6 αλήθειες ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

έγκυος με ρόμπαΣυγκεντρώσαμε έξι χαρακτηριστικά γεγονότα, που συμβαίνουν στις περίπου 40 εβδομάδες της κύησης και σας τα παρουσιάζουμε!

 

1. Η καρδιά του εμβρύου αρχίζει να χτυπά 22 ημέρες μετά τη σύλληψη, όταν το έμβρυο είναι όσο ένας σπόρος σησαμιού. Χτυπά περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τη δική σας σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Το πρώτο τρίμηνο οι παλμοί του αγγίζουν και τους 157 το λεπτό!

 

2. Την έκτη (6η) εβδομάδα το έμβρυο έχει πρόσωπο και αρχίζουν να σχηματίζονται τα γεννητικά όργανα. Μεταξύ 9ης και 12ης εβδομάδας βγάζει τα πρώτα του μαλλιά. Στις 13 εβδομάδες όλα τα βασικά όργανα έχουν σχηματιστεί και λειτουργούν κανονικά παρά το ότι το μέγεθος του εμβρύου δεν ξεπερνά τη γροθιά σας.

 

3. Στις 18 εβδομάδες περίπου θα καταλάβετε ότι κινείται, κάτι σαν πετάρισμα εάν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη. Στην δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη μπορεί να το καταλάβετε νωρίτερα. Το έμβρυο ήδη κάνει «τούμπες» στη μήτρα σας από την όγδοη (8η) εβδομάδα!

 

4. Ο πλακούντας προωθεί περίπου το 35% του αίματος από το σώμα σας στο μωρό ( περίπου 500 ml το λεπτό). Παράλληλα, η μήτρα σας, καθώς οδεύετε για τον τοκετό, θα έχει γίνει 500 με 1.000 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό της μέγεθος. Τέτοια ελαστικότητα! Μετά επανέρχεται.

 

5. Το έμβρυο αποκτά αποτυπώματα περίπου τη 17η εβδομάδα και αυτά είναι μοναδικά για το υπόλοιπο της ζωής του. Στις 20 εβδομάδες παράγει περίπου 3 κουταλιές της σούπας ούρα τη μέρα, που προέρχονται από το αμνιακό υγρό που καταπίνει. Το έμβρυο καταπίνει περίπου δύο λίτρα αμνιακού υγρού την ημέρα!

 

6. Τα αφτιά του εμβρύου τελειοποιούνται στις 24 εβδομάδες και μπορεί να ακούει ήχους μέσα και έξω από τη μήτρα. Ο πιο δυνατός ήχος που ακούει είναι η φωνή σας, που το ανακουφίζει ειδικά αν του μιλάτε. Τα μάτια ανοίγουν για πρώτη φορά γύρω στις 26 εβδομάδες, όμως δεν βλέπει τίποτα άλλο από… σκοτάδι!

 

 

happy baby