5 κανόνες κατά της ψείρας

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ξανθό κορίτσιΕίναι μικρές, αφού μετά βίας φτάνουν τα 4 χιλιοστά, αποτελούν όμως τον φόβο και τον τρόμο ακόμα και των «σούπερ» - μαμάδων. Οι ψείρες δεν είναι εύκολη υπόθεση, η σωστή μελέτη όμως των αδύναμων σημείων του εχθρού, θα σας βοηθήσει να τις εξολοθρεύσετε, προτού «αγκιστρωθούν» για τα καλά στο κεφάλι των μικρών σας!

 

Είναι μικρές, αφού μετά βίας φτάνουν τα 4 χιλιοστά, έχουν 6 πόδια και δεν μπορούν καν να πετάξουν ή να πηδήξουν όπως άλλα έντομα. Κι όμως, οι μικροσκοπικές ψείρες αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των –«σούπερ» κατά τα άλλα- μαμάδων ανά τον κόσμο. Λογικό αφού, στην περίπτωση αυτή, το μέγεθος του εχθρού είναι αντιστρόφως ανάλογο της ταλαιπωρίας παιδιών και μαμάδων.  Όσο ύπουλος κι αν είναι όμως ο εχθρός, πάντα υπάρχει λύση!

ΚΑΝΟΝΑΣ 1ος: Ψυχραιμία

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την απαλλαγή του παιδιού από τις ενοχλητικές ψείρες είναι η ψυχραιμία. Πολλές μητέρες πανικοβάλλονται και πανικοβάλλουν με την σειρά τους τα παιδιά, κάνοντας τα να πιστεύουν ότι είναι άρρωστα ή βρώμικα. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να μιλήσετε στο παιδί με υπευθυνότητα και χωρίς πανικό, ώστε να του εξηγήσετε ότι εφόσον είναι συνεργάσιμο, υπομονετικό & ακολουθεί τις συμβουλές σας, το πρόβλημα θα ξεπεραστεί οριστικά.

ΚΑΝΟΝΑΣ 2ος: Ειλικρίνεια

Οι περισσότερες μαμάδες ντρέπονται να παραδεχτούν δημόσια ότι το παιδί τους έχει ψείρες, θεωρώντας ότι θα υποστεί κοινωνικό αποκλεισμό ή ότι θα τις χαρακτηρίσουν «κακές μητέρες», ξεχνώντας ότι & το παιδί τους στην πραγματικότητα έχει κολλήσει από κάπου αλλού τον ανεπιθύμητο επισκέπτη. Σε κάθε περίπτωση, η ειλικρίνεια είναι προτιμότερη και η ανάγκη να ενημερώσετε το σχολείο και τις μαμάδες των εξωσχολικών φίλων απαραίτητη, αν θέλετε να έχει επιτυχία η όποια θεραπεία. Μόνο με συντονισμένες προσπάθειες μπορείτε να καταπολεμήσετε τις ψείρες και να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν θα ξανακολλήσει τον επόμενο μήνα.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 3ος: Εμπιστοσύνη στον ειδικό

Αν ρωτήσουμε τις περισσότερες μαμάδες ποιον θα συμβουλευτούν για το πρόβλημα, θα απαντήσουν τον γείτονα, την φίλη, την γιαγιά, ενώ στις καλύτερες των περιπτώσεων θα φτάσουν μέχρι τον φαρμακοποιό, τον παιδίατρο ή τον δερματολόγο. Επισκεφθείτε, λοιπόν, κάποιον ειδικό προτού βγείτε στην… γύρα για άλλη μια «δημοσκόπηση» ή προτού εμπιστευθείτε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μαντζούνια και πρακτικές. Και μην ξεχνάτε: ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις ψείρες είναι ότι πλέον έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε διάφορες ουσίες, γι’ αυτό και δεν έχετε πολλά περιθώρια πειραματισμού. Επιλέξτε, λοιπόν, τη σωστή αντιφθειρική αγωγή που θα εξοντώσει όχι μόνο τις ψείρες αλλά και τις κόνιδες, αλλά θα έχει και εύκολη εφαρμογή, ώστε να μην ταλαιπωρείστε με συχνές, περιττές επαναλήψεις, τόσο εσείς όσο και το παιδί σας.

ΚΑΝΟΝΑΣ 4ος: Συνέπεια

Οι ψείρες, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι ύπουλος εχθρός και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην προσπάθεια μας να απαλλαγούμε από αυτές είναι ότι δεν υπάρχει συντονισμός και σωστές κινήσεις για να εξαλείψουμε οριστικά από το πρόβλημα. Η συνέπεια όμως, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την εξολόθρευση τους. Π.χ. οι περισσότερες μητέρες δεν γνωρίζουν την σωστή εφαρμογή των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουν την θεραπεία πολύ συχνά ή μόνο μια φορά. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε την χρήση μεταλλικής χτένας για την απομάκρυνση των κόνιδων, αλλιώς ο κόπος σας θα πάει χαμένος. Τέλος, θα πρέπει να πλύνετε τα ρούχα του παιδιού στους 60ο C και τα σεντόνια στους 90ο C, ενώ θα πρέπει να απομονώσετε τα λούτρινα παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο δεν πλένεται σε πλαστικές σακκούλες για 2 εβδομάδες. Και φυσικά, η θεραπεία θα πρέπει να ακολουθηθεί από όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν μολυνθεί, αλλά και το φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε τις περιττές εφαρμογές και δεν θα κουράσετε το παιδί.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 5ος: Πρόληψη

Η πρόληψη στην περίπτωση της φθειρίασης, όχι μόνο προηγείται, αλλά θα πρέπει και να έπεται της μόλυνσης, αν δεν θέλετε να ξανακολλήσει το παιδί σας. Εξηγείστε του ότι δεν θα πρέπει να έρχεται το κεφάλι του σε επαφή με άλλα παιδιά, να μην ανταλλάσει καπέλα, μπουφάν και χτένες με άλλους και, κυρίως, ότι θα πρέπει να σας ενημερώσει αμέσως την επόμενη φορά που θα νιώσει φαγούρα στο κεφάλι του. Παράλληλα, θα πρέπει με την σειρά σας να επανελέγχετε το κεφάλι του παιδιού σε τακτά χρονικά διαστήματα, εφαρμόζοντας το ειδικό χτενάκι για να απομακρύνετε τις νεκρές κόνιδες. Τέλος, τα παιδιά που επισκέπτονται κολυμβητήριο θα πρέπει  να είναι ακόμα πιο προσεκτικά και να φορούν σκουφάκι.

 

Tip

Οι ψείρες:

  • Αγαπούν τα καθαρά κεφάλια και το τρυφερό δέρμα των παιδιών 3-12 ετών.
  • Δεν πετούν, δεν πηδούν, αλλά κολυμπούν.
  • Προτιμούν την ζέστη & την υγρασία.
  • Γεννούν κατά μέσο όρο 6 αυγά την ημέρα, με χρόνο επώασης 8 ημέρες.
  •  Μπορούν να ζήσουν μακριά από το τριχωτό της κεφαλής 12-14 ώρες.
happy baby