το παιδικό κάθισμα. Ιδανικά, η τοποθέτησή του είναι δουλειά δύο ατόμων. O ένας θα δένει τη ζώνη, ενώ ο άλλος θα πιέζει το κάθισμα προς τα κάτω. Αν για οποιονδήποτε λόγο το κάθισμα δείχνει χαλαρό, πρέπει να το σφίξετε περισσότερο.

 

3. Πρόωρη αλλαγή από το καθισματάκι σε booster

Πολλοί γονείς βιάζονται να αλλάξουν το παιδικό κάθισμα σε ένα booster. Αντισταθείτε στην αλλαγή. Οι οδηγίες για την κατάλληλη ηλικία, το βάρος και το ύψος του παιδιού προκειμένου να περάσετε από το ένα είδος στο άλλο έχουν μελετηθεί εργοστασιακά, γι’ αυτό είναι καλό να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του καθίσματος. Για παράδειγμα, ένα μωρό που δεν μπορεί να στηρίξει την πλάτη του δεν μπορείτε να το βάλετε σε καθισματάκι που δεν κοιτάζει την πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου.

 

4. Δεν εφαρμόζει σωστά!

Το 80% των καθισμάτων ασφαλείας δεν εφαρμόζει σωστά στο αυτοκίνητο, άρα είναι σαν να μην το έχετε τοποθετήσει! Για το λόγο αυτόν είναι καίριας σημασίας να ζητήσετε από τους ειδικούς υπαλλήλους των καταστημάτων που αγοράζετε το κάθισμα να σας εξηγήσουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το τοποθετήσετε.

 

5. Δεν χρησιμοποιούν σωστά τη ζώνη ασφαλείας

Η απόσταση ανάμεσα στη ζώνη και στο λαιμό του παιδιού πρέπει να είναι μόλις ένα δάχτυλο. Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν ότι η ζώνη είναι πολύ σφιχτή για το παιδί· αν, όμως, δεν νιώθουν την πίεση δεν είναι ασφαλή.

 

6. Xρησιμοποιούν μαξιλαράκια

Οι περισσότεροι τεχνικοί αυτοκινήτων συνιστούν να μην τοποθετούν έξτρα μαξιλαράκια στο καθισματάκι.

 

7. Δεν δένουν σωστά τη ζώνη του παιδικού καθίσματος

Συνήθως οι γονείς δεν δένουν σωστά τη ζώνη που κρατάει το κάθισμα του παιδιού κολλημένο στην πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου στην περιοχή του κεφαλιού. Εφαρμόζουν δηλαδή το κάθισμα και δένουν μόνο τις πλαϊνές ζώνες, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος το κάθισμα του παιδιού μπορεί να φύγει μπροστά.

 

8. Tοποθετούν το καθισματάκι μπροστά από τον αερόσακο

Oι ειδικοί αυτοκινήτων επισημαίνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο αερόσακος, που είναι σωτήριος για τους ενήλικες, μπορεί να αποβεί μοιραίος για το μωρό, αφού έχει τη δύναμη να το συνθλίψει. Aν παρόλα αυτά πρέπει να τοποθετήσετε το μωρό με το κάθισμα στη θέση του συνοδηγού, ίσως γιατί δεν έχετε αρκετό χώρο πίσω, κάντε το μόνο αν απενεργοποιήσετε τον αερόσακο. Kατόπιν τραβήξτε τη θέση του συνοδηγού όσο το δυνατόν πιο πίσω.

 

9. Bάζουν τα μη πλενόμενα μέρη του καθίσματος για πλύσιμο

Eάν ο κατασκευαστής του καθίσματος αναφέρει ρητά ότι κάποιο από τα υφασμάτινα μέρη του δεν πλένεται, δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε. Tα μέρη αυτά είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν το μωρό σας μόνο αν τα διατηρήσετε έτσι όπως τα αγοράσετε. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τα καταστρέψετε θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το παιδί.

 

happy baby