10 ερωτήσεις σχετικά με την ομορφιά και την εγκυμοσύνη

εγκυος γυναίκαΟι εννέα μήνες της κύησης δεν σημαίνουν ότι θα εγκαταλείψετε τον εαυτό σας! Τι όμως επιτρέπεται και τι όχι την περίοδο αυτή στον τομέα της ομορφιάς; Ανακαλύψτε το!

 

Η περιποίηση και η ομορφιά είναι στοιχεία που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και θα ενισχύσουν τη λάμψη σας! Δυστυχώς, όμως, υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το τι επιτρέπεται και τι όχι κατά την εγκυμοσύνη σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Ένας γενικός κανόνας θα έλεγε ότι μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα καλό είναι να προσέχει ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, όταν συντελείται η οργανογένεση του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο γιατρός σας, σε όποια φάση της εγκυμοσύνης κι αν βρίσκεστε, μπορεί να σας συμβουλεύσει για το τι είναι κατάλληλο και τι όχι για σας. Γι’ αυτό μη διστάζετε να του εκφράζετε τις απορίες σας και κυρίως πριν προβείτε σε οποιαδήποτε κίνηση ομορφιάς φροντίστε να τον συμβουλευτείτε. Είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος, με επιστημονική γνώση, που μπορεί να σας συμβουλεύσει. Παρακάτω θα βρείτε τις πιο δημοφιλείς απορίες ομορφιάς που ενδέχεται να προκύψουν στην εγκυμοσύνη σας.

 

1. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ;

Το μανικιούρ επιτρέπεται, ωστόσο προτιμήστε να γίνει με δικά σας καλλυντικά, για να αποφύγετε τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης. Επίσης μείνετε μακριά από σαλόνια ομορφιάς που έχουν έντονες μυρωδιές χημικών, δηλαδή δεν αερίζονται σωστά. Ο χώρος τον οποίο θα επισκεφτείτε πρέπει να διαθέτει καλό εξαερισμό, ώστε να μην εισπνέετε τα χημικά από τα βερνίκια ή τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται. Εάν, πάλι, απολαμβάνετε το μανικιούρ στο σπίτι σας, εφαρμόστε το μανό κοντά σε ανοιχτό παράθυρο, ακριβώς για να μην εισπνεύσετε τα χημικά.

 

2. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΠΑΝΙΟ;

Το να γεμίσετε την μπανιέρα με νερό και να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο δεν είναι διόλου απαγορευτικό. Φροντίστε μόνο το νερό να είναι χλιαρό και όχι καυτό και η μπανιέρα να είναι απολύτως καθαρή για την αποφυγή κολπικών μολύνσεων. Βασική προϋπόθεση είναι να κάνετε πρώτα ντουζ και μετά να γεμίσετε με καθαρό νερό την μπανιέρα.

 

3. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Είναι προτιμότερο να την αποφύγετε, καθώς τα έλαια κάποιων φυτών, όπως του βασιλικού, του θυμαριού κ.ά., είναι ύποπτα για επιδράσεις στη φυσιολογία του εμβρύου. Μπορείτε, όμως, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για μερικά αρωματικά κεριά, π.χ. με απλό άρωμα βανίλιας, εάν θέλετε να αρωματίσετε το χώρο σας. Και βεβαιως αν νιώσετε άσχημα, σβήστε τα.

 

εγκυος γυναίκα4. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Εάν μιλάμε για κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα, είναι σημαντικό να αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη-Α ή άλλα ρετινοειδή και σαλικυλικό οξύ, συστατικά πολύ συνηθισμένα για τη θεραπεία της ακμής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως είναι ότι εάν κάνατε πριν την εγκυμοσύνη θεραπεία για την ακμή δια στόματος με τη χορήγηση βιταμίνης Α, θα πρέπει να την έχετε διακόψει τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τη σύλληψη. Για το λόγο αυτόν, εάν έχετε πρόβλημα ακμής και θέλετε να συλλάβετε ή είστε ήδη έγκυος, πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας, ώστε να σας συμβουλεύσει υπεύθυνα για το τι πρέπει να κάνετε και όσα επιτρέπονται.

 

5. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ SOLARIUM ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Δεν υπάρχει καταληκτικό συμπέρασμα και αποδείξεις ότι το solarium βλάπτει το έμβρυο όσο βλάπτει την υγεία του δέρματός σας και ότι αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση μελανώματος. Όμως ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, το solarium μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και αυτό ενδεχομένως να βλάψει το έμβρυο. Επιπλέον, καθώς συντελούνται ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας, που επηρεάζουν και το δέρμα, ενδέχεται το μαύρισμά σας να μην είναι ομοιόμορφο αλλά να παρουσιαστούν μεγάλες καφέ κηλίδες. Επομένως, καλό θα ήταν να αποφύγετε ένα τόσο ακραίο μέτρο μαυρίσματος, όπως άλλωστε προσεκτική πρέπει να είστε και με τον ήλιο και με καθετί που ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας.

 

6. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ;

Ένας απλός καθαρισμός, με βάση φυσικά υλικά, που μπορείτε να πραγματοποιήσετε ακόμη και στο σπίτι σας, είναι συνήθως ασφαλής. Οι επαγγελματικοί καθαρισμοί, όμως, που χρησιμοποιούν τεχνητό φως ή προϊόντα peeling με ρετινοειδή και γλυκολικό οξύ, πρέπει να αποφεύγονται.

 

7. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ;

Εάν αυτός που σας το κάνει έχει ειδικευτεί στο μασάζ για την εγκυμοσύνη και γνωρίζει τι πρέπει να αποφύγει, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του. Φροντίστε να είστε ξαπλωμένη στο αριστερό σας πλευρό με ένα μαξιλάρι ή ζητήστε ειδικό κρεβάτι για εγκυμονούσες. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε το μασάζ στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, γι’ αυτό πριν αποφασίσετε να το κάνετε, απαραίτητα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

8. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΨΩ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ;

Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν αποδείξει ότι οι βαφές μαλλιών βλάπτουν το έμβρυο ή ευθύνονται για αποβολές, χωρίς όμως να έχουν αποκλείσει κάτι τέτοιο. Είναι λοιπόν σοφότερο το πρώτο ευαίσθητο τρίμηνο της κύησης να αποφύγετε να προγραμματίσετε ραντεβού στο κομμωτήριο, εκτός των άλλων, για να μην εισπνέετε τα χημικά από τις βαφές όσων βρίσκονται εκεί. Μετά το πρώτο τρίμηνο, που η οργανογένεση έχει ολοκληρωθεί, μπορείτε να περιποιηθείτε το χρώμα των μαλλιών σας. Μια σοφή πρακτική, εάν θέλετε να είστε προσεκτική σε όλη την εγκυμοσύνη, είναι να προτιμήσετε τις ανταύγειες από τη βαφή όλου του τριχωτού της κεφαλής, αλλά και τις ειδικές βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

 

9.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΑΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Η απάντηση είναι «όχι», καθώς στη σάουνα αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες ενδέχεται να βλάψουν το έμβρυο.

 

10.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ;

Οι κανόνες για το μανικιούρ ισχύουν και για το πεντικιούρ. Πάρτε, λοιπόν, τα δικά σας εργαλεία και φροντίστε να βρίσκεστε σε καλά αεριζόμενο χώρο.

 

category: 
happy baby